Keskustelu:Korkeakoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitenkäs on tuon tutkinnon laajuuden kanssa? Kyllä ensinnäkin ammattikorkeakouluissa suoritetaan alempi korkeakoulututkinto, ja se laajuudeltaan vastaa yliopiston kandidaattitutkintoa (120ov) ainakin siinä että molemmat ovat ulkomailla arvoltaan "Bachelor of Science". Onko jotain minkä takia nuo eivät olisi vastaavia?

Ammattikorkeakoulututkinto ei vastaa alempaa korkeakoulututkintoa[muokkaa wikitekstiä]

Kannattaisi tutustua voimassaolevaan lainsäädäntöön: "Asetus korkeakoulututkintojen järjestelmästä N:o 464/ 1998". Tutkinnon laajuudella ei ole mitään tekemistä vastaavuuksien kanssa. Esimerkiksi filosofian tohtorin tutkinto on laskennallisesti 160 ov, mikä ei tee siitä vastaavaa tutkintoa vaikkapa 160 ov:n filosofian maisterin tutkinnon kanssa.

Opintoviikothan eivät joka tapauksessa ole verrannollisia, mutta tosiaan "vastaava" on todellakin väärä sana verrattaessa alempia korkeakoulutkintoja ja ammattikorkeakoulututkintoja, vaikka kyse onkin samoista laajuuksista. Tuo asetus on oikein informatiivinen, taitaa olla aika yleistä noiden käsitteiden sekoittaminen.

Ammattikorkeakouluissa suoritetaan ammattikorkeakoulututkinto, EI alempaa korkeakoulututkintoa. Alempi korkeakoulututkinto on useilla aloilla kandidaatin tutkinto yliopistoissa. Esimerkiksi tekniikan alalla ei vielä ole olemassa ollenkaan alempaa korkeakoulututkintoa, vaan on pelkästään ylempi korkeakoulututkinto: diplomi-insinööri. Oikeustieteellisessä taasen ylempi korkeakoulututkinto on vielä tällä hetkellä oikeustieteen kandidaatti, alempi korkeakoulututkinto on oikeusnotaari. Tutkinnon uudistus kuitenkin tuo muun muassa tekniikan kandidaatit, jotka ovat siis alempia korkeakoulututkintoja.

Ammattikorkeakoulututkinto ei vastaa alempaa korkeakoulututkintoa, vaikka molempia Bacheloreiksi kansainvälisesti kutsuttaisiinkin. On esimerkiksi olemassa useita Master-tutkintoja, jotka eivät vastaa suomalaista maisterin tutkintoa, vaikka maisteritkin ovat kansainvälisesti Master of Science.

Haettaessa virkaa, johon kelpoisuus on korkeakoulututkinto, ammattikorkeakoulututkinto rinnastetaan alempaan korkeakoulututkintoon, mutta siitä ei seuraa, että se vastaisi alempaa korkeakoulututkintoa. Vastaavuuden väittäminen on valehtelua ja tahallista harhaanjohtamista. Yliopistolaista, asetuksista eri tieteenalojen tutkinnoista, ammattikorkeakoululaista ja ammattikorkeakouluasetuksesta selviää tutkintojen erot.

Ei täällä nyt ihan valehtelua ja tahallista harhaanjohtamista harjoiteta, mutta kaikkea ei toki aina yksittäinen ihminen tiedä :) Kiitos korjauskesta.
Onko täällä tapana, että nämä kaikki keskustelut jätetään tänne, vaikka tämäkään asia ei nykyään pidä paikkaansa? Laki on uudistunut pariin otteeseen ja AMK on korkeakoulu ja AMK-tutkinto on korkeakoulututkinto. Yritin tätä pätkää poistaa, mutta Samulili on hyvä ja kertoo motiivinsa palautukselle, kiitos. OjM 15. elokuuta 2009 kello 22.03 (EEST)[vastaa]
Kaikki keskustelut, jotka pysyvät asiassa, säilytetään. Katso Wikipedia:Keskustelusivu. Samulili 15. elokuuta 2009 kello 22.05 (EEST)[vastaa]

Selittelen muutoksia[muokkaa wikitekstiä]

Muutin kyseistä artikkelia aika paljon, koska edellinen versio käsitteli enemmän korkeakoulututkintoja kuin itse korkeakouluja. Samulili 19:57 syys 30, 2004 (UTC)

Artikkelin tiedot ovat iänvanhoja[muokkaa wikitekstiä]

Ammattikorkeakoululaki on uudistunut ainakin pariin otteeseen, ja uudistuu taas vuoden alussa. Nykyään ammattikorkean tutkinnot eivät pelkästään ole rinnastettavissa, vaan ovat korkeakoulututkintoja. Vuoden alussa tulee voimaan täsmennys, jonka mukaan alempi AMK-tutkinto on alempi korkeakoulututkinto ja ylempi AMK-tutkinto vastaavasti ylempi korkeakoulututkinto. Lähteeni: Ammattikorkeakoululain §18.

Joku joka tietää asiasta enemmänkin, voisi siivoilla ja korjailla tätä parhaansa mukaan. Poistin tältä keskustelusivulta vanhaan lainsäädäntöön perustuvan väittämän, mikä ei siis enää pidä paikkaansa. OjM 15. elokuuta 2009 kello 20.19 (EEST)[vastaa]

Miksi yksityisiä yliopistoja on vain yksi?[muokkaa wikitekstiä]

Esim. lääkäriksi, hammaslääkäriksi, eläinlääkäriksi tai lakimieheksi ei voi opiskella Suomessa yksityisellä, eikä myöskään ulkomaalaisen yliopiston sivutoimipistettä ole Suomessa missä näitä voisi opiskella. Maksuhaluisia opiskelijoita varmaan olisi, joten syy on jossain muualla, missä?

Koska esim. lääkärikoulutukseen kuuluu olennaisena osana työnteko sairaalassa, monet tekisivät nämä työjaksot mieluummin Suomessa suomeksi, kuin esim. Virossa viroksi.

--Ee1518 (keskustelu) 8. kesäkuuta 2021 kello 20.36 (EEST)[vastaa]