Keskustelu:Live-roolipelaaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alku Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Anonyymit käyttäjät näyttävät kiistelevän hiljaisesti siitä, alkoiko toiminta Suomessa 1985 vai 1989. Itse olen nähnyt perusteluja molempien puolesta, mutta asiasta olisi syytä keskustella täällä. Nikke 1. kesäkuuta 2006 kello 07.39 (UTC)

Yksittäiset kaveriporukat järjestivät pelejä jo 1980-luvun puolivälissä: muistan tämän. Varsinainen buumi tosin alkoi Suomessa vasta vuosien 1994 - 1995 tienoilla.130.234.75.181 1. kesäkuuta 2006 kello 07.42 (UTC)
Oliko peleillä tai pelaajaporukoilla nimiä vielä tuolloin? --Suviko 1. kesäkuuta 2006 kello 07.50 (UTC)
Tuskin ainakaan mitään kovin "virallisia" nimiä, pienimuotoiset pelit järjestettiin tuttujen kesken eikä niitä pahemmin mainostettu. Larppaamista sekin oli, mutta laajassa mittakaavassa harrastuksen historia ei Suomessa taida ulottua juuri 90-lukua kauemmas.130.234.75.181 1. kesäkuuta 2006 kello 07.57 (UTC)
Tästä aiheesta on kiistelty sen verran jo eri paikoissa, että täsmällisemmät viitteet olisivat hyödyksi. Esimerkiksi millaisia ensimmäiset pelit olivat sääntöjen ja maailman puolesta, ketkä niitä järjestivät ja missä? Nikke 1. kesäkuuta 2006 kello 09.53 (UTC)
Ainakaan minä en enää muista yli 20 vuoden takaisia juttuja noin täsmällisesti=( Mielestäni on kuitenkin arveluttavaa antaa larppausharrastuksen alkamiselle ajankohtaa vuoden tarkkuudella. Kuka voi muka todistaa, että jokin tietty larppi oli varmasti ensimmäinen koko maassa? Fiksuinta olisi muotoilla asia siten, että harrastus alkoi Suomessa pienimuotoisena suljettujen kaveripiirien touhuna 1980-luvun jälkipuoliskon aikana, ja laajeni buumiksi 1990-luvun puolivälissä. 130.234.75.181 1. kesäkuuta 2006 kello 10.03 (UTC)
Ainakin yksi nimetty peli näyttää löytyvän vuodelta 1989: [1] --Suviko 5. kesäkuuta 2006 kello 12.45 (UTC)
Koska asia on kiistanalainen, muutin tekstin yllä ehdotetun mukaisesti. Anonyymi osoitteesta 84.250.73.16 haluaisi muuttaa ajankohdaksi itsestäänselvästi vuoden 1985. Koska tieto asiasta on epäselvää, on mielestäni parempi pitää teksti muuttamassani muodossa, josta ilmenevät vaihtoehtoiset alkuajat. Jos anonyymi on asiasta eri mieltä, hän perustellee kantansa täällä. Nikke 20. kesäkuuta 2006 kello 06.27 (UTC)

"Suomessa järjestetään lisäksi runsaasti nykyaikaan, tulevaisuuteen sekä vaihtoehtoisiin maailmoihin sijoitettuja pelejä." Tuosta voisi linkittää scifi-artikkeliin vaihtoehtoisista maailmoista vai voiko sillä tarkoittaa jotakin muutakin genretraditiota? --Suviko 20. kesäkuuta 2006 kello 18.08 (UTC)

Mielenkiintoisia kommentteja melko larp.fi -orientoituneeseen suuntaan. 84.250.73.16:n muutoksen peruminen oli harkitsematonta. Hänen kommenttinsa ovat osuvia. Mitä tulee vuoden 1985 ensimmäiseen peliin, siitä on saatavilla tietoja esim. pelin järjestäneen seuran hallitukselta kysymällä. Itse olen ottanut osaa ko. tapahtumaan. Myös Erun kotisivuilta on saatavissa tietoa asiasta [2]. Puollankin selvästi aiempaa artikkelia neutraalina ja totuudenmukaisena. Vipunen 25. kesäkuuta 2006 kello 02.30 (UTC)

