Keskustelu:Karma-kagyü

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suora kopio osoitteesta http://www.buddhalaisuus.fi/karmakagyu/karmakagyu.html. Odotetaan, että kirjoittaja vastaa keskustelusivullaan, onko lupa kopioimiseen. –Antti Leväsaari(jutskaa) 27. toukokuuta 2005 kello 15:27:43 (UTC)

Ilmeisesti tuohon tekstiin on lupa Keskustelu käyttäjästä:Wikipa. --Teme 28. toukokuuta 2005 kello 20:39:51 (UTC)

Vaatisi vähän laittoa tämäkin ... uskovaiset itse eivät tunnu olevan näissä itämaisissa uskonnoissa selkeimpiä kirjoittamaan omastaan. Uskontotieteilijöitä? Anyone? --TBone 28. kesäkuuta 2005 kello 10:32:13 (UTC)

Teksti on alunperin uskovaisille tarkoitettu, ilmeisesti suoraan tänne siirretty käännös. Se vaatii selvästi terminologian tuntemusta, esim. opettajat, opetuslinjat ja välitykset ovat keskeisiä tiibetinbuddhalaisuudessa, mutta eivät ihan heti aukea ulkopuolisille. 1. luvun (Buddhalaisuuden saapuminen Tiibetiin) voisi ehkä siirtää Vajrayana-artikkeliin, koska se liittyy oikeastaan kaikkiin koulukuntiin eikä vain tähän. Koitan korjailla tuota pikku hiljaa yleistajuisemmaksi, aloitin johdannosta. Tuliko parempi? -- (128.214.14.51)

Mahamudra[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa mainitaan: "Mahamudra on kagyu-perinteen pääharjoitus. Oppilaan saavutettua täyden mahamudra-ymmäryksen hän voi ryhtyä harjoittamaan Naropan kuutta joogaa."

Siinä vaiheessa kun mahamudra on täysin "ymmärretty", ei Naropan kuudelle harjoitukselle ole enää tarvetta. Mahamudra ja Naropan harjoitukset ovat toisiaan täydentäviä - toinen ei ole askel toiseen. Tästä en ole 100% varma, mutta muistelen että joillakin kolmen vuoden retriiteillä Naropan harjoitukset annetaan ennen mahamudra-meditaatioita. Asiaa tietty sotkee myös se, että mahamudra on sekä nimi harjoitukselle, että päämäärä (valaistuminen). Mahamudra-tilan voi saavuttaa myös Naropan harjoituksilla...

Ehdotan kyseistä lausetta poistettavaksi tai sen voi korvata jollakin muulla, esim: "Kagyu-perinteen kaksi keskeisintä harjoitusta ovat Naropan kuusi joogaa ja mahamudra".