Keskustelu:Kaatuva sotilas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jälleen tyypillistä mielipiteenmuokkausta. Toista osapuolta kutsutaan 'tasavaltalaisiksi' ja toista 'fasisteiksi'.

Jonkunlaisen tasapuolisuuden nimissä voitaisiin käyttää joko termejä 'tasavaltalainen' ja 'kansallismielinen' tai sitten 'kommunisti' ja 'fasisti'.

Toivottavasti tämän artikkelin kirjoittaja ymmärtää näiden termien eron merkityksen. --87.93.106.3 24. kesäkuuta 2014 kello 11.56 (UTC)

Fasistit on yleisesti käytetty nimitys Francon falangisteista, sillä fasistinenhan tuo järjestö pohjimmiltaan oli. Toisella puolella taas olivat Espanjan laillisen tasavaltalaisen hallituksen tukijat, joita historiankirjoitus yksiselitteisesti kutsuu tasavaltalaisiksi. Ne koostuivat oikeistoliberaaleista, kommunisteista ja maltillisemmista sosialisteista sekä anarkisteista ja eri alueiden separatisteista. --Joe K. (keskustelu) 24. kesäkuuta 2014 kello 15.22 (EEST)
Kansallismielisten puolella operoivat falangistien lisäksi ainakin karlistit ja baskinationalistit joten kyllä molemmilla puolilla toimi erilaisia 'ryhmittymiä'. Tätä ei muuta se tosiseikka että kansallismieliset olivat selkeämmin yhden johdon alaisena mikä tietenkin oli pääsyy sodan lopputulokseenkin. Vaikutelma jonka mukaan Espanjan sisällissodassa olivat vastakkain 'fasistit ja muu maailma' on Neuvostoliiton ja sen lännessä vaikuttaneiden ja vieläkin vaikuttavien 'hyödyllisten hölmöjen' luoma illluusio. Oliko falangistiliike fasistinen taitaa sekin olla pitkälti mielipidekysymys. Missään kun ei tosiasiallisesti ole määritelty niitä ominaisuuksia jotka tekevät ihmisestä tai organisaatiosta 'fasistisen'. Nykyään taitaa fasistiksi nimittelyyn riittää vasemmistolaisuuden taikka Neuvostoliiton ja sen seuraajien vastustaminen.--87.93.106.3 24. kesäkuuta 2014 kello 15.37 (UTC)
Olihan siellä toki erilaisia kuningaskunnan kannattajia, uskonnollisia fanaatikkoja ym. äärioikeistolaisia ryhmittymiä, mutta Franco kuitenkin liitti heidät omiin falagisteihinsa jo hyvin varhaisessa vaiheessa sotaa. Baskit olivat tasavaltalaisten puolella ja antautuivat natsi-Saksan toteuttaman Guernican pommituksen jälkimainingeissa 1937. Francon fasismi ei puolestaan ole mikään mielipidekysymys, kyllä hänen aatteensa täyttää ko. ideologian tunnusmerkit. Nykyään vain jostakin kumman syystä käytetään fasisteista ja natseista häveliästä kiertoilmausta "kansallismieliset". --Joe K. (keskustelu) 25. kesäkuuta 2014 kello 17.54 (EEST)
Nationalistit on myös ihan käyvä ilmasu (ja jopa laajemmin? käytössä nykyään kuin fasistit) Gopase+f (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.06 (EET)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Kävisikö lupaavaksi? --PtG (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 17.53 (EET)

Symbol support vote.svg KannatanJ.K Nakkila (keskustelu) 21. marraskuuta 2014 kello 06.21 (EET)
 1. Symbol support vote.svg perusasiat käsitellään ihan ok ja aukottomasti.
 2. Symbol support vote.svg lähde merkitty.
 3. Symbol question.svg malline puuttuu. onko sopivaa?
 4. Symbol support vote.svg viitteistys aukoton.
 5. Symbol oppose vote.svg suppea.
 6. Symbol support vote.svg monta lähdettä.
 7. Symbol support vote.svg lähteet käsittelenevät aihetta.
 8. Symbol support vote.svg kuvitus.
 9. Symbol oppose vote.svg kielenhuolto tekemättä.
 10. Symbol support vote.svg luokittelu ok.
 11. Symbol support vote.svg kielilinkit ok. yleisilme ok.
 12. Symbol support vote.svg artikkelin historia: artikkelin muokkaushistoria koostuu luotettavalta vaikuttavista lisäyksistä.
9/11 -> Lupaava artikkeli. Gopase+f (keskustelu) 27. marraskuuta 2014 kello 10.40 (EET)

Merkkaan ja arkistoin. Gopase+f (keskustelu) 27. marraskuuta 2014 kello 10.40 (EET)