Keskustelu:Luettelo Suomen kuninkaista Suomen kronikan mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kun nyt nähtävästi kiistellään, millä adjektiivilla kuningasluetteloa pitäisi kuvata, niin "sepitteellinen" lienee paras. Varsinaista mytologiaahan tuo 1600-luvulla eläneen kirjanoppineen laatima kompilaatio ei missään vaiheessa ollut.

Mytologia-sana on edelleenkin väärä. Mytologia tarkoittaa myyttijärjestelmiä, mikä on täysin eri asia kuin 1600-luvun mielikuvitukselliset kuvitelmat historiasta.
VÄÄRIN, vaikka Suomen Kronikka on kirjoitettu 1600 -luvulla sen lähteet ovat Pohjoismaisissa saagoissa. --Nimistömaakari 1. helmikuuta 2006 kello 21.17 (UTC)
Saagat eivät ole mytologiaa, eikä mytologinen lähde tee 1600-luvulla kirjoitetusta tekstistä mytologiaa. Tutustu tarkemmin käsitteisiin.
Saagat jos mitkä ovat mytologiaa. Mytologiaa ovat myytit Suomen kuninkaista, jota artikkeli käsittelee. --Nimistömaakari 1. helmikuuta 2006 kello 21.33 (UTC)
Höpsistäkeikkaa. Saagat ovat proosamuotoista kaunokirjallisuutta. Niissä seikkailevat usein historialliset tai puolihistorialliset henkilöt realistisesti kuvatuissa ympäristöissä. Myyttejä olisivat kertomukset jumalista ja kulttuuriheeroksista. Snorri Sturlusonin Fundinn Noregr -teksti taitaa kyllä perustua myyttilähteisiin, mutta tuskiin kukaan tietää mikä on Snorrin omaa fiktiota ja mikä alkuperäistä myyttiä. Joka tapauksessa aivan hönttiä väittää, että 1600-luvun luterilais-puhdasoppinen kirjailija olisi kirjoittanut myyttisen tekstin. Hän käytti myyttisiä lähteitä, mutta myyttien pohjalta luotu kaunokirjallinen kompilaatio, jota tämä artikkeli käsittelee, on eri asia kuin mytologia.
Myytti (mytologia ohjaa tuonne) artikkeli sanoo näin: Myytti on tarina tai uskomus, joka selittää jotain, johon järki ja looginen ajattelu eivät yllä, tai jonka paikkansapitävyyttä ei voida todistaa. Tuosta voisi ymmärtää että jos kuningasluettelon paikkansapitävyyttä ei voi todistaa ja sen lähteenä on jonkinlainen tarina, niin kyseessä on myytti. --Harriv 2. helmikuuta 2006 kello 17.43 (UTC)
En edelleenkään katso, että yksittäisen joskin anonyymin kirjoittajan laatimaa luetteloa, johon kukaan ei välttämättä ole vakavissaan uskonut, olisi mielekästä nimittää myytiksi - eikä ainakaan mytologiaksi. Jos kyse olisi folkloresta, asian laita olisi ehkä eri lailla.

Yhdistettävä?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on ollut {{YhdistettäväArtikkeliin}}-malline joulukuusta 2017, eikä kukaan ole tässä ajassa kommentoinut asiaa mitenkään. Jokohan pitäisi vähitellen saada selvyys? --Vyörykkä (keskustelu) 7. helmikuuta 2021 kello 18.27 (EET)[vastaa]