Keskustelu:Luettelo Suomen peruskouluista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisi oikein kiitettävää mainita tämän luettelon lähde tuossa lopussa. Mistä nämä nimet ovat löytyneet? Luettelossa ei ole kaikkia Suomen peruskouluja. – Zeal 12. maaliskuuta 2006 kello 11.30 (UTC)

Aakkosjärjestys vai kunnittain?[muokkaa wikitekstiä]

Ehkä koulut olisi järkevää mainita kunnittain, eikä yhtenä pötkönä aakkosjärjestyksessä? --TeVe 12. maaliskuuta 2006 kello 15.15 (UTC)

Yleensä luettelot kannattaa laittaa aakkosjärjestykseen, mikä helpottaa myös yksittäisen koulun etsimistä. Toki voitaisiin luoda vaikkapa luettelo Suomen peruskouluista maakunnittain tai kunnittain. – Zeal 12. maaliskuuta 2006 kello 15.18 (UTC)
On muuten todella puutteellinen lista, ei varmaan puoliakaan Suomen kouluista ole listassa. --Zxc 16. toukokuuta 2006 kello 23.59 (UTC)
Listassa on vähän vajaa tuhat koulua ja tämän mukaan peruskouluja on 3 450 ("Suomen 3 450 peruskoulussa..."). --Anr 17. toukokuuta 2006 kello 00.09 (UTC)
Lukioiden lista, joka on järjestetty maakunnittain, on kyllä selkeästi käytettävämpi. Mutta koska peruskouluja on monissa kunnissa useampia, niin jopa kaksiportaista listaa sekä maakunnittain että kunnittain voisi ajatella. Ja lisäksi voisi tai oikeastaan pitäisi erottaa vielä ala-asteet ja yläasteet. Kun käyttäjissä lienee suuri joukko peruskoululaisia ja lukiolaisia, niin tekijöitä varmaan löytyisi, eikä tuo nyt aikuiseltakaan olisi yhtä tai muutamaa iltaa pidempi työ. Tällaisenaan lista on vaikea käyttää ja myös epätäydellisyyksiä ja puutteita on vaikeampi havaita, mutta maakunnittaisesta ja kunnittaisesta listasta jokainen näkisi yhdellä silmäyksellä itselleen tuttujen alueiden mahdolliset puutteet ja pystyisi korjaamaan ne helposti.--Urjanhai 14. marraskuuta 2008 kello 13.47 (EET)[vastaa]
Yksi mahdollisuus olisi tehdä tästä aakkostettava luettelo, jossa olisi kaksi saraketta nimelle ja kunnalle. Ala- ja yläasteita ei tarvinne erotella, koska jaottelu ei ole nykyään enää käytössä, eli on kouluja, joissa toimii esimerkiksi vuosiluokat 6–9. --IA 14. marraskuuta 2008 kello 14.33 (EET)[vastaa]
Kannatan maakuntakohtaista listaa peruskouluista, näihin kuntasarake, koordinaattisarake (alkuun GeoGroup-malline, mitenköhän sen saisi rajattua maakuntaan kerrallaan) ja oppilasmäärä esim 5-10 v välein Vipusesta.--Paju (keskustelu) 21. heinäkuuta 2020 kello 00.41 (EEST)[vastaa]
Maakuntakohtaiset taulukot sarakoituna esimerkiksi 5-10 v välein (karttalinkkeineen) olisivat aika kiinnostavia ja paljastavia. Peräkkisistä kartoista näkisi kouluverkostojen rapistumisen (ja koulumatkojen pidentymisen monien kuntien syrjäkyliltä uuteen "lähikouluun". Eskarilaisella ja alakoululaisellakin koulumatka saattaa olla yli 1,5 h päivässä (Suomi ei noudata eurooppalaista suositusta 1,5 h maksimikestosta) keskeisessäkin tai itäisessä maito-Suomessa, ei tarvitse poronhoitoalueelle mennä... --Paju (keskustelu) 21. heinäkuuta 2020 kello 00.49 (EEST)[vastaa]

Ulkoiset linkit[muokkaa wikitekstiä]

IA on poistanut kaksi ulkoista linkkiä sivulta. Mielestäni sivulta on poistettava kaikki ulkoiset linkit tai ei ainuttakaan, joten palautin sivun edelliseen muokkaukseen säilyttäen hänen lisäämänsä sisäisen linkin. Nähdäkseni tämän kaltaisella sivulla ulkoiset linkit eivät ole erityisen vahingollisia, sillä ne helpottavat lisätiedon löytämistä. Joka ainoalle Suomen peruskoululle ei kannata tehdä omaa artikkelia, sillä niiden historia, toimintatavat ja muu olemus ovat melko samanlaisia. Sen sijaan koulut, joilla on erityistä historiallista, yhteiskunnallista tai arkitehtonista arvoa, ansaitsevat omat sivunsa. Tällaisia voisivat olla esim. Suomalais-venäläinen koulu (erityistehtävää toteuttava valtion oppilaitos), Björneborgs svenska samskola (ruotsinkielinen yksityiskoulu suomenkielisessä kaupungissa), Aleksanterin koulu (vanha tamperelainen jugend-tyylinen koulu) tai normaalikoulut. --M. Porcius Cato 26. kesäkuuta 2006 kello 06.53 (UTC)

