Keskustelu:Bettino Craxi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähteeksi merkittyä Helsingin Sanomien artikkelia ei löydy lehden arkistohaulla useammallakaan yrityksellä. Jos ei sivunumeroa ole tiedossa onkohan lehtileike peräisin jostain muusta lehdestä, esim. Turun Sanomista? --Sullivan (keskustelu) 17. heinäkuuta 2012 kello 19.43 (EEST)

Meinaatko, ettei Turun Sanomissa käytetä sivunumeroita...? Hauska tapaus. --Lax (keskustelu) 17. heinäkuuta 2012 kello 19.50 (EEST)
Ajattelin sellaista tapausta, että kun ei haku tuota tulosta Helsingin sanomissa, leike onkin jostakin muusta lehdestä. Ehdotin Turun sanomia siksi että se on aika isolevikkinen lehti.Muita vaihtoehtoja on Aamulehti ym. ym. Paras tapa olisi että suhtaudut tähän ongelmaan ja sen ratkaisemiseen myönteisessä hengessä. Sitä jäädään odottamaan. --Sullivan (keskustelu) 17. heinäkuuta 2012 kello 20.18 (EEST)
Minä en näe tässä ongelmaa. Isommat efortit kannattaa suunnata vaikkapa lähteettömien artikkelien lähteistämiseen. --Lax (keskustelu) 17. heinäkuuta 2012 kello 21.20 (EEST)
Väite ettei juttua HS:n arkistosta löydy on väärä. Olen tarkastanut lähteen HS:n arkistosta. Arkistoon tarvitaan käyttäjätunnus, jotta pääsee hakemaan kaikkia juttuja. Käyttäjä:Sullivan on ilmeisesti virheellisesti luullut, että koko arkisto olisi käytettävissä ilman käyttäjätunnusta. Yleisissä kirjastoissa on HS:n digilehtiarkisto (1990–) kuitenkin yleensä luettavissa kirjastotunnuksilla aivan ilmaiseksi, joten tarkistaminen on vaivatonta myös ilman omaa tunnusta. ¬Antilope 18. heinäkuuta 2012 kello 02.24 (EEST)
Väite että digilehti olisi luettavissa yleisissä kirjastoissa on väärä. Olen tarkastanut asian useasta kirjastosta eikä sellaista ole. Ei myöskään ole mikrofilmejä. Helsinkiin on matkaa satoja kilometrejä, Jyväskyläänkin aika pitkä. Voisin kuulemma tilata kirjaston kautta mikrofilmistä paperikopion. Näin voisin helposti ja kätevästi tarkastaa asian. Sivunumeron lisääminen on tietysti paljon vaikeampaa koska se vaatii 4-5 näppäimen painamista. --Sullivan (keskustelu) 19. heinäkuuta 2012 kello 09.29 (EEST)
Ja jos se sivunumero olisi mainittu artikkelissa, niin sinä tietenkin menisit heti tilaamaan paperikopion siitä sivusta? Tai matka Jyväskylään ja Helsinkiin lyhenisi? Olisi varmaan pitänyt keksiä omasta päästä siihen joku mukavan tuntuinen sivunumero niin kaikki olisivat olleet tyytyväisiä? Artikkelin asiasisällöstähän ei ole kukaan valittanut, kun sinäkin löysit samat tiedot toisaalta. --Lax (keskustelu) 19. heinäkuuta 2012 kello 15.12 (EEST)

Olen saanut Helsingin Sanomista tänään tiedon, että Helsingin Sanomien arkistossa ei ole Craxi-juttua. Sen arkistoinnissa on mennyt jotakin vikaan eikä sitä löydy sieltä. Mitä vastaaatte? Toinen joka tunnuksillaan on muka lukenut sen arkistosta eli Antilope, ja toinen, Lax, joka on lukenut mistä lienee kahdeksan vuoden kuluttua ilmestymisestä mutta ei halua ilmoittaa sivunumeroa. Virheellisen lähteen ilmoittaminen on huijausta ja vastoin Wikipedian käytäntöjä. Jääräpäisyys voi johtaa tällaiseenkin paljastukseen. Jos olisit ilmoittanut (rehellisesti) sivunumeron, asia olisi jäänyt siihen, molempien osalta. --Sullivan (keskustelu) 20. heinäkuuta 2012 kello 13.25 (EEST)

