Keskustelu:Kantaurali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"3. persoonan lauseet ovat olleet ns. nominaalilauseita, Sanaluokista adjektiiveja ei voida osoittaa olleen olemassa funktionaalisesti itsenäisenä ryhmänä. Eräät verbi- ja nominivartalot ovat olleet identtisiä.". Mikko Korhosen kirjassa "Kielen synty" puhutaan näistä (luvussa, joka käsittelee mahdollista eroa kielten kehitysasteissa), mutta siinä nämä esitellään muistaakseni vain teorioina, ei varmoina totuuksina. En mene vannomaan etteivätkö ne sitä olisi, mutta lähteet olisi kiva saada joka tapauksessa. --ML 3. kesäkuuta 2006 kello 07.05 (UTC)

Jos nyt kelpaa aktoriteetiksi, kirjassa Lapin kielen historia - kirjoittaja Mikko Korhonen - artikkelin väittämä esitetään totuutena. Vahvistusta väittämälle voidaan saada yksinkertaisesti tutkimalla kantauralin jälkeläiskieliä. -Fagy 13.6.2006 klo 16.47 (UTC+2)

Kantauralin puhuma-alue on ilmeisesti ollut melko pieni. Käsitykset, joiden mukaan kantauralia on varhain puhuttu laajalla alueella (näitä on esittänyt mm. Kalevi Wiik), eivät tutkijoiden valtaenemmistön mielestä ole uskottavia. Mitäs tämä nyt on?? Wiikhän on nimenomaan suppean kantakielen kannattaja. Wiikin mukaan kantauralia puhuttiin Ukrainan refugissa suppealla maantieteellisellä alueella. 193.65.112.51 13. kesäkuuta 2006 kello 14.10 (UTC)

Hänen mukaansa kieli oli aikanaan koko Pohjois-Euroopan valtakieli. Siksi laaja puhuma-alue. -Fagy 13.6.2006 klo 17.24 (UTC+2)
Jääkauden loppuvaiheessa kantauralia puhuttiin hänen mukaansa vain maantieteellisesti suppealla alueella Ukrainan refugissa. Kieltä ei voitu puhua millään laajalla alueella, koska ne olivat asuinkelvottomia. Myöhemmin kielimuoto levisi ja hajaantui, mutta kyse ei ollut enää alkukodista. Tuohirulla 13. kesäkuuta 2006 kello 22.40 (UTC)
Mitään kantauralia ei ole koskaan ole ollut olemassakaan joten sen sijainnilla spekulointi on täysin turhaa. Jos muutama hassu sana rekonstruktio riittää todistamaan geneettisen yhteyden ja oletetun kantakielen niin silloinhan suomi on germaaninen kieli...Kommentin jätti 62.78.252.58 (keskustelu – muokkaukset). --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 22. tammikuuta 2007 kello 21.00 (UTC)
Minunkaan mielestäni tästä artikkelista ei pidä tehdä kiistakapulaa "alkukodin" puolesta ja vastaan. Ja noista (lähteiltään kyseenalaisista) sanaluokista mainitaan ainakin Lauri Hakulisen teoksessa Suomen kielen rakenne ja kehitys. --Jmkark 9. maaliskuuta 2007 kello 13.10 (UTC)
Neofelistä suosittelisin tutustumaan vertailevan kielentutkimuksen menetelmiin. Muutama hassu sana ei suinkaan riitä todistamaan kielisukulaisuutta tai yhteistä kantakieltä. Lainavaikutus voidaan myös useimmissa tapauksissa erottaa vanhasta perintöaineksesta. Ei kantauralin olemassaololle ole esitetty yhtään kritiikin kestävää vaihtoehtoa. --Jaakko Häkkinen 19. syyskuuta 2009 kello 15.06 (EEST)[vastaa]


Kantauralin *ü[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku kertoa mihin perustuu epäilykset voiko */ü/ -foneemia rekonstruoida kantakieleen? On selvä että pyöristämätön takavokaali */ï/ ikään kuin edellyttää symmetrian nimissä, tätä pyöristettyä etuvokaalia. Sen lisäksi täytyy sanoa että ihan itsetehtynä kotityönä tuntuu löytyvän perusteita uniikille vastaavussarjalle joskaan en ole lähtenyt hakemaan minimaalipareja. Kokeilin näitä kun tannoin puolustelin tätä foneemia keskustelupalstalla sellaisia vastaan, jota halusivat päästä foneemista eroon jotta kantauraali olisi lähempänä "nostraattista" vokaalijärjestelmää ja "proto-worldia".

http://tech.groups.yahoo.com/group/cybalist/message/53828

http://tech.groups.yahoo.com/group/cybalist/message/55998

--Jouppe 3. toukokuuta 2008 kello 12.24 (UTC)

Olen sattumoisin tarkastellut tuota *ü:tä, ja kyllä sellaisen rekonstruoiminen kantauraliin on ihan välttämättömyys: itämerensuomi, mordva, mari, unkari ja mansi todistavat eri tavoin erillisen *ü:n puolesta (https://oa.doria.fi/handle/10024/7044 s. 20-23). Tosin *ü tai sen jatkajaäänne on eri tahoilla ollut myös leviämiskykyinen ja esiintyy myös myöhäsyntyisissä yhteyksissä, mutta tämä ei kuitenkaan merkitse että *ü olisi aina sekundaari. --Jaakko Häkkinen 19. syyskuuta 2009 kello 15.01 (EEST)[vastaa]