Epäilemättä vuonna 1985 Eru on tehnyt jotain. Tätä ei ole kiistetty. Sen sijaan on kiistetty se, oliko kyseessä live-roolipeli. Tässä yhteydessä on viitattu esimerkiksi pelaajien tuolloin nuoreen ikään. En itse ota kantaa siihen, oliko kyseessä larppi vai ei, mutta koska asia on selvästi kiistanalainen, Wikipedian neutraalin näkökulman periaatteesta seuraa, että tämä epäselvyys on kirjoitettava esille artikkeliin. Siksi kirjoitin alkuajoista kappaleen verran tekstiä, jossa tuotiin esille eri vaihtoehtoja. Perusteletko Vipunen miksi oli tarpeen poistaa koko kappale ja kirjoittaa sen tilalle yksi lause, jossa aloitusvuodeksi ilmoitetaan 1985 mutta ei perustella sitä mitenkään eikä oteta muutenkaan huomioon muita vaihtoehtoja? Minusta tähän asiaa ei tarvitsisi suhtautua niin uskonnollisesti. Larppaaminen on alkanut 80-luvun puolivälissä eri paikoissa ja vähän eri aikaan mutta myös erilaisissa muodoissa. Siksi kiista ensimmäisestä pelistä on minusta vähän hupsu. P.S. tietoa ensimmäisistä peleistä ja ryhmistä voisi kirjoittaa artikkeliin. Esimerkiksi kuvaukset ja dokumentaatio (skannattuna tai valokuvia) Erun peleistä olisi arvokasta. Nikke 26. kesäkuuta 2006 kello 09.01 (UTC)
Käsittääkseni kovinkaan moni ei vuoden 1985 larppia kiistä. He jotka kiistävät ovat puolestaan monissa tilanteissa joissa olisi ollut mahdollisuus keskustella kasvotusten pelin järjestäjien tai pelaajien kanssa asiasta jättäneet asian käsittelemättä. Meteliä tyydytään pitämään netissä ja usein anonyymisti. Hellä ei vaikuta olevan intressiä asian selvittämiseen. Voiko asialla olla jotakin tekemistä omilla intressiryhmillä, joita täälläkin nimellä mainitaan, tai henkilöillä joiden nimiä halutaan esille nostaa? Pelkkä vuosiluku on neutraali ja Wikipedian linjaukseen nähdäkseni sopiva. Se ei ota kantaa, mutta toteaa faktan. Kappaleen poistamista perustelen lisäksi sillä, että en näe tarvetta ”vaihtoehdoille”, jos puhutaan asiasta jossa on olemassa yksi vastaus. Nuoreen ikään viittaaminen on myös vailla perusteita. Eikö nykyäänkin moni larppi ole 15-vuotiaiden järjestämä? Pelaajien tai pelinjärjestäjien ikää ei käsittääkseni kukaan ole rajannut ainakaan tällä tasolla larpin määritelmässä? Dokumentaation esille tuominen olisi kieltämättä suotavaa. Ikävä kyllä itselläni ei ole tuota konekirjoitettua materiaalia tallessa skannattavaksi. Ehkä pelin järjestäjiltä voisi kysyä asiaa? Tämä olisi kiehtovaa, sillä en muista koskaan nähneeni mitään dokumentaatiota myöskään näistä muista peleistä. Asian ratkominen kolmansien osapuolien areenoilla tuskin on oikea paikka tälle keskustelulle. Mikäli haluan tietoa jonkin seuran toiminnasta en ala kyselemään sitä täysin ulkopuolisessa mediassa. Vipunen 26. kesäkuuta 2006 kello 12.38 (UTC)
Joku muutti taas artikkeliin maininnan 1985 peliin. Voitaisiinko täällä artikkelin keskustelussa sopia mitä dokumentteja ko. pelistä halutaan nähdä tai millaisia todisteita siitä, että kyseessä oli livepeli halutaan ja ei sitä ennen muutettaisi ko. kohtaa yleisemmästä muotoilusta? --Suviko 7. marraskuuta 2006 kello 10.45 (UTC)


Mun mielestä sais lisätä myös maininnan eri kaupungeissa toimivista virallisista larp yhdistysksistä kute oulussa toimiva (OIEI ry) jonka sivut löytyvät osoitteesta http://www.oiei.fi Sieltä pitäisi löytyä pian myös selvitys "no-rules" säännöistä jotka ovat pohjois suomessa laajasti käytössä larp piireissä...--80.223.172.18 2. syyskuuta 2008 kello 22.15 (EEST)