Keskustelu:Isaac Asimov

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Robotiikan kolme pääsääntöä eivät kuulu tähän artikkeliin. Niistä on omakin. Niitä ei tarvitse näin ollen selittää tässä artikkelissa ja poisto olisi näin ollen perusteltu.--Bluto 28. toukokuuta 2009 kello 20.56 (EEST)

Ei tässä artikkelissa, kun kerta on omakin. Linkki tietenkin johonkin väliin. --Eetvartti (Kerro) 28. toukokuuta 2009 kello 20.57 (EEST)
Linkki on. En halunnut ajautua muokkaussotaan, joten ajattelin perustella päätökseni täällä. Jo yhden kerran kumottiin.--Bluto 28. toukokuuta 2009 kello 21.04 (EEST)

Etsivätarinoita?[muokkaa wikitekstiä]

Robottitarinat etsivätarinoita ja murhia? Mitä minä olen lukenut, niin robottipsykologi Susan Calvin on niissä näkyvimpiä hahmoja, ja robottien kehittäminen ja pelko niitä kohtaan ovat monien novellien aiheena. Mitä ne Jerrman ja Sisättö oikein kirjoittavat? En-wikin en:Isaac_Asimov's_Robot_Series kertoo "They all, however, share a theme of the interaction of humans, robots, and morality". Elijah Baley -robottiromaanit ovat kyllä etsivätarinoita. -tKahkonen 29. toukokuuta 2009 kello 17.22 (EEST)

Kyseinen muokkaus on minun. Robotti-sarjaan luettavat neljä robottiromaania ovat etsivätarinoita ja siitä juontaa juurensa tuo esitys. Lauseen voi muotoilla uudelleen "Romaanit ovat etsivätarinoita, novellit eivät, yhteistä niille on ihmisyyden ja moraalinen pohtiminen" esimerkiksi. Turha siitä on kuitenkaan valittaa, sillä romaanit ovat kiistatta Asimovin Robotti-sarjan sisällöstä tunnetuin osa, enkä usko maallikkolukijaa kiinnostavan, millaiset teemat niitä yhdistävät. Tietenkin se pitää mainita, en tarkoita etteikö se olisi tärkeää, mutta täytyyhän artikkelissa jotenkin luokitella, minkä tyylisiä Asimovin Robotti-romaanit ovat! Novellit ja niiden tyylit voi itse muokata tuohon.--Bluto 29. toukokuuta 2009 kello 19.46 (EEST)
Jos siihen kirjoitetaan että "robottiromaanit", niin ok, mutta jos sana on tuo "robottitarinat", sen pitäisi kattaa myös novellit. Tunnettuimmuudesta en osaa sanoa mitään (enkä pahalla tarkoita, mutta en usko että romaanit olisivat tunnetuimpia). -tKahkonen 29. toukokuuta 2009 kello 23.08 (EEST)
Ehkäpä kyseessä onkin mielipide kysymys. Jos käytetään yleisnimitystä Robotti-sarja niin saadaan mielestäni katettua nimikkeen alle kaikki novellit ja romaanit. Mutta mielestäni on oikein mainita, että romaanit ovat tyyliltään nk. dekkareita (paitsi neljäs, eli poikkeuksiakin löytyy). Novelleista vain yksi on dekkari, mutta mitä tyyliluokitusta sopisi yleistävästi käyttää kaikkia novelleja luokiteltaessa?--Bluto 1. kesäkuuta 2009 kello 13.47 (EEST)
Muokkasin tuota kohtaa vähän. Toivottavasti tuo on selvempi. Monet Asimovin robottitarinat taitavat jollain tasolla olla dekkareita, tai ainakin Asimoville tyypillisiä "ongelmatarinoita". -- Jniemenmaa 1. kesäkuuta 2009 kello 15.56 (EEST)
en.wikissä käyttää nimitystä Who Did It-novelli, eli dekkari, jossa selvitetään vain murhan tekijää.--Bluto 2. kesäkuuta 2009 kello 16.37 (EEST)

Arvostelut[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin alaosaan on jätetty linkkejä erinäisiin kirja-arvosteluihin ja kaikki samasta osoitteesta. Jokainen niistä käsittelee Asimovin kirjoja, tarkemmin sanottuna Asimovin viimeisiä kirjoja, ja yleisilmeeltään ne ovat jopa asiallisia. Kysymykseni on, että miksi ne ovat siellä? Eihän tähän artikkeliin kuulu koota Asimovin tuotannon arvosteluja.--Bluto 15. kesäkuuta 2009 kello 15.11 (EEST)

Olet oikeassa: niillä ei ole mitään tekemistä Asimovin artikkelissa. Mahdollisesti ko. kirjaa koskevassa artikkelissa näitä linkkejä saattaisi olla - tosin yksittäinen arvostelu ei tuo mitään lisäarvoa niihinkään. Korvasin ne parilla paremmalla "Aiheesta muualla" -linkillä. --TBone 15. kesäkuuta 2009 kello 15.44 (EEST)
Hyvä. Vaikka yllättävän asiantunteviahan ne arvostelut olivat. Kaivan ne sivuhistoriasta esiin, jos joku tekee niitä käsitelleistä kirjoista artikkelit.--Bluto 15. kesäkuuta 2009 kello 15.46 (EEST)