Keskustelu:Lauttasaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuuli karnalaivaa kuljettaa[muokkaa wikitekstiä]

Lauttasaari oli lapsuudessani vielä osin maaseutua. Siellä laidunsi lehmiä ja kouluun menimme hevoshaan lävitse. Heiniäkin oli syksyisin seipäillä. Suurinpiirtein entisen Konelan (Delta) paikalla sijaitsi suuri saha ja ulkomaisten puiden maahantuontifirma Mahogany. Sieltä löytyivät upeimmat ja paksuimmat kaarnat. Ehkä ne muistoissa ovat suurentuneet, mutta uskon kaarnojen olleen 4-5 cm paksuisia. Niistä sai veistettyä hienoja kaarnalaivoja.

Myös kaarnalaivojen uittaminen oli helppoa. Nykyinen Pajalahti ulottui aivan Pajalahden tielle asti (ent. Helsingintie). Siinä oli kaksi pitkää louhituista kivistä tehtyä laiturin tapaista, joilta kaarnalaivojen uittaminen sujui mainiosti.

Nyt maalatessani kaarnalaiva tauluja mennyt aika palautui voimaakkaasti mieleeni. Tosin kesti yli neljä vuotta kaarnalaiva aiheen löytämiseeen. Joskus ideat syntyvät salamannopeasti ja joskus niitä pitää hautoa vuosikausia ennenkuin ne syntyvät kuviksi.

Maalauksissani kaarnalaivat ovat yksinkertaisinta mallia ja ne seilaavat erilaisissa merenkäynneissä tyynessä ja myrskyssä.

Ympyrä on sulkeutunut kuvien myötä. On hienoa malata muistoja ja samalla antaa joillekin taulunkatsojille samanlainen elämys. Uskon että miltei kaikki pikkupojat ovat aikoinaan niitä veistelleet.

Kyösti

(käyttäjä 82.133.189.76 lisäsi tämän kirjoituksen 21. huhtikuuta 2006 kello 21.28)

Kysymys kuvien linkityksestä[muokkaa wikitekstiä]

Kysyisinpä, onko oikea tapa liittää kuvia mukaan linkkinä esim. GoogleEarth-Panoramion tagi-luetteloihin (esim "Lauttasaari" - tai sen yksitäisiin originaalikuviin - löytyy omiakin)?--LiiHal 30. kesäkuuta 2007 kello 19.13 (UTC)

Katsokatte Lauttasaaresta tehtyä artikkelia ranskankielisessä Wikipediassa täällä! Siinä olis meille mallia, se on saanut ss-arvon! Onnittelunut tekijälle!!! --Alexius Manfelt 4. elokuuta 2007 kello 18.03 (UTC)

Todellakin yllättävän hieno ulkomaankielinen artikkeli artikkeli yhdestä suomalaisesta saaresta. Tuosta voisi varastaa tännekin sisältöä. Laitetaan muistiin. Teemu Leisti 28. toukokuuta 2010 kello 16.29 (EEST)Vastaa[vastaa]

Lauttasaaren osa-alueet Vattuniemi ja Katajaharju[muokkaa wikitekstiä]

Osa-alueet ovat olemassa. Miksi niitä ei saisi mainita? Sitä paitsi Vattuniemellä on jopa oma postinumeronsakin (00210). Tiedän sen koska olen ollut siellä duunissa. --Evakonpoika 29. joulukuuta 2007 kello 21.50 (UTC)

Vattuniemi ja Katajaharju mainitaan artikkelissa erittäin selvästi. Laatikossa on tarkoitus olla Helsingin hallinnolliseen aluejakoon liittyvää tietoa. Kaupunginosaa 31 ei ole jaettu osa-alueisiin. Postinumero puolestaan ei kerro muusta kuin postin omasta jaosta. Sillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä, meneekö 00200:n ja 00210:n raja juuri Vattuniemen rajaa pitkin vai ei (onko rajaa edes määritelty tarkasti?), kuten ei myöskään sillä, ettei Katajaharjulla ole omaa postinumeroa. —B. Nuhanen 30. joulukuuta 2007 kello 15.34 (UTC)

Olipa upea ja perusteellinen esitys Lauttasaaresta tuolla ranskalaisilla sivuilla!