Niin, ajattelin onko tästä tarkoitus tehdä kotisivuluettelo sitten samalla. Ja laitetaanko kotisivulinkki sitten myös niiden perään, joista on artikkeli. Artikkelejahan tulee jo ilmeisesti suhteellisen tavallisista peruskouluistakin. Systeemi, missä ulkoinen linkki on niissä, mistä ei ole artikkelia, näyttää sekavalta ainakin tuolla tavoin että koulun nimi linkitetään. Linkin olisi parempi olla erikseen perässä, että erottuisi sisäisistä linkeistä (ja myös siitä syystä, jos joku tekee artikkelin). --IA 28. kesäkuuta 2006 kello 13.25 (UTC)
Muutin noita nyt ulkoisiksi linkeiksi niin että itse nimi ei ole linkitetty wikipedian ulkopuolelle, jos tästä on tarkoitus tehdä kotisivuluettelo.--IA 31. elokuuta 2006 kello 06.21 (UTC)
Samallahan kotisivulinkki toimii sitten lähteenä. --IA 17. tammikuuta 2007 kello 18.23 (UTC)
Google on keksitty, luettelon ei mielestäni ole tarkoitus olla linkkilista. --Tve4 6. helmikuuta 2007 kello 18.46 (UTC)
Nooh... Jos ei nyt noita linkkejä hyväksytä niin tein kokonaisen artikkelin. Kts. --Ekke 6. helmikuuta 2007 kello 19.14 (UTC)


"Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen peruskouluista." Ei kovin vakuuttava artikkelin aloitus. Lisäsin sivun loppuun Aiheesta muualla -otsikon alle linkin Opetushallituksen peruskouluhakuun. Tiedot perustuvat OPH:n oppilaitostietojärjestelmään, jonka pitäisi olla kohtuullisen kattava. Joku ahkerikko voi ehkä onkia sieltä listasta mahdollisesti puuttuvat koulut. Toisaalta saattaa olla haasteellista ylläpitää tällaista luetteloa Wikipediassa. Ehkä yllä mainittu linkki sijoitettuna artikkeliin Peruskoulu voisi korvata koko listan? --Cuprum 4. maaliskuuta 2008 kello 14.02 (UTC)

Vipunen ja lakkautetut peruskoulut[muokkaa wikitekstiä]

Vipusesta löytyy oppilaitosten nimiä kunnittain vuodesta 2000 alkaen, jos siitä on hyötyä. Vipusen käyttöehdot näkyvät tästä. Pitäisi myös ratkaista, missä käsitellään peruskouluun siirtymisen jälkeisenä aikana lakkautetut peruskoulut. Ennen peruskoulujärjestelmään siirtymistä tai sen yhteydessä lakkautetut kansakoulut kuuluvat sivuille Luettelo Suomen kansakouluista, mutta myöhemmät lakkautukset ovat olleet peruskoulujen lakkauttamisia. --Raksa123 (keskustelu) 31. maaliskuuta 2018 kello 15.39 (EEST)[vastaa]

Peruskouluja ova lakkauteutkin peruskoulut olleet, mukaan vaan listalle. Koska Vipunen on CC BY 4.0 -lisenssillä, voisi sieltä ajaa / kerätä esim oppilasmäärät kouluittain taulukkoon 5 vuoden välein. Ja 2000 jälkeen lopettaneista viimeisimmän vuoden oppilasmäärä. Monet kansakoulut ovat jatkaneet peruskouluina, ja tuollaiset tapausket voinee ensiratkaisuna linkittää tai nimikkeet ohjata jatkaneeseen peruskouluun.--Paju (keskustelu) 21. heinäkuuta 2020 kello 00.37 (EEST)[vastaa]
Sivun Kansakoulu mukaan peruskouluihin alettiin siirtyä 1972 lähtien ja 1977 syksystä alkaen kaikki kävivät peruskoulua. Dorian vanhin oppilaitosluettelo lienee tämä Oppilaitosluettelo 31.12.1971, mutta näissä ensimmäisissä ei ole kansakouluja/peruskouluja mukana. Joitakin peruskouluja on voitu lakkauttaa 1972–1977 ennen ensimmäistä peruskoulut sisältävää luetteloa.
Näissä Dorian julkaisuissakin lisenssi näkyisi olevan CC-BY 4.0. Myös vuoden 2009 jälkeisiä julkaisujakin saattaa olla olemassa. Tilastokeskuksen sivulta löytyy näitä lyhyempiä PDF-julkaisuja, joissa on mm. lakkautettuja peruskouluja. --Raksa123 (keskustelu) 21. heinäkuuta 2020 kello 01.59 (EEST)[vastaa]