Keskustelu:Kustaa Mikko Evä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uusimies poisti tekstistä kohdat, jotka osoittavat Ylikankaan virhetulkinnat. Ne oli kuitenkin dokumentoitu lähdeviitteineen, joten en ymmärrä syyksi ilmoitettua "omaa tutkimusta"

Olisko syy eston kierto? Iivarius (keskustelu) 13. helmikuuta 2014 kello 01.28 (EET)[vastaa]
Poistetussa tekstissä tehdään omaa tulkintaa pöytäkirjasta, ja sen perusteella väitetään, että Ylikankaan tutkimuksessa on virhetulkintoja. Tämä on uutta tutkimusta. Käyttämäni termi "oma tutkimus" oli siis hieman harhaanjohvava. -Uusimies (keskustelu) 13. helmikuuta 2014 kello 19.30 (EET)[vastaa]
Kts esim. Heikki Ylikangas, Tie Tampereelle s. 464, viite 201. Ylikankaan ainoa lähde Evän jäämiseen piiritysrenkaan sisään on nähdäkseni Lehtosaari 1929, s. 74-78. Kyseinen teos on Punakaarti rintamalla. Luokkasodan muisto, ja sivut viittaavat lukuun "Huhtik. 1.-5. p:vä 1918 Tampereella". Kyseisen minä-muotoisen muistelman kirjoittaja ei ole kuitenkaan Evä vaan sen tekijäksi on merkitty teoksessa A. U-n., joka oli pietarinsuomalainen Anton Uotinen. Teoksessa on myös Evän kirjoittama luku "Luokkasodan taistelutoimet luoteisella (pohjoisella) rintamalla" sivuilla 37-57. Ylikangas on niputtanut erehdyksessä molemmat Evän nimiin. Evän kirjoitus päättyy käytännössä siihen, kun hän jää pois esikunnasta. K.L. Kulon kirjoitus "Puolustimme Tamperetta" (ilm. teoksessa Luokkasodan muisto, Helsinki 1947) sivulla 116 sanoo "Punaisten yleisesikunnan Tampereella muodostivat rintamien kukistumiseen asti Eino Rahja, E. Vasten, E. Hyrskymurto ja K.M. Evä. Näistä Evä siirtyi jo maaliskuun puolivälissä Venäjälle ja muut esikunnan jäsenet Helsinkiin, joukkojen peräännyttyä Tampereelle.". Evän muistokirjoitus ilmestyi neuvostoliittolaisessa Kommunisti-lehdessä vuonna 1927, sen huhtikuun numerossa (nro 4 (28)). Kirjoituksen sivulla 146 asiasta todetaan, että "Maaliskuussa lähetti Kansanvaltuuskunta hänet Pietariin tärkeään luottamustoimeen, jonka hän täytti huolella ja toimella". Tähän asti puuttui kuitenkin aukoton aikalaistodistus siitä, että Evä ei ollut Tampereella piiritysrenkaan sulkeutuessa. Se löytyi Pellavatehtaan Työväen Osuuskaupan hallinnon 24.3.1918 pidetyn kokouksen pöytäkirjasta (Pellavatehtaan työväen osuuskaupan arkisto. C 4. Työväen Arkisto). K.M. Evä oli kyseiosen osuuskunnan tilintarkastaja, ja osuuskunta tarvitsi tilintarkastukseen hänen nimikirjoituksensa. Pöytäkirjan 43 § pykälässä lukee sanatarkasti: Luettiin tilintarkastajain tileistä antama lausunto, jonka oli allekirjoittanut ainoastaan toinen tarkastaja Väinö Sipi. Toinen tarkastaja K.M. Evä ei ollut vielä nimeänsä kirjoittanut ja kun [kaupanhoitaja] neiti Wallenius oli käynyt Evää tapaamassa nimen kirjoittamista varten oli hän saanut tietää Evän matkustaneen Venäjälle, eikä hänen takaisin tulostansa ollut mitään tietoa. Tämän tähden kuin tilintarkastajan lausunnolla olisi kiire joutuakseen ajoissa vuosikertomukseen painettavaksi, päätti hallinto kutsua varatarkastajan K.J. Jokisalon tarkastamaan tilit toisena tarkastajana. Neiti Wallenius lupautui toimittamaan Jokisalolle ja Sipille kutsumuksen uuteen tilintarkastukseen." Väittäisin edellä olevien lähteiden valossa, että Evä ei jäänyt piiritysrenkaan sisään, joten Ylikankaan tulkinnan täytyy olla väärä. Uusimies on toki oikeassa siinä, että tämä on omaa tutkimusta mutta ei välttämättä mikään uusi tutkimustulos, koska asia on ollut tiedossa jo aikaisemmin.

83.150.86.27 13. helmikuuta 2014 kello 21.45 (EET)[vastaa]

Minkä eston mikä kierto?