Keskustelu:Hakkerisodankäynti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on hyvin, hyvin omituinen. Jo se otsikko on vastoin hakkerin alkuperäistä ja oikeaa tietokoneista ymmärtävän henkilön määritelmää. Hakkeri ei siis määritelmällisesti sellainen henkilö, joka murtautuu tietojärjestelmmiin uteliaisuuttaan. Vielä omituisempaa on krakkerin yhdistäminen tiedon ja ohjelmistojen vapauden tavoitteluun. Uskon, että sana sana krasheri on neoologismi, olen kirjoittanut siitä sivulle Wikipedia:Poistettavat sivut/Krasheri. Rikollinen on käsittääkseni kuka tahansa rikoksia tekevä, motiivin ei tarvitse olla taloudellinen.

Miäli sivua aiotaan tästä parantaa, se on nimettävä aluksi uudelleen ja käytettävä asioista niiden oikeita määritelmiä. -Jean d'Arc 20. maaliskuuta 2005 kello 23:54:17 (UTC)

Riittäisikö aiheesta jo kaksi artikkelia; "Ohjelmistosodankäynti ja Elektroninen sodankäynti". Yhdistely toki olisi suotavaa. --sorsis 24. maaliskuuta 2005 kello 20:54:05 (UTC)

Hacker warfare on alkuperäisessä informaatiosodankäynnin luokittelussa amerikkalaisen alan tutkijan Martin C Libickin yksi osa-alue. Hakkerisodankäynti- artikkelissa on selvitetty hacker/kracker/crasher/yms. erot, jotka on esitetty toisen amerikkalaisen alan tutkijan (Winn Schwartau) teoksissa. Artikkelien yhdistäminen on ehkä hyvä ajatus ohjelmistosodankäynnin ja hakkerisodankäynnin osalta. Sen sijaan elektroninen sodankäynti on hyvin, hyvin eri asia kuin hakkeri/ohjelmistosodankäynti. Hakkerisanan väärinkäytöstä olen samaa mieltä. Hacker warfare on kuitenkin termi, joka on syytä selittää myös suomeksi sen historian takia. Periaatteessa siis hakkerisodankäynti on vihamielistä vaikuttamista tietoverkoissa, ohjelmistosodankäynti on hakkerisodankäynnin ja muun sodankäynnin uusi väline ja elektroninen sodankäynti on vihamielistä vaikuttamista sähkömagneettisen spektrin avulla. Ohjelmistosodankäynnin muusta vaikutuksesta esimerkki on amerikkalaisten Neuvostoliiton kaataminen 1980 - ja 90-luvuilla. Rikolliset ja niiden taloudelliset motiivit tulevat Schwartaun kirjasta. Sakari Ahvenainen 16. kesäkuuta 2005 kello 07:56:10 (UTC)

Hyvä tietää. En löytänyt tuollaista, vaikka yritinkin kovasti etsiä. Nuo sivut ehkä hukkuivat muuhun hälyyn. Poistetun krasheri-sivun asia sisältyy tähän artikkeliin, joten teen siitä uudellenohjauksen tänne. -Hapsiainen 13. lokakuuta 2005 kello 18:53:41 (UTC)