Keskustelu:Islamilaiset keksinnöt keskiajalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekstiä on järjestetty uudelleen niin, että alussa se ei enää painotu Vallelyn listan esittelyksi. Toivo ja Toivo (keskustelu) 12. lokakuuta 2020 kello 15.48 (EEST)

Harhaanjohtava artikkelin nimi: Onko höyrykone ”kristillinen” keksintö?[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tekemistä näillä keksinnöillä on uskonnon kanssa? Artikkelin nimi tulisi muuttaa: mitään islamilaisia keksintöjä ei ole olemassakaan ja sikäli kuin on, ne liittyvät teologiaan ja islamilaiseen lakiin. Ehdottaisin uudeksi nimeksi: “Keksinnöt keskiajan islamilaisessa maailmassa”. Ehdottaisin myös, että muut esittäisivät omat ehdotuksensa, ja sitten vaikka äänestettäisiin, ja kuka artikkelin muokkaamisesta onkaan ollut viimeaikoina vastuussa, muuttaisi nimen. --Raži (keskustelu) 17. lokakuuta 2020 kello 22.43 (EEST)

Olen samaa mieltä, että uusi ehdotus on mainituin perustein osuvampi. "Islamilainen" maailma tarkoittaa islamilaista kulttuuripiiriä. "Islamilaiset keksinnöt" vastaa muun muassa peruskoulussa käytettyä puhetapaa, jonka mukaan Koraani sai "islamilaisen tieteen" kukoistamaan, millä tarkoitetaan kaikkea tiedettä, ei vain uskonnollisia tieteitä (viite on artikkelissa). Artikkelissa on myös laaja luku "1001 inventions" -näyttelystä, joka mainostaa nimenomaan "islamilaisia keksintöjä". Artikkelin teko alkoi tästä näyttelystä, joten otsake seurasi sen mukana. Se on siten näiden musliminäkökantojen myötäilyä. Minun puolestani voi kyllä vaihtaa.Toivo ja Toivo (keskustelu) 18. lokakuuta 2020 kello 23.07 (EEST)
Valtaosa kielilinkeistä näyttäisi myös liittyvän islamilaiseen maailmaan paitsi ranska, joka viittaa arabeihin. --Suomalta (keskustelu) 18. lokakuuta 2020 kello 23.17 (EEST)
Arabialainen nimi on: "Muslimien keksinnöt keskiajalla". Se on huono, koska oli myös juutalaisia tiedemiehiä. "Islamilainen maailma" on paras, sillä kaikki eivät olleet liioin arabeja eivätkä kirjoittaneet arabiaksi. Toivo ja Toivo (keskustelu) 19. lokakuuta 2020 kello 00.08 (EEST)

Vallelyn 20 tärkeintä[muokkaa wikitekstiä]

Siirsin luvun melkein kokonaan artikkeliin 1001 Inventions, joissa muokkaan sen edelleen lähteiden osalta.Toivo ja Toivo (keskustelu) 19. lokakuuta 2020 kello 15.36 (EEST)

Koraanin "tieteelliset ihmeet" ja tieteelliset vs. tekniset keksinnöt[muokkaa wikitekstiä]

Ehdottaisin, että tieteellisiä "keksintöjä" käsittelevät jutut -- mahdollisesti parannettuna, jos noissa kohdissa onglelmia -- siirrettäisiin “tiede keskiajan islamilaisessa maailmassa artikkeliin", ja että nämä artikkelit linkitettäisiin selvästi toisiinsa. Tämä voi olla makuasia, mutta minulle sana "keksintö" viittaa teknisiin tai teknologisiin keksintöihin, missä tieteellisten läpimurtojen ollessa kyseessä puhuisin mieluumin "löydöistä", tms.

Koraanin väitetyt "tieteelliset ihmeet" olisi huomattavasti suuremmalla syyllä syytä käsitellä toisessa artikkelissa, en tosin ihan tarkkaan tiedä missä, sillä kyse ei ole mistään islamilaisen maailman keksinnöistä tai edes tieteellisistä läpimurroista, vaan siitä, että jotkut fanaatikot ovat löytävinään Koraanista tieteellisiä tuloksia sen jälkeen, kun tulokset ovat länsimaissa syntyneet. Englanninkielisessä wikissä niitä käsitellään artikkelissa https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_attitudes_towards_science ja https://en.wikipedia.org/wiki/Quran_and_miracles. Aihe voitaisiin kyllä mainita (tuon 1001 inventions hölynpölyn yhteydessä), ja laittaa sitten linkki toiseen artikkeliin. --Raži (keskustelu) 21. lokakuuta 2020 kello 02.01 (EEST)