Keskustelu:Kulttuurinen lainaaminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sivu pitäisi siirtää nimelle "kulttuurinen omiminen" (tai vaihtoehtoisesti "kulttuurinen hyväksikäyttö"), joka on yleisesti käytössä oleva käsite ja kuvaa ilmiötä totuudenmukaisemmin kuin ilmaus "kulttuurinen lainaaminen", joka toisaalta vähättelee kulttuurisen omimisen vakavuutta ja toisaalta liittyy käsitteenä osittain eri yhteyteen: kaikki kulttuurinen lainaaminen ei nimittäin välttämättä ole kulttuurista omimista. Joka tapauksessa tämä artikkeli käsittelee ensisijaisesti nimenomaan kulttuurista omimista ja se on linkitetty sellaisiin muunkielisiin artikkeleihin, joissa käytetään käsitettä "apropriaatio", joka suomeksi kääntyy lähinnä nimenomaan omimiseksi tai hyväksikäytöksi. 88.112.208.202 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 17.28 (EEST)

Olen täysin eri mieltä. Kulttuurinen hyväksikäyttö ja kulttuurinen omiminen liioittelee ilmiötä, jossa joku haluaa laittaa hiuksiinsa rastat tai haluaa käyttää kasvispadassaan maustetta, jota ei kasva siinä maassa, josta kokin esi-isät esi-henkilöt ovat kotoisin.--MAQuire (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 17.39 (EEST)
Ilmiölle löytyy myös jo pitkään käytössä ollut käsite, nimittäin folklorismi. Ks. esim. Tieteen termipankki [1]. --Jtuohini (keskustelu) 9. elokuuta 2017 kello 21.52 (EEST)

ei tätä paskaa wikipediaan kiitos. kyseessä on pienen marginaaliryhmän keksimä uussana joka ei tarkoita mitään eikä ansaitse omaa artikkelia --80.220.132.184 18. lokakuuta 2017 kello 18.29 (EEST)

Artikkelin lähtöasetelma on harhaanjohtava[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa käsitellään kulttuurista lainaamista ja kulttuurista appropriaatiota ikään kuin samana käsitteenä, jonka merkityksestä on kahta eri kantaa edustavaa ryhmää: myönteisenä pitävä ja kielteisenä pitävä. Asetelma on väärä. Kulttuuripiirteiden lainaamista kulttuurista toiseen tapahtuu jatkuvasti ja on aina tapahtunut; se kuuluu monikulttuuriseen maailmaan. Kulttuurisesta appropriaatiosta eli omimisesta voi puhua, kun hallitseva kulttuuri käyttää alisteisessa suhteessa olevan kulttuurin symboleita irrottaen ne asiayhteydestään tai alkuperäisestä merkityksestään. Kulttuuriseen omimiseen kuuluu siis epätasainen valtasuhde, ja siihen liitetäänkin usein tarkoitushakuisuus ja poliittisuus, etenkin suhteissa valta- ja vähemmistökulttuurien välillä. Kulttuurisesta omimisesta voinee puhua lähinnä merkittävien ja keskeisten kulttuuripiirteiden ja toisista kulttuureista erottavien piirteiden kohdalla. Kulttuurisen omimisen voi siis tunnistaa usein vain sen kulttuurin edustaja, jonka piirteitä omitaan.