Pyytäisin kaikilta osapuolilta nyt hieman jäitä hattuun ja hyvää tahtoa. Faktat taitaa olla, että Helsingin sanomien arkistosta juttua ei löydy. Ja että hyvä tapa olisi ilmoittaa sivunumero lähteen yhteydessä. Mielestäni lähde tarkemmin -malline on ihan paikallaan. Jos ja kun Laxilla ei kyseistä lehteä enää ole, niin joku toinen jolla se ehkä olisi voisi korjata ja täydentää viittauksen. Tuota Hesarin juttua ei kyllä tarvitse tässä enää lähteenä, jos tiedot on muualta lähteistettynä. Voihan se kuriositeettina olla siinä, mutta sitten olisi hyvä että tiedot olisvat täydellisenä, jotta joku voi sen paperikopion tilata halutessaan. Lisäksi Hesarin sivunumero kertoo paljon siitä, että missä osastossa ja minä tärkeytenä uutista on pidetty. - linnea (keskustelu) 20. heinäkuuta 2012 kello 14.08 (EEST)

Höpsis, juttu löytyy kyllä helposti arkistosta. Voisin kopioida sen tähän, mutta sitä ei voine tekijänoikeussyistä tehdä. Jutun otsikko on "Tuomittu sosialistijohtaja kuoli sairaana maanpaossa", ja alkaa "Italian pitkäaikainen sosialistipääministeri Bettino Craxi kuoli sydänkohtaukseen 19. tammikuuta Tunisiassa maanpaossa. Hän oli 65-vuotias. .... ja päättyy "Craxi sairasti muun muassa diabetestä ja hänelle tehtiin munuaisleikkaus Tunisiassa. Helena Kinnunen." ¬Antilope 20. heinäkuuta 2012 kello 14.42 (EEST)
Jos sinulla on pääsy Hesarin näköislehteen niin viitsitkö katsoa sieltä sen sivunumeron, niin päästään tästä kiistasta? - linnea (keskustelu) 20. heinäkuuta 2012 kello 15.18 (EEST)
Ainakaan arkiston (ja digilehden) koekäyttäjälle ei näy artikkeleista sisällön lisäksi kuin päivämäärä ja osasto, jolla artikkeli on julkaistu (esim. "Ulkomaat"). Etsintä ja näyttö tapahtuu siis artikkeleittain eikä olla sidottuja mitenkään paperilehden ladontaan. Sivunumeroa paperilähdessä ei esitetä, mutta artikkelin päiväys ja nimi riittänee... --Aulis Eskola (keskustelu) 27. heinäkuuta 2012 kello 19.03 (EEST)
Näköjään kirjautumattomatkin pystyvät hakemaan arkistosta löytyviä juttuja, mutta ainakaan tuota juttua ei löydy (kirjautumattomille) http://www.hs.fi/digilehti/arkisto/?haku=Bettino+Craxi&dateFrom=20071999&dateTo=20072001&sections=Auto,El%C3%A4m%C3%A4,Ihmiset,Kaupunki,Koti,Kotimaa,Kulttuuri,Kuluttaja,Matka,Mielipide,P%C3%A4%C3%A4kirjoitus,Radio+ja+televisio,Ruoka,Sunnuntai,Talous,Tiede,Ty%C3%B6el%C3%A4m%C3%A4,Ulkomaat,Urheilu&ref=arkisto/ - linnea (keskustelu) 20. heinäkuuta 2012 kello 15.23 (EEST)
Ainakaan koekäyttäjä ei saa tällä hetkellä näkyviin kyseistä juttua. Ehkä tarkistuksessa ollaan paperilehden (tai siis mikrofilmien) varassa. --Aulis Eskola (keskustelu) 27. heinäkuuta 2012 kello 19.03 (EEST)
Jutun tärkeys on sivuseikka; yhtälainen lähde on kyseessä, oli sitten koko aukeaman juttu tai lyhyt yhden palstan juttu sivun alareunassa. Osastosta puhuttaessa tämän tapauksen vaihtoehdot ovat se sivu, jossa nekrologit tapaavat olla (tai tapasivat silloin olla; Hesarihan muuttaa sisältönsä ryhmittelyä vähän väliä) tai ulkomaanuutisten sivu. Veikkaan ensin mainitsemaani. --Lax (keskustelu) 20. heinäkuuta 2012 kello 15.58 (EEST)