Keskustelu:Juha Metso

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Linkkejä talteen artikkelihistoriasta. Pääasiassa kirja-arvosteluja. Linkkilistaa saa kuka tahansa jatkaa. --Zache (keskustelu) 16. elokuuta 2013 kello 10.20 (EEST)

Voihan niitä tännekin keräillä, mutta Google on sitä varten että sieltä löytää toimivia ja tuoreita. Ainakaan tällaiseen keskustelusivulle keräämisen tapaan en ole aiemmin törmännyt. Kun jostakin kirjasta tehdään artikkeli, siihen liittyviä linkkejä voi lisätä paremminkin ao. artikkeliin. --Abc10 (keskustelu) 16. elokuuta 2013 kello 10.32 (EEST)
Keskustelusivu on toki parempi paikka turhan pitkille linkkilistoille kuin varsinainen artikkeli, mutta minusta keskustelusivun tehtäviin ei kuulu linkkilistojen kokoaminen. --PtG (keskustelu) 16. elokuuta 2013 kello 12.15 (EEST)
Linkkilistan konteksti on siis tämä ja minusta oli kohteliasta ottaa talteen nuo linkit kun kerran käyttäjä oli niitä kerännyt. Lisäksi nuo ovat joka tapauksessa enemmän tai vähemmän käyttökelpoisia lähteinä jos joku joskus saa aikaiseksi kirjoittaa jotain kirjoista joko tähän tai sitten kirjojen omiin artikkeleihin. --Zache (keskustelu) 16. elokuuta 2013 kello 14.16 (EEST)
Mistä tämä yllättävä kohteliaisuus? Wikipediasta poistetaan päivittäin väärään paikkaan lisättyä väärää materiaalia, jopa kokonaisia artikkeleita, eikä niitä kohteliaisuudesta siirretä keskustelusivulle. Ne ovat tallessa historiassa - poistettuja artikkeleita lukuun ottamatta - ja kerääjä voi kerätä niitä itselleen omalle käyttäjäsivulleen tai omalle kotikoneelleen. Kohteliaisuutta tarvitaan Wikipediassa enemmän aivan muissa asioissa. --Abc10 (keskustelu) 17. elokuuta 2013 kello 09.22 (EEST)

Voitko alkaa poistaa myös esim: Hannes Heikuralta linkkejä…. Kyllä nuo Juha Metson linkit ovat ihan aitoja (aukeaakin)! Olemme täällä Wikissä todella kiitollisia että korjaat kirjotus virheet, otsikot ym.. Älä kuitenkaa poista tärkeitä linkkejä joista on hyötyä muille kuin Sinulle! Kehotamme sinua alkamaa seuraamaa myös muita Wikin Suomalaisia valokuvataiteilijoita.  –Kommentin jätti 85.76.109.187 (keskustelu – muokkaukset)

Pitää muistaa että Wikipedia on tietosanakirja eikä kotisivua eikä linkkilista. Heikurakin käyttää artikkelia kotisivunaan kun ei halua tehdä omia (siis artikkelissa sanotaan ettei hän halua tehdä kotisivua). Sietäisi jonkun siivota sitäkin wikimäisemmäksi.--Käyttäjä:Kielimiliisi 6. heinäkuuta 2014 kello 22.46 (EEST)

Jonkun siivota? Varmaan saman henkilön joka siivoaa tätäkin Metson sivua! Ylipäätään kannattaisi pitää huolta siitä, että saman alan artikkelit vähintään ovat samalla logiikalla - jos se on mahdotonta koko Wikipediassa. Eli nyt näyttää siltä että muilla suomalaisilla valokuvataitelijoilla (esim. Stefan Bremer, Kari Riipinen, Esko Männikkö, Jouko Lehtola) on sallittu mm. listat näyttelyistä, levynkansista, valokuvasarjoista ym. - mutta tässä Metson sivulla ei! Miksi ihmeessä?  –Kommentin jätti 85.76.54.211 (keskustelu – muokkaukset)

Valokuvataiteilijat haluu että Wikipedia on yhdenmukainen, Ei todellakaan ole järkeä poistaa yhdeltä valokuvaajalta aineistoa!!! Kannattaa oikeasti alkaa Siivo muidenkin sivuja (kts. edellisen viestittäjän nimilistaa, odotamme että putsaus tapahtuu johdon mukaisesti! –Kommentin jätti 85.76.40.133 (keskustelu)

HALOOO! Ottakaa ihmiset todellakin kantaa tuohon "musamiehen" kielimiliisin toimitaa!!! Kertokaa hänelle! JOS SIIVOO NIIN SIIVOO sitten todellakin johdonmukaisesti!! Mitä järkeä on siivoo yhdeltä valokuvajalta?????  –Kommentin jätti 82.215.255.96 (keskustelu)

