Keskustelu:Katolinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin täydentäminen[muokkaa wikitekstiä]

Alan kokoamaan oppia täydentävää materiaalia "off line" eli kun olen saanut jonkin verran aiheesta kasaan, lisään sitä artikkeliin eli odotettavissa on lisää aiheesta. Olen itse aktiivinen katolainen, luen jatkuvasti jotain katolista kirjallisuutta ja tunnen monia asioita mutta lähdetietojen kanssa minulla tulee olemaan haastetta. Käytössäni on lähinnä saksan- ja englanninkielistä kirjallisuutta sekä suomenkielinen katolisen kirkon katekismus. --Nincompooper (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 14.28 (EEST)

Oppia käsittävään kohtaan on lisätty nyt jonkinverran asiaa, niitä tärkeimpiä. Lisään vielä pyhimyksistä jotain ja Marian roolista, sillä ne ovat keskivertoluterilaista kiinnostavia aiheita (ei lähdetietoa tälle väittämälle). Sakramenttiosioita ajattelin täydentäväni (ellei joku toinen innostu!!) kaivatulla lisätiedolla kuten kasteen vertaamisella muiden kirkkojen kasteeseen jne. --Nincompooper (keskustelu) 25. syyskuuta 2016 kello 15.39 (EEST)
Olen lisännyt nyt aika paljon uutta tietoa opista - vieläkö kaivataan jotain lisätietoa, vai voiko tuon "painottuu liikaa sakramentteihin, vielä tarvitaan lisää tekstiä muista aiheista" jo poistaa? Sakramenttiosaan on myös lisätty paljon lähdetietoja, joten joko alkaisi vaatimus täyttymään ja tuon "lähteettömyysboxin" poistaa? Tulen vielä muokkaamaan muitakin sakramentteja ja sitä mukaan tarkastamaan ja lisäämään lähteitä sekä varmaankin poistamaan muutaman lähteettömän väitteen.--Nincompooper (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 12.46 (EEST)
Voi minun mielestä poistaa. Tietoa on jo aika hyvin, teksti kaipaa kuitenkin vielä hiomista. Kiitos työstä artikkelin hyväksi!--IdzSJL2 (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 12.52 (EEST)

Tarkennuspyyntöjä[muokkaa wikitekstiä]

Tekstissä katolinen kirkko esitellään kirjoista yhtenäisimpänä. Tätä väitettä olisi hyvä perustella jotenkin. --Paraskeva 27. elokuuta 2006 kello 16.11 (UTC)

Katolinen sanana viittaa "yleiseen, kaikki paikat ja kaikki ajat" kattavaan Kristuksen kirkkoon. Myös monet muut kirkot kuin roomalaiskatolinen kirkko katsovat olevansa katolisia. Tämän vuoksi ehdotan, että artikkeli Katolinen kirkko muutetaan kertomaan vaikka yhtenäisestä kirkosta (esikonsiliaarinen aika, konsiliaarinen aika, n. vuodet 30-451), ja Roomalaiskatolisesta kirkosta kertova teksti nimetään artikkelinimelle Roomalaiskatolinen kirkko. JSilvanus 30. marraskuuta 2006 kello 20.22 (UTC)

Muokkasin sen: "Katolinen kirkko puhekielessä, mutta oikeammin Roomalaiskatolinen kirkko.. tämän varmaan kaikki voi allekirjoittaa. Katolinen kirkkohan hajos 1054 näin ulkomuistista. Nykyisin, kun sanotaan katolinen kirkko tarkoitetaan sillä silloista -1054 kirkkoa. Roomalaiskatolinen kirkko on taas se jota Paavi nykyisin johtaa. Ei voida sanoa myöskään, että ortodoksit erosivat katolilaisista vaan se(katolinen) kirkko hajosi ja se on kirkkohistoriallinen fakta. Muodostui kaksi uutta kirkkoa. --Aadesig 22. kesäkuuta 2008 kello 17.50 (UTC)
Vrt. Eng. versio Roman Catholic Church --Aadesig 22. kesäkuuta 2008 kello 17.54 (UTC)
Tollaset "faktat" ei kyllä pidä paikkaansa ja riippuvat täysin näkökulmasta. Katolinen kirkko (tai: Roomalaiskatolinen kirkko) pitää itseään yhtenä ja ainoana Katolisena kirkkona. Ei voida myöskään sanoa, että idän ja lännen skismassa olisi yhdestä katolisesta kirkosta syntynyt kaksi kirkkoa, roomalaiskatolinen ja ortodoksinen; eikä voida myöskään täysin tekemättä väkivaltaa kirkkojen näkemyksille sanoa, että reformaatiossa olisi yhdestä kirkosta syntynyt kaksi kirkkoa, roomalaiskatolinen ja luterilainen. (Tässä huomaan hassusti olevani täysin eri mieltä kuin neljä vuotta sitten. Heh.) JSilvanus 7. helmikuuta 2011 kello 22.46 (EET)

