Keskustelu:Bolševikit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi artikkelit bolševikit ja Neuvostoliiton kommunistinen puolue ovat erillään?[muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton kommunistinen puoluehan on vuonna 1912 Venäjän sosiaalidemokraattien bolsevikkiryhmittymän perustama nimellä Venäjän sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (bolsevikit). Lokakuun vallankaappauksen jälkeen bolsevikit alkoivat kutsua itseään kommunisteiksi ja puolueesta tuli Venäjän kommunistinen puolue (bolsevikit) vuonna 1918. Neuvostoliiton muodostamisen myötä nimeksi muuttui vuonna 1925 Yleisliittolainen kommunistinen puolue (bolsevikit) ja 1952 Neuvostoliiton kommunistinen puolue.

Jos kerran Sampo Pankkiin on voitu yhdistää Posti(säästö)pankin ja Kultapossukerhon tiedot samoin kuin Pohjola Vakuutukseen Vakuutusosakeyhtiö Pohjola historiatietoineen, niin eikö myös bolševikkien tiedot voisi yhdistää - puolueeseensa ?

Yst. terv. --PekKos 27. maaliskuuta 2008 kello 03.12 (UTC)

Tuo juutalaisjuttu on selvästi heitetty hatusta. Vaikka monet juutalaiset vaikuttivatkin bolševikeissä, on tuo luku epätosi ainakin lähteeksi annetun kirjan perusteella. Sama käyttäjä lisännyt samanlaisia hatusta heitettyjä lukuja näköjään muuallekin. GongolaRage 13. helmikuuta 2010 kello 14.53 (EET)

Mitä siinä lähdekirjassa lukee? --ML 14. helmikuuta 2010 kello 21.58 (EET)

Nimen kirjoitusasu?[muokkaa wikitekstiä]

Muodot bolševikit ja bolsevikit ovat molemmat mahdollisia (kuten viitatusta Kotuksen ohjeestakin ilmenee), eikä ole nähdäkseni ulkoista lähdettä, jonka nojalla tulisi suosia jompaa kumpaa muotoa. Eli jos tästä ei päästä yksimielisyyteen, niin sitten on kai äänestettävä. Vai onko tästä äänestetty jo joskus? Itse kannatan perinteistä suhu-ässällistä muotoa, varsinkin kun sana joka tapauksessa äännetään siten. --Risukarhi 17. lokakuuta 2011 kello 19.25 (EEST)

Ei tuosta minusta mitään äänestystä tarvita ja se olisi jopa haitallinen. Vastaavissa tapauksissa on kehotettu kunnioittamaan alkuperäisen kirjoittajan käytäntöjä, eikä ominpäin pidä ryhtyä järjestelmällisesti korvaamaan oikein kirjoitettuja sanoja omasta mielestään paremmilla, koska se vain ärsyttää toista mieltä olevia. --Mikko Paananen 17. lokakuuta 2011 kello 20.22 (EEST)
Bolsevikki on suomen kieleen täysin kotoistunut muoto venäjänkielisestä sanasta большевик, bolševik, joka vähitellen suomalaistui: bolschevikki > bolshevikki > bolševikki. Nykyään š on lisäksi käytössä virossa ja jonkin verran suomessa, mutta kummassakin kielessä [ʃ]-äänne esiintyy vain uudehkoissa lainasanoissa, kuten suomen sanoissa šaahi, šamaani, šeikki ja šillinki. Niissäkin se usein korvautuu soinnittomalla alveolaarisella frikatiivilla [s], ja varsinkin monien arkisten sanojen oikeinkirjoitus on muuttunut vastaavasti (samppanja, sampoo). Tällaisten sanojen oikeinkirjoituksen voi tarkistaa vaikkapa Kielitoimiston sanakirjasta.
Sanan bolsevikki kirjoitusasu on sopeutettu ääntämisen mukaiseksi, joten se ei ole sitaattilaina venäjästä.
--85.77.254.10 18. lokakuuta 2011 kello 17.16 (EEST)