Keskustelu:Charles S. Peirce

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisi käsitellä Peircen luokkakäsitystä, jolla muut ajattelu pohjaa. En ole suomennoksia lukenut, joten en tiedä mitä ovat mutta Firstness, Secondness ja Thirdness lienevät keskeisessä asemassa kelle tahansa, joka haluaa Peircen ajatteluun tutustua. Ehkä syytä myös tuoda esiin ajattelun pirstaloituneisuus, josta voi kaiketi syyttää eräänlaista tieteellistä isolaatiota. Ehkä myös syytä tehdä selkeä ero saussurelaiseen semantiikkaan, mikäli puhutaan semiotiikasta Peircen yhteydessä, sillä de Saussure lienee kuitenkin suurella yleisölle se tunnetumpi merkkijärjestelmien tutkija.

--78.27.82.90 10. tammikuuta 2008 kello 16.08 (UTC)

Rehellisesti sanoen tämä koko artikkeli pitäisi kirjoittaa uusiksi. Peircen ajattelun esittely pitäisi jakaa osiin hänen oman arkkitehtoniikkansa mukaan: -aluksi selostus siitä, miten Peirce jaotteli filosofian -sitten kukin alue erikseen; semiotiikka kuuluu normatiivisiin tieteisiin ja logiikkaan. Tämän jaottelun voisi jakaa seuraavilla otsokoihin: fenomenologia; pragmatismi semiotiikka ja logiikka, missä alaotsikkoina pragmatismi, semiotiikka ja eksakti logiikka; metafysiikka. Peirce etiikkaa ja estetiikkaa koskevat käsitykset voisi jättää lyhyille maininnoille normatiivisten tieteiden kohdalla. Minulla ei nyt valitettavasti ole aikaa laittaa artikkelia uusiksi. Ja viittauskäytännöistä: on älytöntä käyttää sekaisin alaviitteitä JA (Nimi, vuosiluku)-käytäntöä! kaiken huipuksi peircen tällä tavoin kaksinkertaisella tavalla viitattuun teokseen ei löytynyt kirjallisuudesta lähdettä lainkaan... --plato-nisti

Uusi versio[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitan artikkelia kokonaan uusiksi. Elämänkerta mukailee pitkälti en. wikiä, mistä viitteet on poimittu (ne ovat Brentin kirjasta, jonka olen lukenut ja tiedän päteviksi). Peircen ajattelua koskevan osion yritän kirjoitta sitä mukaa kuin aikaa löytyy niin ikään uusiksi, mutta en en. wikiä mukaillen, vaan pyrin tiiviimpään ja systemaattisempaan muotoiluun. Nyt artikkeli on tältä osin lähinnä kelvoton, eikä siitä saa mitään tolkkua Peircen ajattelusta ja filosofiasta. --Raži (keskustelu) 24. elokuuta 2017 kello 13.49 (EEST)

Lisäys: elämänkerta poikkeaa rakenteeltaan eng. wikin versiosta sikäli, että olen lisännyt siihen tietoja Peircen tieteellisestä julkaisutoiminnasta. Lista Peircen tuotannosta löytyy muuten englanninkielisestä wikistä: https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Sanders_Peirce_bibliography.--Raži (keskustelu) 8. syyskuuta 2017 kello 00.06 (EEST)