Nykyisiltä suomenkielisiltä sivuilta puuttuu ainakin oma lukunsa Lauttasaaren luonnonkohteista, mm. kallioalueiden ja ulkoilualueiden sekä niemien ja lahtien nimet ja kuvaukset. Elävästä luonnosta, kasveista ja eläimistä olisi myös yhtä sun toista sanottavaa. Voiko Wikipediaan laittaa "virallisen" nimistön lisäksi myös "paikallista" nimistöä, kuten Ryssänkärki eli Ryssis, tai Kasinoranta eli Kassari? Mielestäni paras osa Lauttasaarta ovat juuri sen ulkoilualueet ja luonnon läheisyys ympäri saaren.

Pitäisi opetella, miten ennalta annettua sisällysluetteloa voi muuttaa, miten laittaa kuvia sivulle... --LiiHal 18. tammikuuta 2008 kello 08.30 (UTC)

Sisällysluettelo muuttuu automaattisesti, kun itse artikkeliin tulee uusia otsikoita. --Ulrika 18. tammikuuta 2008 kello 08.32 (UTC)


Taisinpa töppelöidä tuossa edellisen viestin lähetyksessä, kun panin puheenvuoron matkaan ilman otsikkoa. Luulin, ettei se mennyt minnekään. Nyt osaan jo senkin. - Kiitos tiedosta Ulrika.

--LiiHal 18. tammikuuta 2008 kello 09.18 (UTC)

Älä lähetä samaa viestiä useaan kertaan. Jos vastaat johonkin kommenttiin, ei tarvita uutta otsikkoa. Yllä oleva neuvoni koski artikkelin sisällysluettelon toimintaa, ei keskustelukommentteja. --Ulrika 18. tammikuuta 2008 kello 10.22 (UTC)

Lähde palokunnan historialle[muokkaa wikitekstiä]

Mikä tässä käytetyssä lähteessä oli vikana: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Lauttasaari&diff=6688586&oldid=6685243 --Aulis Eskola 8. toukokuuta 2009 kello 18.18 (EEST)Vastaa[vastaa]

Lähteen todettu olevankin OK (Keskustelu käyttäjästä:Ulrika) --Aulis Eskola 8. toukokuuta 2009 kello 18.41 (EEST)Vastaa[vastaa]

Lauttasaaren kaupunginosan "pääsaari" Lauttasaari ja "sivusaari" Koivusaari[muokkaa wikitekstiä]

Onko tämän artikkelin tarkoitus kertoa Lauttasaari-saaresta, vai Lauttasaari-kaupunginosasta, johon kuuluvat Lauttasaari-saari ja Koivusaari? Nyt artikkelista ei käy kunnolla ilmi, kumpaa se käsittelee, kun alussa todetaan "on saari ja merellinen kaupunginosa", vaikka saari ja kaupunginosa eivät ole Koivusaaren takia sama asia. Onko tähän jotakin linjanvetoa? Pitäisikö laatia eri sivut Lauttasaari (kaupunginosa), Lauttasaari (saari Helsingissä) ja Koivusaari (saari Helsingissä) sekä erotella nykyisen artikkelin tekstistä ne kohdat, jotka liittyvät Lauttasaari-saareen, ne jotka liittyvät Koivusaareen ja ne jotka liittyvät koko kaupunginosaan?