Wikipediassa on reilu 300000 artikkelia, ei niitä voi käydä kukaan järjestelmällisesti läpi. --Harriv (keskustelu) 8. heinäkuuta 2014 kello 14.39 (EEST)
Relax sanoo Ruotsalainen. Valokuvataiteilijat opettelee Wikipedian käytännöt ja alkaa muokkaamaan artikkeleita kuntoon. --Käyttäjä:Kielimiliisi 8. heinäkuuta 2014 kello 14.42 (EEST)

‎IP käyttäjä 85.76.109.187:n linkkilisäykset[muokkaa wikitekstiä]

IP käyttäjä ‎85.76.109.187 lisäilee melko turhanpäiväisiä linkkejä, ilmeisesti mainostarkoituksessa am-osioon. Am-linkissä pitäisi mainita esim. jutun tekijä, otsikko, julkaisu ja julkaisupäivämäärä. Verkkoviite-mallineen käyttö olisi parasta laatua. Esim linkki: "Hs.fi kirja-arvio" tai "Kymen sanomat" eivät riitä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 6. heinäkuuta 2014 kello 22.18 (EEST)

Mallineet ovat teknisiä apuvälineitä, eikä niiden käyttö ole välttämätöntä. AM-osion linkkeihin ei ole ollut tapana kirjata kaikkea mahdollista tietoa, eli siinä on menty ihan vapaaehtoisuuden pohjalta. --Käyttäjä:Kielimiliisi 6. heinäkuuta 2014 kello 22.46 (EEST)

IP-käyttäjä jatkaa epämääräisesti merkittyjen linkkien lisäämistä Aiheesta muualla osastoon. Aiheesta muualla ei ole kokoelma täydellisestä aineistoluettelosta. Jos käyttäjä haluaa huomioida linkkien sisältämää aineistoa artikkelissa, ottakoon ne esille leipätekstissä ja lisätköön linkit viitteinä. Lisäksi aineisto lisätty huolimattomasti (esim. Kymen sanomat po. Kymen Sanomat) ja yksityiskohtiakin, kuten aineiston julkaisupäivämääriä voisi ottaa mukaan. Jos holtiton lisäily jatkuu, tukittanee muokkaussodaksi.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. lokakuuta 2014 kello 00.01 (EEST)

Tämänhetkinen linkkimäärä on sopiva, noin viisi linkkiä. Jos niitä ilmenee lisää, mielestäni ne voi poistaa saman tien. Ihmettelen IP:tä, jonka takana tuskin on kukaan muu kuin artikkelin kohdehenkilö itse. Hyvää mainosta se ei ainakaan ole artikkelin kohteelle, oli IP kuka tahansa. Wikipediassa on hyvin poikkeuksellista että kohdehenkilö alkaa häiriköidä, yleisempi vaiva ovat täällä aktiivisesti toimivat. --Abc10 (keskustelu) 5. lokakuuta 2014 kello 08.10 (EEST)
Olen samaa mieltä. Perusongelma on kai se, että Wikipedia nähdään mainosfoorumina ja artikkeleista tahtoo tulla varsin ansioluettelon näköisiä. Tässä pari vinkkiä tämän ehkäisemiseksi. Tein Metso-artikkeliin muokkauksen, jossa muutin aikaisemmin listatut palkinnot rivimuotoihin viitteineen. Ja toistan vielä, että jos muokkaaja haluaa huomioida aihetta koskevia oleellisia ja artikkeliin uutta tietoa tuovia julkaisuja, ottakoon ne mukaan leipätekstiin sisältöjen kautta, ja laittakoon julkaisumaininnat viitteinä. Aiheesta muualla osioon ei kaikkia kannata laittaa, varsinkin jos julkaisuja on paljon. Miksi muuten Am-osioon ei ole hyvä lisätä kaikkia tietolähteitä? Koska linkkien liittäminen Am-osioon voi tyssätä itse artikkelin kirjoittamisen. Linkkien lisäämisen sijaan pitäisi kirjoittaa sisällöistä eli siitä, mitä niiden takana on!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. lokakuuta 2014 kello 10.26 (EEST)

Omakustanteista[muokkaa wikitekstiä]

Kirjat/julkaisut , Huom! Omakustanteet ovat yhtälailla tekijän tekemiä teoksia! Huomio Musamies, KIITOS! että korjaat kirjoitus virheitä,mutta ole tarkkana jos poista jotakin! Kysy esim kustantanjalta kuka on kirjan tekijä!!  –Kommentin jätti Jmetso (keskustelu – muokkaukset)

Jos julkaisuja ei ole Fennica-luettelossa eikä niillä ole ISBN:ää, ihmetyttää missä ne on julkaistu. Muiden julkaisujen korjatut tiedot ovat Fennicasta, joten niitä ei pitäisi mennä sotkemaan. Kun Fennicassa ilmoitetaan "Kuvat: Juha Metso", on hyvä tapa ilmaista se teoksen yhteydessä juuri siten. Senhän ei pitäisi olla mitenkään hävettävää, että on ottanut valokuvat. Metso voi tehdä omalle kotisivulleen - jos sellainen on - haluamansalaiset luettelot ja esittelyt, mutta täällä on pyrittävä vakiomuotoon, joissa noudatetaan Wikipedian käytäntöjä. --Abc10 (keskustelu) 25. huhtikuuta 2015 kello 15.06 (EEST)
Lähteet ja julkaisut pitäisi kirjoittaa sillä tavalla, että Wikipedian tarkastajat eli seulojat ja ennen kaikkea lukijat voivat tarkistaa ne mahdollisimman helposti. Minusta on kohtuutonta vaatia kysymään tekijää kustantajalta. Se pitää näkyä tekstissä selvästi myös luotettavuuden ja selkeyden takia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 26. huhtikuuta 2015 kello 23.51 (EEST)

