Keskustelu:Eläke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli pitää muuttaa 'eläkettä' selitettäväksi artikkeliksi. Nyt tässä on selvitetty pääosin suomalaista eläkejärjestelmää (ks. esim. Wikipedia: Suomen eläkejärjestelmä). Eläkettä sosiaalietuutena pitäisi käsitellä laajemmin esim. kertomalla eläkkeistä yleensä, miten eläke-etuus on järjestetty muissa maissa tai vst... Ehdotan/esitän poistettavaksi ensimmäistä kappaletta lukuunottamatta koko artikkelin, sillä sama on kerrottu toisaalla Janne Kärki 27. elokuuta 2006 kello 15.13 (UTC)

Eläkejärjestelmät-osio aivan laaduton[muokkaa wikitekstiä]

se kertoo lähinnä Chilen mallista... mielestäni siinä tulisi keskittyä siihen miten eläkkeet rahoitetaan ja ovatko eläkkeet yksityisiä säästöjä vai sosialisoidusta systeemistä saatavia jako-osuuksia... keskeinen termi on rahastoivuus... lisäksi pitäisi olla siitä onko systeemistä saatu eläke vain perusturva ja sen lisäksi on muita eläkeajan tuloja vai onko systeemistä saatava eläke kaikki... eläkekaton voisi mainita lyhyesti... osiossa ei mielestäni kannata antaa heti alussa konkreettisia esimerkkejä, vaan kannattaisi selittää eläkejärjestelmien yhteisiä piirteitä ja keskeisiä eroja --Hartz (keskustelu) 21. joulukuuta 2015 kello 09.44 (EET)

Samaa mieltä, että tekemistä riittäisi eläkejärjestelmät -osiossa. Täältä löytyy materiaalia eläkejärjestelmien ominaisuuksista: http://www.oecd.org/els/public-pensions/ Boundedrationality (keskustelu) 21. joulukuuta 2015 kello 09.52 (EET)

Ruotsin eläkejärjestelmä[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Jmk poistit lisäykseni Ruotsin eläkejärjestelmästä [1]. Mielestäni se ansaitsee paikkansa artikkelissa, koska:

1) uskon että useita lukijoita kiinnostaa, että ruotsalaisen kaupallisen eläkeyhtiön johtajien korkeita palkkoja on arvosteltu kriittisesti. 2) Kyse on suuresta eläkevarallisuudesta, joka on vaarassa. 3) koska artikkelista puuttuu kriittinen ja vertaileva aineisto aiheesta, jota tämä lisäys korjaisi. Siksi palautettava.

Jos artikkelissa muita puutteita, pyydän että lisää puutteet, sen sijaan että poistat muiden käyttäjien parannukset.

=== Ruotsin eläkejärjestelmä ===
Ruotsin Allra skandaali on suurin maan eläkejärjestelmän skandaali. Yrityksen rahastoja markkinoitiin väärin argumentein. Ja tuotto oli pienempi kuin mainostettiin. Useampi Allran hallitusjäsen erosi helmi-maaliskuussa 2017. Säästäjät vetivät pois varojaan ja 16.3.2017 Allra erotettiin eläkejärjestelmästä. 130 000 ruotsalaisen eläkevarat ovat vaarassa. Yrityksen johto sai syytteet 2017 ja varat noin 1,6 mrd euroa jäädytettiin.REF [2] Ruotsin tv uutiset 16.5.2017

Watti (keskustelu) 29. toukokuuta 2017 kello 17.03 (EEST)