Keskustelu:Fonetiikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VIERASPERÄINEN KOROSTUS[muokkaa wikitekstiä]

Kuten tiedetään syntyy vierasta kieltä puhuessa ilmiö, jota sopimattomasti kutsutaan korostukseksi. Tämä käytännössa kaikkia ihmisia koskeva ongelma on jäänyt unohtuksiin. Media on vaiti ja alan kirjallisuudessa vältellään aihetta mahdollisuuksien mukaan tai rajoitutaan muutamaan hämärän lauseeseen. Vironkielisessä Wikipediassa edustavat tätä alaa ikivanhat näkemykset äitinkielen alitajuisista tottumuksista, jotka arkeologit lienevät jostakin esiin kaivaneet. Jo vuonna 1968 Moskovassa oli niistä luovuttu (Jelena Bryzgunova).

Artikulaatiopohjan oikea asento ei merkitse vielä oikeaa ääntämistä, se käy ilmi myös foneetikkojen töistä (Beatrice Honikman), mutta eteenpäin he eivät pääse.

Korostuksen todellinen aiheuttaja ovat varhaisessa nuoruudessa puheprosessissa syntyneet artikulaatiopohjan pysyvät muutokset, jotka ovat eri kielillä erilaiset. Sieltä korostusta täytyy etsiä, eikä uskoa puheita jostakusta jossakin, joka omaksui aikuisena vieraan kielen ääntämyksen niin hyvin, että toimi vakoilijana.

Foneetikkot, herätkää! On kolmas vuosituhat - huhuihin perustuvilla teorioilla ei ole ollut sijaa enää aikoihin.

Leonhard Klaar

Kommentin jätti 193.40.133.134 (keskustelu – muokkaukset).