Keskustelu:Jalkanaula

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistokeskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Tämä täysin lähteetön tynkäartikkeli on tyyliä Hauki On Kala eli sen tietosisältö on mitätön. Nyt siinä on vain yksi virke joka sekin on vain kankea määritelmä. Lisäksi artikkelin nimi on ilmeisesti artikkelin aloittajan itse keksimä. Ehdotan pikapoistoa. FinSpectre (keskustelu) 27. maaliskuuta 2018 kello 16.35 (EEST)

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Palautin perusteettomasti poistetut osiot. Tiedot pitävät paikkansa kuten muita kieliversioita vertaamalla voi todeta. Mitä tulee itse artikkelin nimeen, niin jo pikaisella googlauksella olisi voinut varmistaa että kyse on käytössä olevasta termistä. -- Cimon Avaro 28. maaliskuuta 2018 kello 00.28 (EEST)

Lähteet pitää silti ilmoittaa artikkelissa. FinSpectre (keskustelu) 28. maaliskuuta 2018 kello 08.27 (EEST)
Entäpä suomeksi? Googlaus tarjoaa myös jalka-paunaa ja naulajalkaa. (Juuri näin pääsiäisen sopivasti.)--Urjanhai (keskustelu) 28. maaliskuuta 2018 kello 17.02 (EEST)
"Virallisia" suomennoksia hyvinkin voi olla, koska eri yhteyksissä niille luultavasti on ollut tarvetta.--Urjanhai (keskustelu) 28. maaliskuuta 2018 kello 17.04 (EEST)
Kai tämä merkittävä on, mutta onko termi suomen kielessä käytössä? Virallista suomennosta englanninkieliselle termille tuskin on tai on koskaan ollutkaan, kun yksikkökään ei ole koskaan ollut Suomessa käytössä. Googlella löytyi kyllä osumia, mutta ne ovat enimmäkseen keskustelusivuilta ja kysymys- ja vastauspalstoilta, joita tuskin kelpuutetaan lähteiksi. Tarkastin sitä paitsi asian kirjastossa: sitä ole myöskään nykysuomen sanakirjassa eikä Kielitoimiston sanakirjassa. Suomen Standardoimisliiton laatimassa SI-oppaassa yksikkö kyllä mainitaan (ei siksi että sitä käytettäisiin vaan jotta se osattaisiin muuntaa jouleiksi, jos se jossakin, yleensä vieraskielisessä tekstissä tavataan), mutta siinäkin ainoana suomennoksena on "jalka kertaa naulan voima". -KLS (keskustelu) 29. maaliskuuta 2018 kello 09.47 (EEST)
Tämä on kai yksi ikuisuusaihe. Mitä tehdä jos käsite on merkittävä, mutta vakiintunutta käännöstä termistä ei ole Suomeksi. Google fight on yksi menetelmä jos kilpailevia käännöksiä on. En tiedä onko kilpailevia käännöksiä naulajalalle. -- Cimon Avaro 29. maaliskuuta 2018 kello 09.56 (EEST)
Ei tuo parin ensimmäisen yleissanakirjan otos oikeastaan kerro tekniikan erikoistermistä vielä mitään. Haku pitäisi tehdä tekniikan alan kirjallisuudesta ja eri aikaisista käytännön dokumenteista. Ei pelkästään noilla lähteillä voida väittää ettei vakiintunutaa suomennosta olisi. Luultavasti suomennoksia on useita ja todennäköisesti löytyy useampoikin kelvollinen lähde. Insinöörithän sekä tieteen että käytännön elämän puolella ovat kumminkin tarvinneet tätä käytännössä jatkuvasti (ihan nniin kuin me suomessa tarvitsemme kyrillisten aakkosten translitteraatiota jatkuvasti), ja sellaisena se ei voi olla olematta normaalia taulukkokirjasisältöä (mitä nyt itse lukion taulukkokirjasta muistan, missä nyt ei tietenkään jalkoja ja nauloja ollut).--Urjanhai (keskustelu) 29. maaliskuuta 2018 kello 10.10 (EEST)
Mainitaanko SI-oppaassa siis suomenkielinen termi "naulajalka"? WSOY:n kustantama MOT WSOY Enteka 4.0 suomi-englanti-suomi tekniikan ja kaupan sanakirja tuntee suomeksi sanan jalkanaula: "jalkanaula footpound (mit)", ja englanniksi "foot-pound jalkanaula, työn yksikkö 0,1383 kpm." ¬Antilope 4. huhtikuuta 2018 kello 19.02 (EEST) EDIT: Jalkanaula löytyy jo sanakirjan vuoden 1960 painoksestakin. ¬Antilope 4. huhtikuuta 2018 kello 19.14 (EEST)
Tuo nyt viimeistään osoittaa että termi on suomeksikin olemassa ja käytetty ainakin tuossa muodossa. Lähteet tarkasti kampaamalla saisi käsityksen myös muiden muotojen mahdollisesta yleisyydestä. --Urjanhai (keskustelu) 4. huhtikuuta 2018 kello 19.31 (EEST)
Jos on lähteitä termille jalkanaula mutta ei termille naulajalka, ehdotan että sivu siirretään. FinSpectre (keskustelu) 17. huhtikuuta 2018 kello 15.44 (EEST)
Näyttää siltä, että termille jalkanaula on löydetty lähde, ja artikkeli on siirretty nimelle "jalkanaula", kun se aiemmin oli "naulajalka". Merkittävyyskeskustelu päätettiin ajat sitten, mutta todetaan vielä, että artikkeli säilytetään uudella nimellä ja että keskustelussa termi todettiin joka tapauksessa merkittäväksi. --Pxos (keskustelu) 21. huhtikuuta 2018 kello 10.54 (EEST)