Keskustelu:Ethernet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eikö sanota kommunikaatioväylä eikä kommunikatioväylä.

Kirjoitusvirheitä sopii vapaasti korjailla artikkeleista - tämä virhe korjattu :) --Aulis Eskola 10. toukokuuta 2005 kello 17:37:27 (UTC)

Innopolin Ethernet-liittimet?[muokkaa wikitekstiä]

Eräs ensimmäisiä laajoja parikaapeli-Ethernet verkkoja Suomessa oli käytössä Espoon Innopolissa. Taloon ei kuitenkaan oltu vedetty Cat5-laatuluokan yleiskaapelointia, vaan työpisteisiin tuli kolme paria ehkä Cat3-tasoista kapelia. Liittimet olivat puhelinkäytössä käytettävän RJ-11 liittimen kokoisia ja näköisiä, täsmellisesti sanottuna 6P6C-liittimiä, joissa kaikki parit olivat kytkettyjä. Kaksi paria siis tarvitaan 10- tai 100-megasen Ethernetin käyttöön, keskimäisessä parissa saatoi olla puhelinliikennettä. Ethernet-verkoon kytkeydyttiin erityisellä Innopli-kaapeli-nimellä kulkevalla sovitinkaapelilla, jossa toisessa päässä oli tavallinen 8P8C-liitin ("RJ-45") ja toisessa päässä tuo "RJ-11". Nastajärjestystä en tunne.

Löytyykö aiheesta mitään lähdettä? Onko kellään edes tietoa tai tuosta liittimestä ja sen nastajärjestyksestä? Jos edes nastajärjestys löytyy, voisin tehdä rekonstruktion sovitinkaapelista ja ottaa siitä kuvan Commonsiin. -- Petri Krohn 5. helmikuuta 2010 kello 05.45 (EET)[vastaa]

Ajatuksia termien auki kirjoittamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitin auki LAN:in, mutta toisaalta sehän on selitetty myös linkitetyssä artikkelissa, joten olen vähän kahden vaiheilla, että oliko tekemäni lisäys ehdottomasti tarpeen. Lukiessani artikkelia se tuntui tarpeelliselta, lukemisen flow jne, mutta toisaalta moninkertainen selittäminenkin on turhaa. Asia jää kokeneempien wikipedistien harkintaan.

Toinen juttu mitä mietin, mutta johon en puuttunut, on artikkelin kolmas sana "pakettipohjainen". Tietyn teknisen taustan omaavat ymmärtävät sen heti, mutta joillekin se voi olla hatarasti ymmärretty abstraktio. Sitä käytetään myös ennen esittelyä, joten linkitys tai selitys sulkuihin tai alaviite tai jotain voisi olla ihan jees. Jotain tiedon, tarkemmin datan, ymmärrettävämmin numeroiden ja kirjaimien ym., lähettämisestä vakiomuotoisina paketteina, joihin sisältyy lähettäjän osoite, vastaanottajan osoite, lähetettävä sisältö, ja jotain muita juttuja...? Ethernet on helppo ymmärtää, jos tuntee Ethernetin, mutta jos tulee aivan puskista, niin kaikki nämä meille niin tutut käsitteet ovat hankalia. Konkretia on hyvästä. Ja jälleen: asioden vääntäminen rautalangasta on joskus eduksi, mutta sitä voi olla liikaakin, joten jälleen kokeneemmat wikipedistit varmasti harkitsevat mua paremmin :)

Ralstra (keskustelu) 19. maaliskuuta 2021 kello 21.05 (EET)ralstra 20210319[vastaa]