Julkaisut[muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut tarkoittavat sellaisia, joissa ko. henkilö on jollain tavalla mukana tekijänä. Joten lukijalle pitää selvittää tekijän eli Juha Metson osuus siinä. Esimerkiksi ei näin: "Seppo Saves: Valokuvaaja-haastatteluja, Seppo Saves. 2008 ISBN 9789529244874".--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 26. huhtikuuta 2015 kello 23.37 (EEST)

Fennican mukaan kirja näyttäisi olevan Saveksen tekemä haastattelukirja, joka on hänen omakustanteensa. Metso on yksi 14 haastatellusta, ei siis tekijä. Kirjan nimi on ilmeisesti tarkoitus olla Valokuvaajahaastatteluja, mutta sana on jaettu kahtia ja yhdysmerkki unohtunut pois tai jätetty visuaalisista syistä, jolloin sanasta "haastatteluja" on tullut Fennicassa alaotsikko. --Abc10 (keskustelu) 27. huhtikuuta 2015 kello 08.23 (EEST)

Musamies poisti: Poistin valokuvasarjat epämerkittävinä koska ne voidaan rinnastaa säveltäjien sävellyksiin, eihän meillä ole esim Toivo Kärki artikkelissa luetteloa hänen sävellyksistään, yleensä voisi sanoa että kun teos on painettu kirjaksi, niin se on merkittävä--Musamies (keskustelu) 27. maaliskuuta 2012 kello 12.19 (EEST), Poistaisitko myös muilta Valokuvaajilta valokuvasarjat yms...

Tässä on esimerkki miten pitää olla Suomalaisesta valokuvaajasta Wikipediassa! On valokuvasarjat selkeästi ja kirjat myös! Tehdään yhdessä selkeää yhtenäistä Wikiä. Malli Wikistä: Stefan Bremer.  –Kommentin jätti 80.246.244.34 (keskustelu)

Valokuvasarjat?[muokkaa wikitekstiä]

Keskusteluunkin liittyen, mitä ovat valokuvasarjat, miten ne määritellään? Esim. Stefan Bremerin sivulla niitä on mainittu useita? Pitäisikö ne poistaa vai mainita valokuvaajaa koskevassa artikkelissa?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 4. toukokuuta 2015 kello 12.53 (EEST)

Pitää poistaa, ellei niitä ole julkistettu eikä niistä ole muutenkaan mitään muuta tietoa, kuin että kuvaajalla on arkistossaan viiden kuvan sarja joutsenista kevätpellolla. --Abc10 (keskustelu) 4. toukokuuta 2015 kello 18.32 (EEST)

Kuka poistaa??Yhteneväinen Wiki on kaikille varmasti ok??  –Kommentin jätti 91.159.113.138 (keskustelu)

Muokkaussotimista[muokkaa wikitekstiä]

IP-käyttäjä on lisännyt Juha Metson syntymäaikaa toistuvasti, vaikka Taiteilijaseuran matrikkelin tietolähteessä sitä ei mainita. Wikipedia on hyvin tarkka varsinkin näistä elinaikojen lähteistyspäivityksistä. Eli lopetetaan muokkaussotiminen ja yritetään etsiä syntymäpäivä, joka varmaan löytyy ja kunnollinen, tarkistettavissa oleva viite sille.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 18. lokakuuta 2018 kello 08.55 (EEST)

Lähteettömyyksiä[muokkaa wikitekstiä]

Merkitsin lähteettömyyksiä lähdepyynnöllä ja poistin yksittäisiä lähteettömiä palkintoja. AM-osasta karsin toimimattomat ja yksittäisiin uutisiin viittaavat linkit. Lisätietoa Wikipedia:Aiheesta muualla. Artikkelille ei ole kunniaksi jatkuva lähteettömyyksien lisääminen. Tämä vinkiksi Tornitalolle (ja ip-lisäyksien tekijälle). --Abc10 (keskustelu) 18. lokakuuta 2018 kello 10.38 (EEST)

CV[muokkaa wikitekstiä]

Poistin tälle keskustelusivulle lisätyn cv-kopion. Sen paikka on Metson kotisivulla, josta se on kopioitu. Sama ip oli lisäillyt lähdepyyntöjä esimerkiksi Stefan Bremer -artikkeliin. Ei ole eduksi Metson artikkelille, että osoitetaan mieltä tavalla tai toisella. Tervetuloa tekemään asiallisia muokkauksia. --Abc10 (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 09.20 (EET)