Keskustelu:Kansakoulu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Minkä ikäisenä kansakouluun mentiin ja olivatko kaikki koulun aloittavat samanikäisiä? Tämä olisi kiinnostanut. Eli vastaako kansakoulu suoraan ala-astetta? --62.113.167.185 26. toukokuuta 2009 kello 18.44 (EEST)

Oppivelvollisuuslain tultua voimaan 1920-luvulla, kansakoulun aloittamisikä vakiintui nykyiseen. 1800-luvulla, kun oppivelvollisuutta ei ollut, koulunkäynti oli usein epäsäännöllistä. --M. Porcius Cato 27. toukokuuta 2009 kello 18.00 (EEST)

Olen niin vanha, että olen käynyt kansakoulua. Kansakoulu oli kuusivuotinen, mutta neljän kansakouluvuoden jälkeen oli pääsykokeet oppikouluun. Mutta oppikouluun voi päästä myös viiden tai jopa kuuden vuoden jälkeen. Ja kansakoulun jälkeen oli kaksi luokkaa kansalaiskoulua niille jotka eivät menneet oppikouluun. --Seppo Linnaluoto (keskustelu) 12. toukokuuta 2014 kello 20.07 (EEST)

Täsmennyksiä kaivataan[muokkaa wikitekstiä]

Käsityön opetuksesta saisi olla enemmän tietoa. Jakautuiko se puu- ja tekstiilitöihin? Oliko sille erillinen luokkansa? Miten käsityössä käytettävät materiaalit kustannettiin? Lisäksi artikkelista puuttuu se, että syksyllä oli sadonkorjuu ja vaikka artikkelissa sanotaan, että lapsityövoiman käyttö teollisuudessa laski, niin maataloudessa edelleen lapset osallistuivat sadonkorjuuseen. Ymmärtääkseni syksyn startti oli maaseutujen kansakouluissa tällainen sadonkorjuuajan sotkema. Artikkelissa ei kerrota milloin lukuvuodet ja lukukaudet alkoivat ja päättyivät. Millä nimellä kesätaukoa tai muita loma-aikoja kutsuttiin? Lisäksi voisi olla jotain mainintaa kristinuskon roolista, oliko esim. aamurukous/aamuhartaus, uskonto jonkinlainen oppiaine, kuuluiko kouluvuoteen pakolliset kevät- ja joulukirkot? Artikkelissa ei mainita että oliko Suomen luterilainen kirkko kiinnostunut kansakoulujen perustamisen edistämisestä tai että perustiko se yhtäkään. Laajempi perspektiivi kouluihin on se, että koulut ovat olleet kirkon heiniä, tässä artikkelissa ei nyt kyllä yhtään anneta ymmärrystä siitä jatkumosta, mikä on ollut kirkon heinistä kohti kansakoulua. --Hartz (keskustelu) 25. maaliskuuta 2019 kello 06.50 (EET)

Artikkelissa voisi yrittää esittää miten kansakoulu poikkesi aikaisemmasta kiertokoulusta. Lisäksi näyttää olevan historiallinen fakta, että kiertokoulut ja kansakoulut elivät rinnakkaiseloa useiden vuoskymmenten ajan, noin 60 vuotta. --Hartz (keskustelu) 25. maaliskuuta 2019 kello 06.59 (EET)