Keskustelu:Kyathos (mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävys[muokkaa wikitekstiä]

Eli hän on satunnainen hahmo kirjasta Suuri Tarukirja? Kysytään näin; Miksi olisi oman wikisivun arvoinen? --OneMember (keskustelu) 11. huhtikuuta 2017 kello 09.14 (EEST)

Suuri Tarukirja on ilmeisesti tietosanakirja maailman tarustoista eikä vain kirja, jossa on taruja. Kirjassa näyttää silti olevan tapana vetää kaikki mahdolliset satunnaisnimet omiksi hakusanoiksi. Tästä ei varmaan tarvita Wikipediassa artikkelia.--188.238.65.50 11. huhtikuuta 2017 kello 09.24 (EEST)

Käsitteleeköhän kreikankielisen Wikipedian artikkeli el:Κύαθος (μυθολογία) tätä samaa hahmoa? En itse osaa kreikkaa, mutta jostain antiikin mytologian Kyathoksesta siellä kerrotaan. --Risukarhi (keskustelu) 12. huhtikuuta 2017 kello 18.15 (EEST)

Google-kääntäjän perusteella ei voi satavarmasti päätellä, mutta siltä vaikuttaa. Kyathos näyttäisi olevan myös yksi kreikkalaisista astiatyypeistä, tarkemmin kauha tai kauhanmallinen kannu, ks. en:Kyathos ja ilmeisesti lisäksi mitta viiniä. Tarinan mukaan Kyathoksen muistolle perustettiin pyhättö muinaiseen "Proschionin" (engl.) kaupunkiin. Näköjään tämä on mainittu myös tuossa kreikankielisen Wikipedian artikkelissa, joten varmaankin artikkeli on legendan henkilöstä. Joissakin teoksissa ehdotetaan myös, että Herakles olisi vahingossa surmannut Kyathosin. Artikkelin voisi säilyttää, siinä voisi käsitellä kaikki em. asiat, eli legendan henkilö, viinikannu ja mitta, sillä asiat näyttäisivät liittyvän toisiinsa.--Ukas (keskustelu) 12. huhtikuuta 2017 kello 20.53 (EEST)
Eiköhän tässä artikkelissakin yritetä sanoa, että Herakles olisi vahingossa surmannut Kyathoksen. Itse ainakin ymmärrän siten, että "Jumala" tarkoittaa tuossa Heraklesta (vaikka hän olikin puolijumala). --Risukarhi (keskustelu) 13. huhtikuuta 2017 kello 14.41 (EEST)
Mulla kans kävi sama mielessä, mutta koitin sitten olla tarkka kommentissani, kun tarinasta on ilmeisesti eri versioita, joissa ilmeisesti osassa Kyathoksen tilalla on nimettömäksi jäänyt palvelija/viininlaskija. --Ukas (keskustelu) 13. huhtikuuta 2017 kello 15.02 (EEST)

Vähän kaiveltuani selvisi, että englanniksi taruhenkilön nimi kirjoitetaan Cyathus (cyathus on myös kuppia muistuttava sieni), ja tarusta löytyy tietoa mm. [1] ja [2]. Latinankieliselle termille on artikkeli Wiktionaryssä, jossa on hyviä lähteitä kannulle(/kauhalle) ja mitalle, vaikkapa [3]. En löytänyt mainintaa, että juomanlaskijan nimi tulee nimenomaan astiaa tarkoittavasta sanasta, joten en tiedä miten kaikki kolme asiaa yhdistäisin samaan artikkeliin. (Näin voisi olettaa, mutta ilman lähdettä se taitaisi olla uutta tutkimusta). Voisi säilyttää, ellei kreikkalaisille taruhenkilöille ole luetteloa, jossa kaikki pikkuhahmot käsitellään. (Vielä linkki, josta löysin englanninkielisen kirjoitusasun: [4].) --Ametsala (keskustelu) 14. huhtikuuta 2017 kello 16.53 (EEST)

Ok tuota kirjoitusasua en huomannut. Se näytetään kirjoitettavan useissa engl. teoksissa myös tässä kyathos-muodossa. Parissa teoksessa puhuttiin tarinan opetuksesta ja mainittiin olevan useita versioita, joten lisäsin tuohon vähän matskua viitteistettynä.--Ukas (keskustelu) 15. huhtikuuta 2017 kello 00.54 (EEST)

Yhdistin tämän nyt Wikidatassa samaan kohteeseen tuon yllä mainitsemani kreikankielisen artikkelin kanssa. Olen melko varma, että ne käsittelevät samaa hahmoa. --Risukarhi (keskustelu) 18. huhtikuuta 2017 kello 15.49 (EEST)