Keskustelu:Biodynaaminen viljely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Google on ihmeellinen tietolähde: [1] --Ulrika 7. tammikuuta 2007 kello 14.52 (UTC)

Hei Thi! Olisin kiinnostunut vilkaisemaan tuota Raimo Tuomelan teosta, mutta hän on julkaissut paljon kirjoja. Mikä on teoksen täsmällinen nimi? Kiitos oikein paljon, jos viitsit vastata! --Lilian 10. tammikuuta 2007 kello 14.00 (UTC)

Anteeksi Thi, ymmärsin väärin! Tuomelalta ei siis ollut erillistä kirjaa. --Lilian 11. tammikuuta 2007 kello 14.10 (UTC)

Ei suomen kielessä taida olla termiä antroposofinen maanviljely. Se, että sellainen on saksassa, ei tee siitä suomalaista termiä. Skeptikoiden kirjan jatkoversiossa Paholaisen asianajajan paluu on hyvin samantyyppinen sanasto kuin ensimmäisessä, ja siinä tuota sanaa ei enää ole. Google-haulla suomeksi ei löydy yhtään osumaa. --Lilian 11. tammikuuta 2007 kello 14.01 (UTC)

Kaikissa muissa kielissä näkyy ainakin olevan, siksi se ehkä on hyvä tuoda esiin suomenkielisessäkin wikipediassa, jotta lukija tietää kaikki käsitteet.
sv:Biodynamisk jordbruk: "Själva ordet 'biodynamik' är dock inte uppfunnet av Steiner utan av hans lärjungar inom det antroposofiska jordbruket."
Sv: [2] Engl:[3]Fr:[4] Es: [5][6]
Ja kun lähdetään kaivelemaan vanhempaa suomenkielistä kirjallisuutta, sieltä se varmasti löytyy. On lyhytnäköistä ajattelua tuijottaa vain Googlea, kun lehtiä ja kirjoja on sitä ennen ilmestynyt vuosikymmenien ajan. Totta kai sitä halutaan nykyään välttää, onhan biodynaaminen myyvempi termi kuin antroposofinen. Halutaanko tietoa salata? --Ulrika 11. tammikuuta 2007 kello 14.53 (UTC)
Ei kai tässä mitään salata, kun samassa lauseessa on kerrottu biodynaamisessa viljelyssä sovellettavan antroposofisia ajatuksia. Eihän Wikipedia voi ruveta luomaan suomenkielisiä termejä. Jos epäilet, että tuo termi on niin käytetty että löytyy suomalaisesta vanhemmasta kirjallisuudesta, niin voithan etsiä. Epäilen, että ei löydy. --Lilian 11. tammikuuta 2007 kello 15.18 (UTC)
Kun käytössä on varmaan herra Steinerin tekstejä suomeksi, kannattaa tutkia niitä. Toinen asia on, että vaikka sieltä löytyisi, kynnyskysymys voi olla myöntäminen. --Ulrika 11. tammikuuta 2007 kello 15.23 (UTC)
Sikäli kun tiedän, suomenkielisessä aihetta koskevassa kirjallisuudessa ei käytetä tuota termiä. --Lilian 11. tammikuuta 2007 kello 15.38 (UTC)

Ajattelin poistaa tuon termin sivulta, kun se ei ole suomen kielessä käytössä. Kyseinen lähdekin on epäasiantunteva, siinä ei käsitellä aihetta lyhyttä mainintaa enempää eikä asiasta ole otettu selvää. Skeptikoilta on tullut uusi kirja jonka päivitin sivulle, sitä varten he ovat ainakin jonkin verran tehneet selvittelyä. En muuten ole varma, pidetäänkö biodynaamista viljelyä kokonaisuutena näennäistieteenä vai vain siihen liittyviä antroposofisia menetelmiä. Biodynaamisessa viljelyssä nimittäin käytetään myös monia tavallisen luomuviljelyn menetelmiä, eikä varmaan esimerkiksi vuoroviljely ole näennäistiedettä. --Lilian 12. tammikuuta 2007 kello 18.28 (UTC)

Edellä oleva ei tarkoittanut, että suunnittelisin sivun luokituksen muuttamista. En suunnittele ainakaan tämänhetkisten tietojeni pohjalta. --Lilian 12. tammikuuta 2007 kello 19.37 (UTC)

Laajennusehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Biodynaamisen viljelyn ymmärtämiseksi, tänne pitäisi lisätä tarkempia kuvauksia viljelytoimenpiteistä. Pellon nurkkiin haudataan lannalla täytetyt lehmänsarvet ja ne käytetyt preparaatit ovat todella erittäin laimeita ja lisäksi niiden sanotaan vahvistuvan vaikutukseltaan kun laimennetaan lisää (tutkijat ilmoittavat että välttämättä yhtään alkuperäistä molekyyliä ei ole lopullisessa laimennoksessa enää jäljellä). Kommentin jätti 84.249.140.62 (keskustelu – muokkaukset).29. elokuuta 2007 kello 11.41 (Allekirjoituksen lisäsi:--Ulrika 29. elokuuta 2007 kello 11.53 (UTC))