Keskustelu:Elokuvaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pari kommenttia[muokkaa wikitekstiä]

Hienoa, että tästä on vihdoinkin tehty artikkeli!

Pari kommenttia: "Elokuvaus syntyi yksittäisiä ”still-kuvia” tuottavasta valokuvauksesta, kun valokuvakamerasta kehitettiin peräkkäisiä valokuvia filminauhalle tallentava elokuvakamera." Lause sotkee jotenkin syy-seuraus-suhteet, sillä en itse hahmota sitä. Tässä olisi parempi rehellisesti mennä silmänräpäysvalokuvaamiseen ja Eadweard Muybridgen hevoskuviin (sitä tässä on ilmeisesti haettu takaa?) ja sitä kautta edetä varsinaiseen elokuvaukseen.

Iso kiitos, tosi mukava saada rakentavaa palautetta ja vielä näin nopeasti, kun artikkeli on vielä omassa "työmuistissa" korvien välissä. Täytyypä katsoa tuota(kin) virkettä, haluan itsekin päästä eroon tuosta still-kuva-anglismista. Muybridgestäkin löysin hyllystäni jotakin kirjallisuutta.

Vaikka teetkin käännöstä, niin suosittelen, että koitat löytää jostain Filmihullun numeron 3/1995 ("Elokuvan 101 vuotta"), sieltä löytyy lyhyesti ja ytimekkäästi kaikki perustiedot elokuvaan/elokuvaukseen (edes jotenkin) liittyvistä keksinnöistä ja tekniikoista (+ tietenkin suomenkielisiä termejä). Lisälukemistona voin suositella en:James Monacon teosta How to Read Film (viimeisin laitos 2009), jonka ansiot ovat etenkin elokuva(ukse)n tekniikassa.

Täytyypä kysellä kirjastosta. Toinen jota ajattelin kysellä on tuo suomenkielinen Otos, jonka laitoin Kirjallisuutta-osioon ja jota olen joskus tentittänyt ja osin jopa itse lukenut...

Kuvan nopeuden muuttaminen -osiossa pitäisi ehdottomasti mainita TV/video/dvd yms. -formaattien eri kuvanopeus: 25 kuvaa/sekunnissa nopeudella elokuvateatterielokuvasta "katoaa" yksi minuutti tunnissa tallenne-esitykseen verrattuna - eihän sitä normaalisti huomaa, mutta 3 tunnin elokuvassa katsoja voi ruveta ihmettelemään, miksi elokuvasta on "sensuroitu" 3 minuuttia...--Nedergard (keskustelu) 30. lokakuuta 2012 kello 10.34 (EET)

Ajattelin käsitellä tässä artikkelissa teknisiä asioita lähinnä vain siltä osin kuin ne vaikuttavat taiteellisiin ratkaisuihin ja katsojakokemuksiin. No, katsojakokemushan se on tuo 3 minuutin katoaminenkin, muttei elokuvaajan taiteellinen ratkaisu. Täytyy miettiä. Eikös tuo nopeusero ole jo käsitelty Kuvataajuus-artikkelissa, johon viittaan, täytyy katsoa. Kiitos vielä kerran. Lisääkin saat kommentoida, koska en varsinaisesti ole elokuva-alan ammattilainen ja saatan kääntää ja käsittää asioita väärin. –Kotivalo (keskustelu) 30. lokakuuta 2012 kello 11.18 (EET)