Keskustelu:Hiilidioksidipäästöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistin katalysaattorin käytön hiilidioksidin määrän vähentäjänä. Ymmärtääkseni katalysaattori ei hiilidioksidin määrään vaikuta lainkaan.--Teveten 20. maaliskuuta 2006 kello 07.46 (UTC)

Ilmaan vapautetun hiilidioksidin lähde[muokkaa wikitekstiä]

Pääsääntöisesti tämän päivän keskustelusta puuttuu ilmakehäämme polttamalla vapautetun hiilidioksidin lähteiden eroavaisuuksien vertailu.

Fossiilisia polttoaineita käytettäessä vapautetaan ilmakehään hiilidioksidia, joka on ollut sitoutuneena maaperään kymmeniä tuhansia - miljoonia vuosia; siis pois tästä "meidän" ilmakehästä. Huolimatta esimerkiksi fossiilisen öljyn jalosteiden pitkälle kehittyneistä polttotekniikoista - hiilidioksidia ei kyetä poistamaan "taloudelliseti" pakokaasuista. Toisin sanoen kaikki se fossiilisista polttoaineista lähtöisin oleva hiilidioksidi lisää suoraan ilmakehämme hiilidioksidin määrää ja sitä kautta kiihdyttää kasvihuoneilmiötä.

Biopolttoaineiksi pitää laskea vain lyhyen historian (alle sadan vuoden) aikana syntyneet hiilen lähteet kuten esimerkiksi puu ja erilaiset öljykasvit. Niiden sitoma hiilidioksidi on peräisin siitä "samasta" ilmakehästä jossa elämme. Tämä on juuri se olennainen ero fossilisiin polttoaineisiin verrattuna. Eli jos myös biopolttoaineita valmistettaessa käytetään vain biopolttoaineista peräisin olevaa energiaa - emme lisää tämän ilmakehän hiilidioksin määrää käytännössä lainkaan vaan kierrätämme sitä kasvien kautta. Siis pelkän energiatehokkuuden vertailu eri polttoaineiden välillä ei kerro vielä sen kasvihuoneilmiötä kiihdyttävistä vaikutuksista mitään.

--JEL 9. joulukuuta 2006 kello 08.20 (UTC)

Artikkeliin olisi ehkä aiheellista vetää linja millaista hiilidioksidin määrää kutsutaan päästöksi. Voidaanko päästöksi kutusua: Puun polttaminen takassa päästöä? Tuottaako autolla ajaminen CO2 päästöjä? Vai tuottaako teollsiuus vain päästöjä? qWerk 21. toukokuuta 2007 kello 14.10 (UTC)

91.154.194.160:n kysymykset 1.1.2008[muokkaa wikitekstiä]

Terse kaikille!!

Viisaammilta odottelen vastauksia seuraaviin kysymyksiinn.

1. Jos henkilöauto kuluttaa 100km:llä 10l bensiniä, on sen kulutus 0,1l/km, josta seuraa että se on noin 0,075kg = 75g. Kuinka siitä voi tulla päästöjä enemmän kuin aineen ominaispaino on ??

2. Jos päästökaupasta ja ilman saastuttamisesta puhutaan, niin säännöt pitäisi olla kaikille samat, eli rajat suhteutettuna asukaslukuun. Suomen on turha rajoittaa omia päästöjään ennen kuin seuraavat maat ovat samalla tasolla per asukas!! Kiina, Intia, Yhdysvallat ja Venäjä. Tämän jälkeen kaikille samat tavoitteet asukasta kohti. Turha tässä on nöyristellä ja olla paras. Aina voi alittaa omat tavoitteensa, mutta samat kaikille.

Allekirjoittamaton, 91.154.194.160, 1.1.2008

1. Hiilipäästöjä ei voi tulla enempää kuin polttoaineen hiilen verran. Hiilidioksidipäästöjä voi tulla yli kolminkertainen määrä. Palamisessa hiileen liittyy ilman happea ja syntyy CO2, joka painaa yli kolme kertaa niin paljon kuin polttoaineen hiili. Hiilen atomipaino on 12 ja hapen 16.
2. Jokainen päästetty tonni on yhtä tärkeä, tapahtui päästö sitten Suomessa tai Kiinassa. On poliittinen kysymys, miten päästöoikeudet pitäisi jakaa. On kieltämättä vaikea perustella, että maailman pohjoisin maa saisi päästää vähemmän/henkilö kuin eteläisemmät. Esimerkiksi Intia kuitenkin näyttäisi päästävän hyvin vähän/asukas. Luettelo maiden ja alueiden hiilidioksidipäästöistä henkeä kohti. --Forp (keskustelu) 14. tammikuuta 2021 kello 18.51 (EET)[vastaa]

Päästöjen vähentäminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun tällä sivulle kertyy paljon materiaalia päästövähennyksistä, niille voisi tehdä oman sivun. --Forp (keskustelu) 14. tammikuuta 2021 kello 18.51 (EET)[vastaa]