Keskustelu:Jokapaikan tietotekniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lasse Mäkisen mielipide[muokkaa wikitekstiä]

Sulautettua tietotekniikkaa käsittelevässä artikkelissa tietotekniikan kehitys jaotellaan seuraavasti:

"Tietotekniikan kehitysvaiheita ovat

1. vaihe oli se, kun oli yksi suuri tietokone ja sillä monta käyttäjää 2. vaihe oli henkilökohtaiset tietokoneet, pc:t, jolloin oli yksi kone yhden ihmisen käytössä 3. vaihe on, kun hajautetut pienet laitteet viestivät tietoverkkojen kautta keskenään; yhdellä käyttäjällä on monta laitetta 4. vaihe on tietotekniikka, jossa on suuri määrä laitteita ja suuri määrä käyttäjiä."

Mielestäni ei pitäisi puhua pelkästään tietotekniikan kehityksestä ja sulautetuista järjestlemistä vaan tietoyhteiskuntakehityksestä, sillä tietotekniikan kehitys on johtamassa yhteiskunnan olennaiseen muuttumiseen. Pääpaino tulee sanalle yhteiskunta.

Mielestäni tietoyhteiskuntakehitys on tapahtunut seuraavien vaiheiden kautta:

1. vaihe: Kehitettiin tietokoneita. Ne muuttuivat yhä pienemmiksi, tehokkaammiksi ja halvemmiksi. Tämä vaihe jatkuu edellen mutta tietoyhteiskuntakehityksessä sen merkitys ei ole enää sama kuin alussa. Voimakkain kehitysvaihe 1970-80 -luvuilla.

2. vaihe: Kehitettiin ohjelmia. Syntyivät standardiohjelmat, jotka mahdollistivat saman sovellusohjelman käyttämisen erilaisissa tietokoneissa. Tämäkin vaihe on edelleen menossa, sillä moni asia on vielä standardoimatta. Voimakkain kehitysvaihe 1980-90 -luvuilla.

3. vaihe: Kehitettiin tietoliikennettä. Tietokoneet liittyivät toisiinsa aluksi puhelinkaapeleiden kautta. Syntyi tietokoneiden maailmanlaajuinen verkko, internet. Tämä synnytti ohjelmistoja, jota käytetään työasemien avulla mutta ne toimivat palvelimissa. Internet on räjähdysmäisesti kasvanut. Sen tietomäärä, käyttäjämäärä ja palvelujen määrä kasvavat. Voimakkain kehitysvaihe vuosituhannen molemmin puolin.

4. vaihe: Ihmisten toiminta muuttuu. Tämä vaihe on vasta aivan alussa. Internet on vapauttamassa ihmisiä ajasta ja paikasta. Tämä muuttaa työskentelytapoja, elinkeinoelämän rakenteita sekä tarjoaa ihmisille mahdollisuuden asua ja työskennellä siellä, missä he haluavat. Teollisuusyhteiskunta on muuttumassa tietoyhteiskunnaksi. Enää ei mennä samaan paikkaan ja samaan aikaa töihin vaan kukin työskentelee tahollaan ja ajallaan. Kaupunkeihin keskittymisen sijaan ihmiset saattavat palata maalle. Osa tietoyhteiskunnan ominaisuuksita muistuttaa maatalousyhteiskunnan ominaisuuksia mutta tietoyhteiskunnnan ihmisten maailma on laajempi. Tietoyhteiskunnan suurin ongelma ei ole tietoturva vaan tietotulva, joka on jotenkin ratkaistava lähivuosien aikana.

Lassi Mäkinen lassi.makinen@lasmak.com

Artikkelin Nimi[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni tässä pitäisi käyttää Suomenkielitoimiston nimeä "jokapaikan tietotekniikka". Jo ihan siitäkin syystä, että tämä sekava "Sulautettu tietotekniikka" (eng. Ubiquitous computing) ei missään tapauksessa sotkettaisi "Sulautettuihin järjestelmiin" (eng. embedded system). Lisäksi en näe yhtään järkevää syytä miksi artikkelissa on "ubiquitous" käännetty sanaksi "sulautettu" koska "ubiquitous" tarkoittaa paljon laajempaa käsitettä ja oikea käännös sanalle olisi "yleinen" tai "universaali". Mutta käytännössähän tämä teknologia josta tässä puhutaan on "piilossa" ihmisten katseilta. Ideana on, että käyttäjä joka käyttää... ubiikkia teknologiaa ei edes tiedä käyttävänsä sitä tai jos tietää ei kiinnitä siihen mitään huomiota koska se on tehty niin luonnollisella tavalla käytettäväksi. Tyyliin pullon juominen baarissa tyhjäksi välittää tiedon baarin pitäjälle joka sitten osaa lähettää pöytään tarjoilijan kysymään haluavatko seuralaiset lisää juotavaa tai jotain vastaavaa. Matkapuhelimen laskeminen baarin pöydälle pistää puhelimen lataamaan akkuaan. jne. Jos jotain käy siirto potuttamaan niin aloitetaan keskustelu aiheesta. --Dekonega 10. marraskuuta 2009 kello 10.20 (EET)[vastaa]

Joka paikan tietotekniikka ja arki - osio[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki on erittäin absurdi. 91.152.193.127 19. maaliskuuta 2011 kello 21.00 (EET)[vastaa]