Keskustelu:ETA (järjestö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harmonian vuoksi sanaa "terroristijärjestö" pitää käyttää tasapuolisesti kaikista terrorismia harjoittavista järjestöistä, tai sitten sitä ei pidä käyttää mistään. Tällä hetkellä ETA:n terrorileima on otsikossa asti, mutta esimerkiksi Hamasta ei edes kutsuta terroristijärjestöksi. Joko sekä Hamas että Eta ovat terroristijärjestöjä, tai sitten eivät kumpikaan. Kaikkien muiden vastaavien kanssa sama johdonmukaisuus. Tuohirulla 16. syyskuuta 2006 kello 19.35 (UTC)

Höpö höpö... ei asioita voi tuolla tavalla rinnastaa... Ensinnäkin ETA on aina ollut "vain" terrorismia harrastava ryhmittymä, toisin kuin esim Hamas jolla on aseellisen toiminnan lisäksi myös poliittista ja yhteiskunnallista toimintaa. Lähes kaikki tahot (ainakin mm. EU ja USA) ovat määritelleet sen terrorismijärjestöksi. Mitä siis "johdonmukaisuus" tarkoittaisi ja mitäköhän ovat "kaikkien muiden vastaavien kanssa"? Eli kaikki järjestöt jotka itse ilmoittavat toimivansa jonkin "korkeamman" asian (ml. itsenäisyys, vapaus, riistoa vastaan, jumalan puolesta jne) puolesta, eivät ole luokiteltavissa terroristeiksi. Siis Al-Qaidakin on ilmeisesti "järjestö" ei terroristijärjestö...? Kieltämättä vanha totuus menee, että toisen terroristi on toisen vapaustaistelija, ja historian kuluessa roolit vaihtuvat... --PV 16. syyskuuta 2006 kello 21.11 (UTC)
Onhan ETAllakin poliittinen siipi. Minustakin ETA ja Al-Qaida ovat terroristijärjestöjä, mutta on myös niitä, jotka laittaisivat mielummin otsikon muotoon ETA (vapaustaistelijat), eikä löytyisi mitään ylintä neutraalia tuomaria joka ratkaisisi kumpi on oikeassa. Koko ongelma voidaan kiertää yksinkertaisesti kutsumalla ETAa järjestöksi. Määrittelystä terroristeiksi voidaan tietysti kertoa artikkelin leipätekstissä, mutta sitä ei pidä tuoda otsikkoon asti, jos ei ole ihan pakko. Samalla tavalla WTC-iskuja koskevan artikkelin otsikosta on poistettu terrori-sana niin täällä kuin enkkuwikissäkin. Tuohirulla 17. syyskuuta 2006 kello 21.27 (UTC)


Voisiko joku lisätä sivulle informaatiota tämän vuoden tapahtumista? Lähteenä mm. Helsingin sanomat. Ohessa linkki.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Baskien+terroristij%C3%A4rjest%C3%B6+Eta+aloitti+asek%C3%A4tk%C3%B6jen+tyhjent%C3%A4misen/a1392958656450 -- Consumer - 11. tammikuuta 2014 kello 20.38 (UTC)

"rv, ei käytetä kaksoispistettä koska ETA on lyhennesana"

Nähdäkseni ETA on EU:n kaltainen lyhenne (Euskadi ta Askatasuna) eikä lyhennesana kuten Kela. Mutta jos siitä käytetään lyhennesanamuotoa niin se on "Eta", ja taipuu "Etan", muttei missään nimessä "ETAn".

Wikisijä 21. lokakuuta 2008 kello 20.34 (EEST)[vastaa]

Jep Wikipedian ohjeiden mukaan "Etan" olisi paras muoto, jos sana katsotaan lyhennesanaksi. Mun muistaakseni ainakin televisiouutisissa se on lausuttu aina lyhennesanan tapaan "eta" eikä "ee-tee-aa". --Bapil 21. lokakuuta 2008 kello 22.05 (EEST)[vastaa]
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaassa ETA on esitetty lyhennesanana, ja myös Eta esitetään hyväksyttävänä muotona. (Muotojen keskinäiseen paremmuuteen ei ole otettu kantaa.) Isokirjaiminen lyhennesana taipuu oppaan mukaan samoin kuin pienikirjaiminen, esimerkkisanoina ILOlle, UNIFILin, YLEssä. --Ryhanen 21. lokakuuta 2008 kello 23.16 (EEST)[vastaa]

(Satunnaisen ohikulkijan kommentti: Iskuista puhuttaessa sanotaan, että 6.12.2004 iskettiin Espanjan kanssallispäivänä useissa baareissa. Päivä ei ole Espanjan kansallispäivä, vaan ns. perustuslain päivä. Kansallispäivä on 12.10.)