Etäisyys Helsingin keskustasta[muokkaa wikitekstiä]

Joillakin tuntuu elävän sitkeästi harhaluulo että Lauttasaaren etäisyys Helsingin keskustasta olisi peräti 5 km. Sivun johdanto sai jälleen marraskuussa 2022 tällaisen virheellisen takaisinmuutoksen, IP-numerosta. Muutosta perusteltiin sillä että Lauttasaaren _maantieteellisestä keskipisteestä_ etäisyys Hgin _päärautatieasemalle_ on _kävellen_ 4.6 km. Ei näin!

Ensinnäkin, etäisyys määritellään linnuntietä, joka on lyhyempi kuin kävelyetäisyys. Toiseksi, kahden alueen välinen etäisyys on pikemminkin niiden toisiaan kohti olevien rajojen etäisyys kuin niiden keskipisteiden etäisyys. (Kolmanneksi, Hgin päärautatieasema ei ole Helsingin keskustan keskipiste, se on vain rautateiden etäisyyksien nollapiste.)

Palauttamani, viitteellä perusteltu etäisyysarvo "noin kolme kilometria" ei ole eksakti, mutta varsin hyvin perusteltu: Lauttasaaren tosiasiallisen keskuksen eli Lauttis-kauppakeskuksen etäisyys Hgin ydinkeskustan läntisestä keskuksesta eli Kampin keskuksesta on linnuntietä alle 3 km ja Google Mapsin mukaan kävellen 3.2 km. (Etäisyys Lauttasaaren itärajalta keskustan länsiosaan on paljon tätä vähemmän.) -- Ksytsi (keskustelu) 24. tammikuuta 2023 kello 22.36 (EET)Vastaa[vastaa]

