Keskustelu:Kappalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valitseeko enään seurakuntaneuvosto tai kirkkovaltuusto? Eräs kappalainen sanoi minulle toista tai sitten muistan kokonaan väärin hänen sanontansa. Kommentin jätti Squirrel2 (keskustelu – muokkaukset).

Kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto valitsee, kertoo www.evl.fi Ekhoc 9. huhtikuuta 2007 kello 07.30 (UTC)

Evankelis-luterilaisen kirkon virat -laatikko: on taas papit olleet huseeraamassa? Eikö diakoni ja kanttori olekaan virkoja? Vai oliko tarkoitus koota vain 'pappisvirat'?? --Pkokko 9. toukokuuta 2009 kello 23.12 (EEST)

Mielestäni tässä on tarkoitettu nimenomaan pappisvirkoja. Kyseisen asian voisi tosiaan korjata tuohon laatikkoon. Eri asia sitten kunhan tämänhetkinen kiista diakonaatista saadaan selvitetyksi. Toisaalta ilmaisun Kirkon virat voidaan katsoa tarkoittavan Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa diakonian viranhaltijoiden ja papiston virkoja yhdessä. Siis nimenomaan silloin, jos puhutaan ns perinteisistä kirkollisista viroista. Ortodoksisen kirkon viroista on Wikipediassa käytössä samantyyppinen laatikko, ja siinä on eritelty virat perinteiseen tapaan.
Ilmeisesti tässä tapauksessa on tarkoituksena ollut tehdä maallikolle yksinkertainen ilmaus asiasta. Taustoja ei kuitenkaan ole Evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkolaista ja -järjestyksestä tarkemmin selvitetty tai ainakaan tuotu tarkemmin esille. Olisitko Pkokko kiinnostunut tarkentamaan artikkelin sisältöä tähän liittyen? Tai jopa tekemään artikkelin, jossa asia selvitettäisiin? --Juha.EBT 10. toukokuuta 2009 kello 01.43 (EEST)
(Ensinnäkin pahoittelut tyylistä - olisihan asian voinut asiallisestikin esittää.) Olisiko 'pappisvirat' hyvä lisättävä tarkennus? Onko piispa pappisvirka? --Pkokko 10. toukokuuta 2009 kello 20.00 (EEST)
Vakinaiset pappisvirat ovat Suomen ev. lut. kirkossa mielestäni arkkipiispa, piispa, kirkkoherra ja kappalainen. Lisäksi ainakin nimitykset tuomiorovasti, lääninrovasti ja pastori tulisi mainita. Rovasti kannattanee myös tarkennuksena lisätä, vaikka kyseessä onkin nykyään vain arvonimi. Toisaalta tietysti jokaisesta papiksi vihitystä voidaan käyttää nimitystä pastori. Vielä herää ajatus, että joissakin seurakunnissa on lehtoreita, eli teologeja joita ei ole vihitty papiksi. Papin viran avautuessa naisille useat lehtorit/naisteologit vihittiin papiksi ja samalla kyseisten virkojen nimeksi muutettiin kappalainen. Eli tässä on kyllä ainesta laajaksi artikkeliksi. --Juha.EBT 11. toukokuuta 2009 kello 02.50 (EEST)
Lehtorin virat alkavat olemaan ns. katoavaa kansanperinnettä. Joitakin pappisvihkimyksestä teologisita syistä kieltäytyneitä naislehtoreita saataa vielä viroissa olla, mutta uusia lehtorin virkoja ei seurakuntiin ole avattu enää aikoihin. Olemassaolevatkin on vähiin päin muutettu seurakuntapastorin viroiksi. Kappalaisen virkapaikatkin ovat vähenemään päin. Monet niistä on korvattu seurakuntapastorin viroilla.

--EskoG 5. lokakuuta 2009 kello 23.34 (EEST)

Lähdeaineisto[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni tässä artikkelissa pitäisi painottaa mitä se sana tarkoittaa myös muissa maissa. Chaplain /= kappalainen  –Kommentin jätti 85.76.170.194 (keskustelu) 10. maaliskuuta 2014 kello 03.00‎ (EET)