Keskustelu:Kantokyky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

entäs jään kantokyky?

Jään kantokyky taitaa olla sivuasia tässä. Sen sijaan kiinnostaisi tietää, miten käytännössä jonkin alueen kantokykyä jollekin lajille voitaisiin etukäteen arvioida jo kauan ennen kantokykyrajan saavuttamista ja mahdollisesti sitä seuraavaa kannan romahtamista. Jos joku lukija sattuu tietämään, mistä moisen tiedon löytää, siitä voisi joskus tehdä tiivistelmän tähän artikkeliin. Uikku 18. lokakuuta 2007 kello 19.43 (UTC)
Kantokyky on teoreettinen käsite ja todellisille populaatioille ei voida sitä täsmälleen määrittää, koska populaation yksilöihin vaikuttavat niin monet tekijät, joista osa on täysin ennustamattomia. Populaation kasvu on kiinni paitsi lajinsisäisestä kilpailusta, vallitsevista olosuhteista ja resursseista, mutta myös muista eliöistä (esimerkiksi saaliin ja saalistajan populaatioiden kannanvaihteluilla on usein voimakas suhde). Saatavilla olevan ravinnon määrä voi vaihdella hyvinkin paljon vuosittain ja siksi tiheyden vaikutus populaation kannanvaihteluihin voi olla joko voimakkaampi tai lievempi. Kannanvaihteluissa voidaan kuitenkin erottaa usein syklejä, jossa populaation koko ensin ylittää kantokyvyn ja kääntyy sitten laskuun pienellä viiveellä kantokyvyn ylittämisestä. Näin siis jos mitään kovin yllätyksellistä ei tapahdu, esimerkiksi suuria muutoksia populaation elinympäristössä.
Kantokyvyn ylittämisen vaikutuksia voidaan myös ennustaa joissakin tapauksissa matemaattisesti ns. kantokykymallilla. En nyt jaksa sitä ruveta tässä selittämään, mutta jos kiinnostaa, niin lue vaikkapa Ilkka Hanskin kirja Kutistuva maailma: Elinympäristöjen häviämisen populaatioekologiset seuraukset. Lisäksi melkein mistä tahansa ekologian oppikirjasta löytyy tietoa kantokyvystä. Katso vaikka ekologia-artikkelin kirjallisuus-kohta. Täällä on kanssa jotain aiheesta: [1]. --AJN 24. lokakuuta 2007 kello 19.05 (UTC)

Kuvitusehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Tähän artikkeliin sopisi mielestäni hyvin sellainen kuvaaja, vaikka viivadiagrammi, jossa olisi esitettynä (jonkin eläinlajin) kanta ajan funktiona, ja se ensin nousisi ja lopulta romahtaisi radikaalisti. Olen tällaisen kuvaajan nähnyt jossain biologian oppikirjassa. Muunkielisissä Wikipedioissa ei tällaista kuvaa myöskään näkynyt. Osaisiko joku sellaisen tehdä (vaikka jonkun todellisen tutkimuksen tulosten pohjalta tai sitten ihan esimerkkinä tekaistun) tai tietäisikö, mistä sellaisen saisi Commonsiin? --PeeKoo 28. toukokuuta 2008 kello 14.43 (UTC)