Keskustelu:Georgia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cscr-featured.png Tämä artikkeli on Suositeltu sivu
Artikkelin suositellut sivut -äänestys on arkistoitu.

Väkiluku sijalla 113 ei stemmaa sivun Luettelo valtioista väkiluvun mukaan kanssa. Kumpi oikea tieto? Evakonpoika 10. kesäkuuta 2005 kello 20:58:35 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Olen tehnyt töitä tämän kanssa jo aika pitkään, ja olisi kiva jos tästä saataisiin suositeltu. Koska artikkeli perustuu saksankielisen Wikipedian vastaavaan, ulkopuolisia lähteitä on vähän heikohkosti. Tuolla on vielä 5 punaista linkkiä, jotka aion varmaan sinistää mahdollisimman pian (kaikkien noiden maakuntien jälkeen alkaa into loppua :) - henkilökohtaisesti olen jo aika tyytyväinen. Kommentteja? Olli 14. marraskuuta 2005 kello 15:48:02 (UTC)

Niinpä. Aika hyvähän se on, mutta sinisten linkkien takaa voisi löytyä muutakin kuin minitynkiä - jos aiotaan tämä suositelluksi asti saada. Myös historiaosuus ja sihen liittyvä artikkelilinkki ovat vielä turhan suppeita. Höyhens 23. marraskuuta 2005 kello 09:29:57 (UTC)
Monet artikkelit ovat varmaan lyhyitä, mutta ei kai sentään minitynkiä?? (Tai sitten olen ymmärtänyt väärin minityngän käsitteen). Laajennan mielelläni pääartikkelia historiasta - mutta varsinainen historiaosuus on ongelmallisempi, sillä artikkeli on ilmeisesti nyt jo oikeastaan "liian pitkä" (34 kb? - vai ei kai tuolla rajalla väliä ole). Onko historiassa mielestäsi muuta korjattavaa kuin pelkkä suppeus? Olli 23. marraskuuta 2005 kello 13:52:25 (UTC)
Nuo sivuartikkelit eivät todellakaan ole minitynkiä, ainoastaan tynkiä. Historiaosuutta saa kyllä laajentaa ja pituudesta sen verran, ettei tällaisessa näin paljon jaksotusta vaativassa artikkelissa tarvitse pituudesta tinkiä. Tärkeintä on, että sisältö on kohdallaan. --Spirit 24. marraskuuta 2005 kello 09:27:17 (UTC)
Vielä sellainen asia, että nyt tai tulevaisuudessa voisi luoda täydennysartikkelit Georgian historiasta, taloudesta, yms. --Spirit 24. marraskuuta 2005 kello 09:28:22 (UTC)
Ehkä minä vähän kärjistin, sorry. Halusin osittaa kohtia, joissa voisi olla parannettavaa. - Historiaosuus on sinänsä ytimekäs, enkä näe siinä muuta vikaa - ja onko ytimekkyys vika, onhan makuasia. Höyhens 24. marraskuuta 2005 kello 11:21:16 (UTC)

Käännetty reilusti tekstiä tuohon artikkeliin historiasta ja pari lausetta pääartikkeliinkin. Täydennysartikkeleita rupean kai pikkuhiljaa luomaan - joku muukin vain kirjottamaan, ettei tule niin yksipuolinen näkökulma :P Ikävä kyllä muissakaan wikeissä monet noista eivät ole mitenkään kovin hyvässä kunnossa/niitä ei ole - esim. englanniksi kulttuurikin lähinnä lista ja politiikka vaalituloksia. Saksaksi kai vähän paremmin. Olli 26. marraskuuta 2005 kello 14:37:54 (UTC)

Hyvä artikkeli. Mutta, mutta...Georgian (Gruusian) ylivoimaisesti "suurin" poika Stalin sivuutetaan aika lyhyesti. Diktaattori taitaa kuitenkin yhä nauttia jonkinlaista kansan- tai ainakin kulttisuosiota G:ssa? En tahdo mustamaalausta mutta en myöskään "ystävyyseuramaista" otetta. Ansiokasta artikkeliahan JS:n laajempi käsittely ei kai pilaisi? Crash 5. toukokuuta 2006 kello 12.02 (UTC)