Itselläsi tuntuu elävän sitkeästi harhaluulo, että Lauttasaaren etäisyys Helsingin keskustasta olisi 3 km. Tämähän ei pidä paikkaansa. Ensinnäkin etäisyys tässä tapauksessa ei määritellä linnuntietä, ihmiset kun eivät kulje lentämällä Lauttasaaresta Helsingin keskustaan. Toiseksi Helsingin ydinkeskustan keskipisteeksi mainitaan aina poikkeuksetta Helsingin päärautatieaseman seutu. Kolmanneksi Lauttis kauppakeskus ei ole Lauttasaaren tosiasiallinen keskipiste. Lauttasaaren maantieteellinen keskipiste paikallistuu Hevosenkenkäpuistoon, josta matkaa Helsingin ydinkeskustan keskipisteeseen eli Helsingin päärautatieasemalle on kävellen 4,6 km ja autolla 5,6 km. Keskiarvoksi tästä saadaan 5 km. Ei se Lauttasaaren sijainti keskustaan nähden muutu yhtään lähemmäksi vaikka kuinka yrittäisit valehdella etäisyydeksi 3 km. Tosiasiallinen etäisyys on 5 km.  –Kommentin jätti 2001:999:485:84c0:b120:1e2a:75ee:7792 (keskustelu)
Etäisyydellä tarkoitetaan aivan yksikäsitteisesti maantieteellistä etäisyyttä, siis etäisyyttä linnuntietä pitkin. Kahden maantieteellisen alueen väliseksi etäisyydeksi ei pääsääntöisesti määritellä niiden keskipisteiden etäisyyttä toisistaan, vaan pikemminkin niiden toisiaan lähinnä olevien rajapisteiden etäisyyttä toisistaan (esimerkkinä vaikka etäisyys Italiasta Saksaan). -- Ksytsi (keskustelu) 24. tammikuuta 2023 kello 23.29 (EET)Vastaa[vastaa]
Ei se Lauttasaaren sijainti keskustaan nähden muutu yhtään lähemmäksi vaikka kuinka yrittäisit valehdella etäisyydeksi 3 km. Tosiasiallinen etäisyys on 5 km. Ihmiset eivät kulje linnuntietä. Sori siitä! 2001:999:485:84C0:B120:1E2A:75EE:7792 24. tammikuuta 2023 kello 23.40 (EET)Vastaa[vastaa]
HSL:n reittioppaan mukaan etäisyydet metroasemalta "Lauttasaari" (H0013) ovat: metroasemalle "Kamppi" (H0017) 3.3 km ja metroasemalle "Rautatientori" (H0019) 3.8 km. Nämä on mitattu metrorataa pitkin (linnuntietä tietysti vähemmän).
Lauttasaaren metroasema sopii hyvin määrittämään etäisyyksiä Lauttasaaresta, myös toiminnallisesti. Helsingin keskustaa edustavat sekä metroasemat Kamppi että Rautatientori, näistä Lauttasaarta lähempi Kamppi kuvastaa paremmin alueiden välistä etäisyyttä. -- Ksytsi (keskustelu) 25. tammikuuta 2023 kello 00.00 (EET)Vastaa[vastaa]
Jos ruvetaan mittaamaan metroasemilla niin Rautatientori kuvastaa paremmin varsinaista ydinkeskustaa. 3,8 km on lähempänä 4 km kuin 3 km. Ei Kamppi kuvasta millään tavalla paremmin alueiden välistä etäisyyttä, sillä Rautatientori on edelleen lähempänä Helsingin ydinkeskustaa. Unohda jo tuo linnuntie sillä se ei kuvasta varsinaista etäisyyttä jota ihmiset kulkevat. (maantieteellinen etäisyys tietysti enemmän, jopa yli 5 km) 2001:999:485:84C0:B120:1E2A:75EE:7792 25. tammikuuta 2023 kello 00.17 (EET)Vastaa[vastaa]
Ehkä voisi ajatella hieman toisenlaista muotoilua, joka ohittaa määrittelyvaikeudet?
"Lauttasaaren etäisyys Helsingin keskustasta on noin X kilometriä."
--> (muutettaisiin seuraavanlaiseksi:)
"Metrolla etäisyys Helsingin ydinkeskustasta Lauttasaareen on 3-4 km" [viitteenä HSL:n etäisyydet Lauttasaaren metroasemalta Kamppiin ja Rautatientorille].
Ydinkeskusta on hiljalleen ryöminyt hieman länteen päin. (En itse pidä siitä, mutta tosiasiat on syytä tunnustaa.) Helsingin Sanomien artikkelin mukaan "Tuhannet Helsingin Sanomien lukijat arvioivat vuonna 2014, että keskusta-alue rajautuu Rautatieaseman, Aleksanterinkadun ja Kampin keskuksen muodostamaan kolmioon." [HS 6.3.2017, https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005115036.html (maksumuuri)] -- Ksytsi (keskustelu) 25. tammikuuta 2023 kello 01.08 (EET)Vastaa[vastaa]
3 km arvio etäisyydestä on kaukana totuudesta. 4 km on lähempänä totuutta, joka on 5 km. Ei se ydinkeskusta mihinkään suuntaan ole ryöminyt vaan on pysynyt paikoillaan, kuten myös Lauttasaari. Helsingin Sanomien lukijoiden arviot 9 vuoden takaa voi jättää omaan arvoonsa, vaikka Rautatieaseman ja Aleksanterinkadun osuus ydinkeskustasta osui oikeaan. Aivan, tosiasiat olisi hyvä tunnustaa. 2001:999:485:84C0:B120:1E2A:75EE:7792 25. tammikuuta 2023 kello 01.25 (EET)Vastaa[vastaa]

Onpa kummallinen riita. Artikkeliin kannattaa kirjoittaa täsmällisesti esim. seuraavaan tapaan: "Helsingin rautatieasemalta (tms.) Lauttasaaren kirkolle (tms.) on teitä pitkin x km ja linnuntietä y km, niin ei tarvitse arvailla, mitä paikkoja ja mitä reittiä on tarkoitettu. Sitten kun vielä on lähteet, niin avot. -176.72.81.149 25. tammikuuta 2023 kello 08.25 (EET)Vastaa[vastaa]