Keskustelu:Ensimmäinen ristiretki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisiko tähän parempi laittaa ensimmäisen ristiretken aikaväliksi 1096-1099 kuin pelkkä 1099? Joukothan lähtivät jo 1096 liikkeelle.

Vuosipäivissä 3. kesäkuuta lukee, että ristiretkeläiset valloittivat Antiokian 1098. Jos ensimmäinen ristiretki alkaa vasta 1099, niin tämä näyttää hieman hassulta.

Lisäksi Ristiretket voitaisiin uudelleenohjata Ristiretki-artikkeliin. En huomannut oliko noissa erillisisssä ristiretki-artikkeleissa viittausta yleisempään Ristiretki-artikkeliin.

Kaikkihan onnistuu mikäli on vain tarpeeksi aikaa. Tiedän että nämä ristiretki-artikkelit ovat vasta alkutekijöissään, mutta ajattelin jo tässä vaiheessa kommentoida asiaa. Ei mitään kiirettä. Teet hyvää työtä. Tulevat ristiretkeläiset ovat varmasti kiitollisia näistä artikkeleista!

PS. Oliko ristiretkien luettelossa jo mukana George Bushin viimeisin ristiretki ;-)

Minä korjasin nuo, hyvä kun mainitsit. En varmastikaan jaksa kaikista ristiretkistä kirjoittaa, ehkä vain 2. ja 3. ristiretkistä. Mitä mieltä muuten olet (ja te muut kanssa) näistä nimistä? En ole löytänyt mitään hyvää nimeä tälle "Albigensian Crusade", joten käytin tästä nimeä Ristiretki kerettiläisiä vastaan. Nyt löysinkin Googlella nimen "albigenssit". Ehkä Ristiretki albigenssejä vastaan olisi paremi nimi? -- Jniemenmaa 09:12 kesä 13, 2004 (UTC)
http://www.helsinki.fi/teol/khl/opetus/Kristinusko%20haastajana%20ja%20haastettuna%5B1%5D.pdf käyttää nimitystä Harhaoppisten vastaiset ristiretket (albigenssisodat 1209-1229).
Joka tapauksessa paavi Innocentius III saarnasi ristiretkeä heitä vastaan (taisi olla ainoa ristiretki muita kristittyjä vastaan) ja heidät tuhottiin ns. albigenssisodissa. Tunnetaan myös nimellä kataarit, joka on tosin hieman laajempi käsite. Onhan tuo Ristiretki kerettiläisiäkin vastaan ihan hyvä nimi, mutta albigenssit kannattaa kyllä erityisesti mainita. Näköjään heistä löytyy kaikenlaisia jänniä juttuja, heillä väitetään jopa olleen Graalin malja jne. Ism 16:58 kesä 13, 2004 (UTC)

Kirjoittelin tänne lisää. En tiedä, onko se etiketinvastaista, sori jos on (olen aloittelija). Ajattelin, että ko. projektiin voisi kirjoitella jonkinlaiset väliotsakkeet, jotta voisi hahmotella rakennetta paremmin. Esim.

Ristiretken vaiheet
Ensimmäinen aalto
Toinen aalto
Seuraukset 
+ erillinen taulukko osallistujista

Esittikö Aleksios I Komnenos avunpyynnön vai oliko Urbanus II avuntarjoaja ilman erillistä pyyntöä? Tarkoitan, kun Aleksios I Komnenos suhtautuminen Konstantinopoliin saapuneisiin ristiretkeläisiin oli aikalailla nuiva, eikä hän suostunut ristiretken johtajaksi, vaikka sitä hänellekin tarjottiin.

Artikkelin tila[muokkaa wikitekstiä]

Juttu on saanut kauan levätä rauhassa. Tällä hetkellä se on kovasti rönsyilevä ja vaatisi poistoja (mm. islamin synty ei kuulu tänne). Encyclopaedia Britannican artikkeli samasta aiheesta osoittaa, miten ydinasiat voisi esittää syvällisesti ja tiiviisti. Toivo ja Toivo (keskustelu) 28. kesäkuuta 2021 kello 14.45 (EEST)[vastaa]