Keskustelu:Extensible Messaging and Presence Protocol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

XMPP vs. Jabber[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni tämän sivun sisällön voisi siirtää XMPP artikkeliin kuten englanninkielisessä wikipediassa on tehty koska Jabber on kuitenkin nykyään käytännössä sama asia kun XMPP. Pafcu 15. kesäkuuta 2007 kello 14.08 (UTC)

Mun mielestä artikkelit on parempi pitää erillään. Jabber on kuitenkin nimenä tunnetumpi kuin kryptinen XMPP-lyhenne. Jos joku haluaa tutustua Jabber-pikaviestimiin niin ei sen päätä tarvitse sekoittaa turhalla teknisellä XMPP-protokolla löpinällä (vertaa world wide web ja http tai sähköposti ja SMTP). --Petteri 22. heinäkuuta 2007 kello 15.19 (UTC)
Totta, mutta ymmärtääkseni Jabber on täsmälleen sama asia kun XMPP, kyseessä on vain eri nimet. WWW sen sijaan on täysin eri asia kun HTTP (vaikka WWW nyt sattuukin käyttämään HTTP protokollaa). Sama koskee sähköpostia. SMTP on eräs lähetysprotokolla, mutta sähköpostijärjestelmiä on useita muitakin. Siksi Jabber protokollan tilanne poikkeaa suuresti antamistasi esimerkeistä. On tärkeää että käyttäjiä ei hämmennettä liiallisella teknillisyydellä mutta toisaalta kaksi eri artikkelia täsmälleen samasta aiheesta saattaa myös aiheuttaa sekaannusta. Pafcu 24. heinäkuuta 2007 kello 18.19 (UTC)
Olen ymmärtänyt, että Jabber-piireissä haluttaisiin erotella Jabber ja itse protokolla erilleen. Nimestä on kyllä sielläkin tapeltu aika paljon. XMPP Standards Foundationin toiminnan johtaja Peter Saint-Andre on useaan kertaan todennut, että haluisi termia Jabber käytettävän jokapäiväisessä puheessa, kun taas XMPP olisi pelkän protokollan nimi. Tässä pari lainausta Peter Saint-Andren puheista:
The XSF defines XMPP "core" (via the IETF) and XMPP extensions. It is (IMHO) none of the XSF's business what people call the applications they build using XMPP.
That said, I want people to use the term Jabber. And that is something we will advocate at jabber.org, and that I personally will encourage people to do. [1]
ja vielä toinen:
Jabber is to XMPP as the Web is to HTTP.[2]
Jep, mutta siinä mietteitä miksi artikkelin nimi pitäisi säilyttää Jabberina. --Petteri 25. heinäkuuta 2007 kello 15.44 (UTC)
Kiinnostavaa luettavaa. Kyllä Jabber taitaa sittenkin olla sen verran yleisempi nimi kuin XMPP että tämä Jabber-artikkeli pitäisi säilyttää. Olen joskus lukenut että XMPP olisi Jabberin "ydinprotokolla" (core protocol), mutta mistä muista protokollista sitten Jabber myös koostuisi? Mielestäni edelleen vaikuttaa siltä että XMPP ja Jabber olisivat sama asia (joskin Jabber on yleisempi nimi). Vertaa esim. FireWire/i.Link/IEEE1394 jotka ovat kolme eri nimeä samalle standardille.
Vaikka protokollien välillä olisikin jokin ero näyttää protokollien erottaminen toisistaan niin vaikealta että kahden erillisen artikkelin ylläpitäminen vaikuttaa täysin turhalta.
Eli olen siis samaa mieltä kanssasi että tämä Jabber artikkeli pitäisi säilyttää, mutta mielestäni XMPP-artikkeli pitäisi poistaa.
Olisi varmaan hyvä jos joku minua paremmin tietävä voisi selvittää nimi-sotkua ja antaa konkreettisia esimerkkejä protokollien mahdollisista eroista artikkelissa.-- Pafcu 25. heinäkuuta 2007 kello 16.45 (UTC)
Tein uudelleenohjauksen XMPP-sivulta Jabber-sivulle, kun kaikki XMPP-sivun olennainen tieto oli kopioitu Jabber-sivulle. // Fulkkari 11. elokuuta 2007 kello 20.09 (UTC)