Keskustelu:Linux-käyttöjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linux-sivujen erot suomenkielisessä ja englanninkielisessä Wikipediassa[muokkaa wikitekstiä]

Jaoin (aikaa sitten) suomenkielisessä Wikipediassa olleen Linux-sivun kahdeksi sivuksi:

Englanninkielisessä Wikipediassa jako on tehty näin:

Englanninkielisessä Wikipediassa on siis päätetty, että

  1. Linux-ytimen nimeä käytetään niin yleisesti kokonaisesta Linux-käyttöjärjestelmästä, että sivulla Linux voidaan käsitellä sitä, ja
  2. Linux-käyttöjärjestelmä sisältää vain Linuxin ja GNUn perusohjelmistot.

Minusta nämä näkemykset eivät välttämättä ole järkeviä, mutta eri mieltä saa tietysti olla. en:Linux-sivulla joudutaan sanomaan pariin kertaan, ettei sillä itse asiassa tarkkaan ottaen puhuta Linuxista, mikä on minusta hölmöä. Toisaalta se mikä käyttöjärjestelmään kuuluu on määrittelykysymys. Microsoft nyt ainakin väittää, että esimerkiksi graafinen käyttöliittymä ja web-selain ovat osa käyttöjärjestelmää.

Linux-käyttöjärjestelmä-sivulla oli huomautus: "Kaikki jakelupaketin ohjelmistot eivät välttämättä kuulu käyttöjärjestelmään. Tämä riippuu siitä miten käyttöjärjestelmä määritellään." Jostain syystä se poistettiin.

Lakefall 19:28 huhti 7, 2004 (UTC)

GNU/Linux vai Linux[muokkaa wikitekstiä]

Koska artikkelissä käsitellään koko käyttöjärjestelmää eikä vain ydintä pitäisi mielestäni käyttää nimeä GNU/Linux. Artikkeliin tekstiin tehtiin äskettäin kyseinen muutos mutta myöskin artikkelin nimi pitäisi muuttaa. Koska jotkin kuitenkin vastustavat GNU/Linux nimeä (en:GNU/Linux naming controversy) pitäisi asiaa ehkä kuitenkin hieman harkita. Mielipiteitä? Pafcu 25. heinäkuuta 2007 kello 09.48 (UTC)

Wikipedian nimeämiskäytännön mukaisesti artikkelin nimi on Linux. Nimeämiskäytännön mukaan artikkelin tulee käyttää sitä nimeä, jolla sitä käsittelevä asia parhaiten tunnetaan. GNU/Linuxista voidaan tehdä uudelleenohjaus tähän artikkeliin, mutta nimeä ei tule muuttaa. --Myrtti <3 25. heinäkuuta 2007 kello 09.51 (UTC)