Keskustelu:Huntu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähes koko islamilaiseen huntuun liittyvä osio on paikkaansapitämätöntä, poliittisella korrektiudella ja suoranaisilla valheilla väritettyä sepitettä. Se vaatii mielestäni kokonaisen uudelleenkirjoituksen. Yritän seuraavaksi esittää joitain ajatuksia osion parantamiseksi / osion nykyisistä lauseista:

Monissa islamilaisissa kulttuureissa naisen täytyy käyttää kasvojen valtaosan peittävää huntua, tai ainakin hiukset peittävää huivia tai huppua aina ollessaan tilassa, jossa on vieraita miehiä.

On vain yksi "islamilainen kulttuuri", josta on erilaisia "etnisiä alakulttuureita". Islamilainen kulttuuri koostuu sharia-lakijärjestelmästä.

Tämä tapa ei välttämättä ole kuulunut alkuperäiseen islaminuskoon ainakaan yhtä voimakkaana ja velvoittavana kuin mitä se on nykyajan islamistisessa valtioissa.

Huntu on nimenomaan kuulunut "alkuperäiseen" (PC-värittynyt sanamuoto) islamilaiseen kulttuuriin, koska käytäntö määrätään pakolliseksi Koraanissa ja Muhammedin komennolla.

Ristiretkestä Jerusalemiin on säilynyt arabialainen kuvaus, jonka mukaan kauniiden tyttöjen täytyi käyttää huntua, koska he häpesivät.

Asiallinen lause jos tuolle on joku lähde.

Hunnutus on omaksuttu islaminuskoon persialaisesta kulttuurista. Alun perin sitä ei sen piirissä tunnettu, mutta se levisi nopeasti persialaisen kulttuurin islamilaistumisen myötä.

Ei pidä paikkaansa. Kuten sanottua, hunnutus määrätään Koraanissa ja on oleellinen osa musliminaisen olemusta.

Koraanissa, toisin kuin Raamatussa, ei ole mainintaa hunnuista, vaan siellä ainoastaan kehotetaan naisia pukeutumaan siveellisesti.

Suoranainen valhe.

Näin ollen hunnuttautuminen on korkeintaan uskonnollista tulkintaa, ei Koraanin velvoite.

Toinen suoranainen valhe. Kukahan nämä on muotoillut?

Haluaisiko siis joku muotoilla osiota uudelleen?

Mainitsemaasi "sharia-lakijärjestelmästää" ei ainakaan yhtenäisenä lakikokoelmana ole olemassa, vaan se mitä tavallisesti kutsutaan šariaksi on joukko Koraanista ja haditheista löytyviä moraalisia ja juridisia ohjeita ja niistä johdettuja periaatteita. Islamin piirissä on lukuisia erilaisia lakikoulukuntia, jotka tulkitsevat näitä asioita eri tavalla. Mitä huntuun tulee niin a) 1. Korintolaiskirjeen jakeessa 11 sanotaan varsin yksiselitteisesti "Ellei nainen peitä päätään, hän voi yhtä hyvin leikkauttaa hiuksensa. Mutta jos kerran hiusten leikkaaminen tai pois ajaminen on naiselle häpeällistä, hänen tulee peittää päänsä." kun taas Koraani käskee vain sekä miehiä ja naisia pukeutumaan säädyllisesti. Lisäksi lisäämäsi Koraanin jae ei puhu mitään hunnun käyttämisestä vaan toteaa (kuten yllä on mainittu) säädyllisestä pukeutumisesta ("Women must cover themselves when in public.") Käytännössä tämä säädös ilmenee monissa islamilaisissa maissa myös niin, ettei esimerkiksi shortsien käyttämistä pidetä soveliaana miehillekään. Todettakoon vielä, että joillain islamilaisilla ryhmillä, kuten esimerkiksi nizari-ismailiiteilla ei tunneta hunnun käyttö perinnettä lainkaan. --Joonasl (kerro) 22. maaliskuuta 2007 kello 07.26 (UTC)