Keskustelu:Graafiteoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pari huomautusta jatkoa varten: Graafiteoria on tosiaankin verkkojen ominaisuuksia tutkiva matematiikan haara, johon verrattuna algoritmien ja tietorakenteiden tulisi artikkelin kehittyessä olla vain maininnan arvoinen sivuseikka. Parempi artikkeli näille voisi olla verkkoalgoritmi tai graafialgoritmi, jotka sentään tuottavat Googlella muutaman hakutuloksen; vaihtoehto on liittää ja uudelleenohjata niitä puun läpikäynti tai verkon läpikäynti -artikkeliin.

Verkko on lähes yhtä suosittu sana kuin graafi ja itse asiassa suositumpi algoritmien yhteydessä, joten muistakaahan aina uudelleenohjaus. Syvyyssuuntainen läpikäynti ja leveyssuuntainen läpikäynti ovat Googlen mukaan suositumpia kuin syvyysetsintä ja leveysetsintä. (graafiteoria)-huomautus algoritmien yhteydessä lienee turha, sillä kenellekään ei taida olla epäilystä, mitä Dijkstran algoritmia tarkoitetaan.

Anurmi 3. huhtikuuta 2007 kello 05.22 (UTC)

Tarkemmin ajateltuna myös graafi (tietorakenne) tai graafi (tietojenkäsittelytiede) voisi olla aika pätevä artikkelin otsikko verkkoalgoritmeille. Ovathan kaikki verkkoalgoritmit tavallaan kyseisen tietorakenteen operaatioita.

--Anurmi 13. syyskuuta 2007 kello 00.24 (UTC)

Mielestäni sivut graafiteoria ja verkkoteoria olisi hyvä yhdistää yhdeksi ja samaksi sivuksi esimerkiksi nimellä verkko- eli graafiteoria (tms.) ja sijoittaa sinne kehitettäväksi kummankin sivuston nykyiset tekstit. Kyse on samasta matematiikan haarasta, esimerkiksi Turun ja Oulun yliopistoissa on muistaakseni käytössä graafiteoria, mutta Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa verkkoteoria. En ole perillä siitä, miten tällainen prosessi voisi tapahtua? Verkostojen teoriasta voisi kirjoittaa aivan oman sivustonsa, jonne edellämainitusta linkki.

--Sankku 18. marraskuuta 2008 kello 08.55 (EET)[vastaa]

Olen hieman eri mieltä. Tuosta artikkeli-tekstistäkin päätellen Verkkoteoria tarkoittaa lähinnä sitä, mitä on kuvattu lähteenä mainitussa "Linkit: Verkostojen uusi teoria"-populaaritiedekirjassa (jonka minäkin olen lukenut). Se on hyvin pitkälti erilaista kuin klassinen graafiteoria, vaikka molemmissa on toki tarkastelujen pohjana graafi linkkeineen (vai miksikö niitä pitäisi sanoa, nimitykset hieman vaihtelevat lähteestä toiseen). Klassisesta graafiteoriasta suomiwikistä löytyy hieman, esimerkiksi hakusanalla "Eulerin sykli", jossa PITÄISI olla "katso myös"-linkki täältä löytyvään "Königsbergin siltaongelma"-artikkeliin. Lisää kunnolliseen Graafiteoria-artikkeliin sopivia esimerkkejä löytyy enkkuwikistä esim. "graph coloring"-hakusanalla. NettiKirjoittaja 8. joulukuuta 2008 kello 10.13 (EET)[vastaa]

Liian algoritmipainotteinen?[muokkaa wikitekstiä]

Eihän täällä ole edes juuri mitään, mutta ehkä sekin vähä todella on liian algoritmipainotteista. Kuten jo tuossa yllä sanoin, ehkä pitäisi täällä keskittyä enemmän klassiseen graafiteoriaan, jossa algoritmit eivät ole kovin suuressa roolissa. Toki graafi on tärkeä tietorakenne algoritmienkin kannalta, mistä ehkä pitäisi kirjoittaa oma artikkeli, johon löytyisi linkki täältä. Erityisesti pitäisi mainita ns. Verkkovirtausalgoritmit, joiden peruskamaa on tuo artikkelissa mainittu (mutta ei suomiwikiin kirjoitettu) Ford-Fulkerson-algoritmi. Nämä verkkovirtaus-algoritmit ovat yllättävän monessa tilanteessa käyttökelpoisia ja niitä koskevien tulosten avulla saadaan myös joihinkin klassisiin graafiteorian tuloksiin uusia "algoritmisesti johdettuja tuloksia" todistuksia, jotka voivat olla lyhyempiä/helpompia kuin alkuperäiset. Tästä esimerkkinä Mengerin lause (joka löytyy suomiwikistäkin, tosin selvempi katsoa siitä on taas enkkuwikin "Menger theorem"-hakusanan kautta.). NettiKirjoittaja 8. joulukuuta 2008 kello 10.29 (EET)[vastaa]