Keskustelu:Lestadiolaisuuteen liittyvät kiistat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arkistoitu keskustelu
Arkisto1 (–19.7.2007)

Suuria muokkauksia[muokkaa wikitekstiä]

Siirsin aiemmat keskustelut historiaan, koska suurin osa tiedoista oli selvästi vanhentuneita. Lyhensin artikkelin määritelmää merkittävästi, jotta siitä tulisi neutraalimpi. Samat asiat löytyvät kuitenkin edelleen artikkelista vanhoillislestadiolaisuus entiseen tyyliin, joten en siis varsinaisesti poista mitään tietoja wikipediasta. Hoitokokousaiheen ja televisiokysymyksen olen ajatellut siirtää takaisin omiksi artikkeleiksi artikkelin selkeyttämiseksi ja siksi, että niihin on suoria sisäisiä linkkejä. Mielestäni kyseisiä aiheita voi kritiikkiartikkelissa tarkastella lyhyemmin.--Tmoisa 19. heinäkuuta 2007 kello 12.08 (UTC)

Vanhat keskustelut siirretty arkistosivulle, linkki yllä. --Riisipuuro 19. heinäkuuta 2007 kello 16.39 (UTC)--


Väärennetty lähde[muokkaa wikitekstiä]

Sikku Kinnusen kirjasta ei löytynyt mitään sellaista tietoa ekslusiivisesta seurakuntaopista kuin artikkelissa annettiin ymmärtää. Siellä mainitaan kuitenkin rauhanyhdistyksen sääntöihin tullut yhteisen hengen korostaminen SRK:n kanssa ja pikkuesikoisten kanssa käyty sovintokokous, jossa todettiin, ettei samalla seudulla voi olla kahta Kristuksen laumaa. Poistin lähdemerkinnän ja lisäsin merkinnän {{lähde}}.--Tmoisa 19. heinäkuuta 2007 kello 19.53 (UTC)

Mattiasmeikäläinen poistaa välillä tietoja siihen tyyliin, että se muistuttaa vandalismia.--Tmoisa 19. heinäkuuta 2007 kello 20.16 (UTC)
Voisitko yksilöidä, mitä tietoja olen poistanut? Mielestäni ilmaisu "samalla seudulla voi olla kahta Kristuksen laumaa" tarkoittaa samaa kuin "Pyhä Henki kokoaa uskovaiset eli Jumalan lapset yhdeksi, yksimieliseksi laumaksi Hyvän Paimenen ympärille", mikä taas tarkoittaa eksklusiivista eli poissulkevaa eli tiukaa seurakuntaoppia. Yritän tehdä tästä artikkelista luettavamman kuin esim. tv-kysymys-artikkeli. Mielestäni se vaikuttaa aika lailla irrallisista lauseista kootulta. yst. terv. Mattiasmeikäläinen 19. heinäkuuta 2007 kello 21.05
Artikkelin historiasta voi jokainen nähdä, etten poistanut mitään lähteellisiä tietoja, paitsi että lyhensin omaa Reinikaisen artikkelin referointiani. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, mielestäni seurakuntaoppikappale on asiallisempi ja neutraalimpi näin. Parantamisen tarpeessa se myös minun mielestäni edelleen on. -Mattiasmeikäläinen 19. heinäkuuta 2007 kello 21.33 (UTC)
Asiallisia, toisten käyttäjien lähteistettyjä lisäyksiä kumottaessa kuten tässä esimerkissä, on syytä perustella tekemisensä tarkkaan vähintään yhteenvetokentässä, mieluiten keskustelusivuilla.--Riisipuuro 19. heinäkuuta 2007 kello 21.38 (UTC)--

Muokkaussota kuuliaisuus kappaleessa[muokkaa wikitekstiä]

Joku poistaa aina maininnan seurakunnasta rauhanyhdistyksenä, vaikka se nimenomaan lähteessä mainittiin ja on mielestäni erittäin oleellinen tieto.--Tmoisa 20. heinäkuuta 2007 kello 08.10 (UTC)

Otsikkoehdotuksia[muokkaa wikitekstiä]

Aiheista henkioppi ja erehtymättömyyden oppi voisi kirjoittaa omat kappaleet.--Tmoisa 27. heinäkuuta 2007 kello 07.34 (UTC)

Suuria muutoksia[muokkaa wikitekstiä]

Lestadiolaisuudella on historiaa ajalta ennen 1960- ja 70-lukujakin, ja myös muita lestadiolaisryhmiä kuin vl on kritisoitu, joten siirsin artikkelin otsikon "Lestadiolaisuuden kritiikki" alle. Laajensin jo artikkelia ja aion laajentaa lisää, mm. tiedoilla Laestadiukseen itseensä kohdistuneesta kritiikistä. Tiivistin Hoitokokous-, Televiokysymys- ja Syntyvyyden säännöstely-kappaleita, mutta en mielestäni poistanut olennaisia tietoja. -Mattiasmeikäläinen 2. elokuuta 2007 kello 20.24 (UTC)

Vanhoillislestadiolaisuuden kritiikki saisi mielestäni olla oma artikkeli, koska nykyinen liikkeen kritiikki kohdistuu pääasiassa juuri siihen. Lestadiolaisuuden kritiikki voisi sisältää lyhyen kappaleen, jossa olisi referoitu pääasiat. Artikkeli on tällä hetkellä väärin nimetty, koska suurin osa kritiikistä kohduistuu nimen omaan vanhoillislestadiolaisuuteen.--Tmoisa 4. elokuuta 2007 kello 17.59 (UTC)

Artikkelin pilkkominen[muokkaa wikitekstiä]

Pilkoin artikkelin, koska mielestäni vanhoillislestadiolaisuuden kritiikin on selkeintä olla omana artikkelina.--Tmoisa 4. elokuuta 2007 kello 18.54 (UTC)

Lähdevinkki[muokkaa wikitekstiä]

Lauri Pietilän kirjassa Sota peristöosasta kerrotaan uudenheräyksen alkutaipaleen itsemurhista ja ahdistuksesta. Tarkempaa selvitystä uusheräysartikkelin keskustelussa.--Tmoisa 19. elokuuta 2007 kello 17.27 (UTC)