Keskustelu:Kuningataräiti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itselleni on hieman epäselvää voiko kuningataräiti meinata myöskin entistä hallitsevaa kuningatarta, joka on luopunut vallasta lapsensa hyväksi. Suomenkielisessä Wikipediassa esimerkiksi tuo Alankomaiden Juliana mainitaan kuningataräidiksi, mutta enkunkielisessä Wikipediassa ei. Tämän takia en artikkelia luodessani lisännytkään tuollaisia entisiä kuningattaria tänne listaan... Britit ajattelevat ilmeisesti vain entisen kuningatarpuolison olevan kuningataräiti, ollen näin myös leskikuningattaria, mutta eipä heillä olekaan historiassa tainnut olla yhtään tapausta, että joku hallitsijakuningatar olisi luopunut ennen aikojaan vallasta. Onko kellään osoittaa mitään varmaa lähdettä tai perustetta sille, että Juliana ja nuo muut Alankomaiden kuningattaret olisivat myös kuningataräitejä? — LRP;840 (Contact|M) 9. heinäkuuta 2011 kello 17.47 (EEST)

Ainakin arkisessa kielenkäytössä, ks. mm. http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2004/03/210604/hollannin-kuningataraiti-kuollut tai hollanniksi googlettamalla vaikkapa "koningin-moeder juliana". Ei siis välttämättä virallisena tittelinä, vaan eipä tuo ole virallisena tittelinä ollut Englannissakaan kuin viimeisimmällä Elisabetilla. Briteissä hallitsijoilla ei myöskään ole tapana luopua kruunusta, toisin kuin Alankomaissa. --Kaldur 9. heinäkuuta 2011 kello 18.50 (EEST)
Ei ole tapana ei. Ja niin, voidaan nyt ainakin täällä suomalaisessa Wikipediassa pitää noitakin kuningataräiteinä samoin kuin Elisabetiakin, itsekin olen heidät aina kuningataräideiksi siihen tapaan mieltänyt. Ja nähtäväksi jää, tekeekö Beatrix lähiaikoina samoin kuin edeltäjänsä... — LRP;840 (Contact|M) 9. heinäkuuta 2011 kello 20.35 (EEST)