Keskustelu:Basettitorvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Soittimen suomenkielinen nimi?[muokkaa wikitekstiä]

Onko tämän soittimen nimi todella bassetitorvi? Ei kuulosta oikealta suomenkieliseltä nimeltä, eikä haulla löydy oikein muuta kuin wikiprojekteja. Meillä on myös basettitorvi, joka on tällä hetkellä, oikein tai väärin, ohjaus alttoklarinettiin. Jätän tämän asiantuntevampien pohdittavaksi. --AB (keskustelu) 13. tammikuuta 2020 kello 07.17 (EET)

Oikea nimi on basettitorvi. Se ja alttoklarinetti ovat eri soittimet, vaikkakin hyvin lähellä toisiaan. -Ochs (keskustelu)
Mitä käytät lähteenä "oikealle nimelle"? Molempia tunnutaan käytettävän. Toisaalta esim. tässä Sibelius-Akatemian historiajutussa puhutaan basettitorvesta, mikä puoltaisia tuota muotoa. Niko Tersa (keskustelu) 13. tammikuuta 2020 kello 13.34 (EET)
Sattumalta toimin alalla ja tiedän, että termiä "bassetitorvi" ei todellakaan käytetä missään. Sillä tietysti ei Wikipediassa ole merkitystä, joten tässä lähteitä oikealle nimelle: [1], [2], [3], [4], [5], [6]. Ehkä esität vuorostasi luotettavia lähteitä väärälle nimelle? Jos haet Googlella "bassetitorvi", tulee muutama sivu, joita ei ole kukaan äidinkieleltään suomalainen tai ylipäätään kirjoitustaitoinen ihminen kirjoittanut. -Ochs (keskustelu) 13. tammikuuta 2020 kello 13.56 (EET)
Selvennän vielä muokkausyhteenvetoani. Es-alttoklarinetti on siis kvintin tavallista b-klarinettia matalampi, bassoklarinetti oktaavin, eli sen perussävel on matala b. Basettitorvi f-vireisenä on kvartin b-klarinettia matalampi ja siis sekunnin alttoklarinettia korkeampi. Siksi sen kutsuminen tenoriklarinetiksi olisi aika epäloogista, vaikka Merriam-Websterin yleissanakirja näin väittääkin. Pitänee etsiä parempia lähteitä. -Ochs (keskustelu) 13. tammikuuta 2020 kello 14.19 (EET)
Näyttää siltä, että näistä molemmista soittimista on jossain ja joskus käytetty myös nimitystä "tenor clarinet", esim. [7], [8]. Suomeksi en ole kuitenkaan koskaan törmännyt nimitykseen "tenoriklarinetti", eikä Googlekaan sellaisia löydä kuin Wikipediasta. -Ochs (keskustelu) 13. tammikuuta 2020 kello 14.41 (EET)