Keskustelu:Lastuava työstö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei, tämä tärkeä aihe. Koneistus-sanaa ei kuitenkaan pitäisi käyttää, koska virallinen termi on työstö ja työstökoneet. Valmistustekniikka ja lastuavatyöstö on ollut minulla mielessä uusina artikkeleina liittyen konetekniikkaan. Tämä on hyvä alku siihen.vilkapi 25. joulukuuta 2006 kello 21.44 (UTC)

Voisiko kirjoittaja korjata sorvaus-kohdan, jää hieman epäselväksi.

Muutama huomio tiedoista: "Tavallisimmin lastuamalla valmistetaan koneiden tarkkamittaisia osia", lähes kaikki puuntyöstö on lastuavaa työstöä, mutta puusta harvemmin valmistetaan koneiden osia. "Tasohionnassa pyritään hiomalaikalla hiomalla aikaansaamaan...", tasohionnassa käytetään myös hiomapaperiarkkeja, -rullia ja -nauhoja. "Jyrsinnässä ja sorvauksessa käytettävät terät muistuttavat toisiaan", ei päde puuntyöstöön, jossa käytetään yleisemmin sorvaustalttoja, pätee vain vaihdettaviin kovametalliteriin? "Lastuamisnesteen tehtävänä on voidella ja jäähdyttää työkalua ja kappaletta", ja myös siirtää irtoavat lastut pois leikkaavan terän tieltä. "Hiomarakeilla tapahtuvan lastuamisen avulla saavutetaan sileimmät pinnat.", ei päde aina puuntyöstössä, esim. silityshöylällä tai siklillä saa puulle sileämmän pinnan kuin hiomalla.--Ensio Katajavuori (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 18.46 (EET)

Lastuavasta työstöstä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä vain metallien työstöä. Metalleja kun muokata myös lämmöllä ja sähköisesti, mitä ei puumateriaaleilla voi vastaavasti voi tehdä. Muuten voisi puhua vain työstöstä. Puuntyöstö on sen verran eri asia, kuten Katajavuori kertookin, että siitä voisi olla oma artikkeli. Vilkapi (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 21.29 (EET)