Korjauksia tekstiin[muokkaa wikitekstiä]

Tekstissä mainittiin ortodoksisen kirkot. Korjasin ilmaukset yksikkömuotoon, koska on olemassa vain yksi ortodoksinen kirkko eikä erilaisia ortodoksisia kirkkoja. --Paraskeva 27. elokuuta 2006 kello 16.11 (UTC)

Adjektiivi on katolinen ja katolinen henkilö puolestaan on katolilainen. JSilvanus 30. marraskuuta 2006 kello 20.23 (UTC)

Oppi[muokkaa wikitekstiä]

Oppi tulisi kuvata. Esim. ketkä pelastuvat? Ennalta määrätty vai itse vaikutettavissa? Uskolla vai teoilla vai molemmilla? Onko ehtona, että 1. on kastettu ja 2. on elämänsä viimeisen synnin jälkeen ripittäytynyt ja katunut ja 3. ei ole elämässään tehnyt kertaakaan yhtään kuolemansynneistä? Mitä pelastus on? Taivaspaikka vai maanpäällinen valtakunta? Mitkä ovat tärkeimmät historialliset muutokset em. asioissa? jne. emmisa 29. elokuuta 2006 kello 09.24 (UTC)

Kristillinen kirkko?[muokkaa wikitekstiä]

Tälle sivulle pitäisi saada roomalaiskatolisen kirkon kanta, mitä kirkkokuntia se pitää kristillisenä itsensä lisäksi. Löytyykö jostakin sellainen luettelo? Ei olisi pahitteeksi perusteiden kertominen sille, miksi r.k.-kirkko ei osallistu ekumeeniseen liikkeeseen. Sille on varmasti perusteensa. Hyväksyykö r.k.kirkko kristilliseksi kasteeksi muiden kirkkokuntien kastamia vai kastetaanko r.k.kirkkoon liittyessä uudelleen.--Evlut 4. tammikuuta 2007 kello 15.40 (UTC)

Eurooppa?[muokkaa wikitekstiä]

Olisi myös tasapuolista tehdä hieman enemmän selväksi Euroopan (pääasiallinen) katolilaisuus, nyt asiaa käsitellään vain suomalaisesta näkökulmasta: "katolilaisiahan asustelee vain Euroopan syrjäkulmilla..."

Euroopan pääasiallinen katolilaisuus ei pidä paikkaansa: katolisia on alle 50%. Mielestäni tämä ei ole kovin pahasti suomikeskeinen verrattuna keskimääräiseen artikkeliin. Suomi mainitaan vain kaksi kertaa. Toki artikkelia on paljon varaa laajentaa. --ML 13. marraskuuta 2007 kello 10.18 (UTC)

Hä?[muokkaa wikitekstiä]

Katolinen kirkko = rikollisjärjestö? Varmaan yhtä totta kuin että wikipedia on luotettava. --94.101.5.98 18. toukokuuta 2010 kello 23.09 (EEST)

Sivua oli vandalisoitu, palautin. --Hrrkrr31 18. toukokuuta 2010 kello 23.11 (EEST)

Sakramentit[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni olisi syytä siirtää tämä laajempi sakramenttia käsittelevä osio sakramentti-artikkelin yhteyteen ja sen katolista sakramenttioppia tarkasteleva teksti tähän. JSilvanus 7. helmikuuta 2011 kello 22.41 (EET)

Jeesus kristus teki tän uskonnon?[muokkaa wikitekstiä]

Ei ole tottakaikki lähti rooman jakautumisesta ja sieltä se lähti

Artikkeli ei väitä, että Jeesus perusti katolisen kirkon, vaan sanoo että katolilaiset itse pitävät kirkkoaan Jeesuksen perustamana seurakuntana. Kaikki on siis kuten pitääkin. - Fincl (keskustelu) 24. huhtikuuta 2019 kello 21.14 (EEST)