Nostaisin maantiede-osiota ylemmäs ja toivoisin karttaa, josta näkee alueet, joilla on käyty sisällissotaa. Nämä olisivat mielestäni hyviä muutoksia, koska sisällisodilla on iso rooli artikkelissa. -Samulili 27. marraskuuta 2005 kello 19:45:20 (UTC)

Hyvä huomio - nostin maantiedettä ylemmäs, niinkuin se on saksankielisessä artikkelissa (en tiedä kyllä kärsikö kuvien asettelu?). Pitäisikö muutakin järjestelyä muuttaa sen suuntaiseksi, asiasta ei kai ole mitään yleisiä suuntaviivoja? Noista sisällissota-kartoista en oikein osaa sanoa, sillä nuo alueet näkee tietysti Abhasian ja Etelä-Ossetian sivuilla, joissa on näiden alueiden sijaintikartat - no lisäksi oli vielä tuo suurempi sisällissota... mutta jos tarkoitat karttoja joissa menee hyökkäysnuolia eri suuntiin niin sellaisia minun ei ole oikeastaan mahdollista tehdä :p Olli 27. marraskuuta 2005 kello 20:27:49 (UTC)
Laajensin artikkeleita Abhasiasta ja Adžariasta kunnollisiksi (Etelä-Ossetiasta olikin jo hyvä artikkeli) - nekin liittyvät tiiviisti aiheeseen. Lisäksi löysin tällaisen, olisiko lähellä sitä mitä tarkoitit? Jos joku jaksaa tehdä tuosta paremman kartan, se olisi hienoa, itselläni ei ehkä ole niin hyvää kuvank.ohjelmaa/taitoja. Ehkä tämä alkaa olla jo valmis äänestykseen? Olli 28. marraskuuta 2005 kello 22:10:15 (UTC)

Georgian vakiluku on pienentynyt aika dramaattisesti. Tuorein (3,7 milj.) perustuu 2014-15 talvella tehtyyn kattavaan vaestonlaskentaan, joten on luotettava: http://www.geostat.ge/index.php?action=page&p_id=152&lang=eng

Aakkoset[muokkaa wikitekstiä]

Kohdassa 7.2 Kielet todetaan: "Kielellä on oma jo 200-luvulla eaa kehitetty kirjaimistonsa, joka on maailman vanhin yhä käytössä oleva kirjoitusjärjestelmä." Tuntuu aika hurjalta väitteeltä, varsinkin kun meidän käyttämäämme latinalaistakin aakkostoa on käytetty jo tuota ennen. Saksankielisessä artikkelissa todetaan aakkosten olevan peräisin 5. vuosisadalta (jKr.) ja samaa sanoo englanninkielinen aakkosia käsittelevä artikkeli. Poistin virkkeen. Palauttakaa, jo se osoitetaan todeksi. 213.243.182.52 23. huhtikuuta 2006 kello 16.38 (UTC)

400-luku pitänee paikkansa, Reimen radio-ohjelmassa se on todettu myös, ja ne ovat olleet päteviä ohjelmia.--Ulrika 10. elokuuta 2008 kello 07.56 (EEST)

Lähdekritiikkiä[muokkaa wikitekstiä]

Georgian ulkoasiainministeriö väittää

Georgia on edustuksellinen demokratia, yhtenäisvaltio ja presidenttivaltainen tasavalta. Se on Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan neuvoston, Maailman kauppajärjestön, Mustanmeren talousjärjestön ja GUAMin jäsen. Maa on ilmaissut halunsa liittyä Natoon ja Euroopan unioniin.[1]

=> Yhtenäisvaltiossa ei pitäisi olla Abhasian autonomista tasavaltaa eikä sitä toista autonomista tasavaltaa. Yhtenäisvaltio on ilmeisesti jonkinlainen haave, tavoite tai kuvitelma, joka ei vastaa edes maan omaa perustuslaillista hallintojakoa. Autonomiset tasavallat ovat Neuvostoliiton peruja eikä sellaisia ole aidoissa yhtenäisvaltioissa. 80.220.59.119 21. elokuuta 2008 kello 08.21 (EEST)

Lue englanninkielinen artikkeli en:Unitary state. Georgia ei ole liittovaltio. --Orri 21. elokuuta 2008 kello 14.48 (EEST)
  1. Foreign Policy Strategy 2006-2009 Ministry of Foreign Affairs of Georgia. Viitattu 20. elokuuta 2008.