Keskustelu:Jacques-Yves Cousteau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Cscr-featured.svg Tämä artikkeli on suositeltu artikkeli.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Muutaman urheiluartikkelin jälkeen aion yrittää seuraavaksi Cousteauta suositelluksi. Olen tätä väsännyt muutaman viikon ajan ja nyt tallensin saavutukseni myös wikiin. Aion vielä lisätä hieman tekstiä, kuten "kritiikki"-osion, sekä yksityiselämään lakihuoneeseen asti menneen nimiongelman ensimmäisen lapsensa kanssa. Kielenhuoltoa pitää varmasti tehdä ja punaiset lähtee varmasti pois. Mitä muuta tarvitaan? --PtG 15. elokuuta 2008 kello 17.37 (EEST)

Näyttää varsin lupaavalta. Pari epäselvää kohtaa osui silmään: "Cousteau kärsi edelleen rahoitusvaikeuksista, vaikka hänen elokuvansa ja projektinsa menestyivät, sillä avaruusohjelmat olivat herättäneet yleisön kiinnostuksen". Viittaako tämä siihen, että sukellusohjelmien suosio väheni kun ihmiset kiinnostuivat avaruusjutuista? Voisi selittää tarkemmin. Tätäkin voisi avata: "jopa Ranskan hallinto päätti luopua Cousteaun tukemisesta, sillä häntä pidettiin liian vaikutusvaltaisena Yhdysvalloissa". Ei ole täysin selvää, miten vaikutusvaltaisuus Yhdysvalloissa johti tuollaiseen päätökseen. Toisen maailmansodan tapahtumia voisi ehkä kuvata tarkemmin, Costeauhan oli kuitenkin Ranskan upseeri tuolloin ja ilmeisesti teki yhteistyötä Vichyn hallituksen ja saksalaisten kanssa. --ML 15. elokuuta 2008 kello 17.51 (EEST)
Ensimmäistä kohtaa epäilit täysin oikein. Selitän sen paremmin. Toisen kohdan otan varmaan pois, kun se on pelkästään yhdeltä nettisivulta, eikä sitä selitetä erityisesti. Toisen maailmansodan tapahtumista on kieltämättä vähän ristiriitaisia tietoja. Käsittämätöntä kyllä suomeksi ei taida olla saatavilla ainoatakaan elämäkertaa Cousteausta ja Tampereen kirjastostakin löytyi ainoastaan melko ohut englanninkielinen opus. Toisen maailmansodan aikana Cousteau teki kumppaniensa kanssa paljon sukelluksia, eikä Cousteaun vakoojaurasta ole hirveästi tietoja. Toisaalta ainakin Bernard Violetin tekemän elämäkerran mukaan J-Y Cousteaun väitetään jakaneen veljensä antisemitistinen vakaumus. Lisäksi hänen sodan aikaiset teot Ranskan vastarintaliikkeessä on laitettu kyseenalaisiksi ja niin kuin sanoit hänen väitetään tehneen myös yhteistyötä Vichyn hallituksen ja saksalaisten kanssa [1]. Ajattelin lisätä nämä tiedot osioon, johon tulisi muitakin ristiriitaisuuksia/kritiikkiä. Lisäksi sinne tulee mm. maininta siitä, että vaikka Cousteau tunnetaankin luonnonsuojelijana, niin uransa alkuvaiheessa hän käytti tutkimuksissaan kyseenalaisia menetelmiä, kuten räjäytti osan koralliriuttaa. --PtG 15. elokuuta 2008 kello 21.08 (EEST)
Elokuvaluettelo olisi varmaankin tarpeen. Myös jokusen punaisen linkin, varsinkin Monacon meritieteellisen museon sekä Elävän meren sinistäminen parantaisi kokonaisuutta. --Jannex 18. elokuuta 2008 kello 10.05 (EEST)
Punaisten linkkien sinistäminen on tällä hetkellä ohjelmassa ja ne tulee poistumaan vertaisarvioinnin aikana. Siitä ei tarvitse huolehtia :) Elokuvaluettelokin on suunnitelman alla, eli sekin lisätään jossain vaiheessa. --PtG 18. elokuuta 2008 kello 13.58 (EEST)
Lisäsin sinne elokuvaluetteloa, mutta kannaittisiko tässä tehdä niin, että tekee pääartikkelin Cousteaun filmografia. Sinne laittais kaikki elokuvat ja ohjelmat, sillä noista elokuvista ainakin monet ovat pelkästään lyhytelokuvia, joilla ei välttämättä ole hirveästi arvoa mainita erikseen. Cousteau-artikkelissa olisi maininta pelkästään merkittävimmistä elokuviasta ja sarjoista. Samoin pitäisi tehdä myös kirjojen osalta, jos nyt löytäisi jostain luetettavan lähteen Cousteaun kirjoista. --PtG 19. elokuuta 2008 kello 23.05 (EEST)

Oisko täällä ranskan asiantuntijoita? Miten äännetään seuraavat nimet Hourtin, Tailliez, Dumas, le Prieur, Gagnan, Melchior, Triplet? Nämä siis suomalaisen taivutuksen takia. --PtG 18. elokuuta 2008 kello 17.55 (EEST)