Keskustelu:Apostolien teot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedian Apostolien teot sivulla kohdan "Ajoitus" lopussa sanotaan seuraavaa: "Teudas ja Juudas Galilealainen on mainittu väärässä historiallisessa järjestyksessä sekä Apostolien teoissa (Ap. t. 5:36–37 [9]) että Antiquitates Judaicaessa 20.5.1."

Väite pitää paikkansa vain Apostolien tekojen osalta! Josefuksen teoksessa "Antiquitates Judaicae 20.5.1" ei kerrota Juudas Galilealaisesta, vaan hänen pojistaan. Juudas Galilealainen on mainittu jo aikaisemmin kohdassa 18.1.6!

Kannattaa huomioida, että väärä tapahtumajärjestys on laitettu Gamalielin piikkiin hänen neuvostolle pitämässään puheessa. Kysymys ei kuitenkaan voi olla Gamalielin erehdyksestä, sillä puhe pidettiin Apt:n kronologian mukaan ennen Paavalin kääntymystä, jonka yleisesti arvioidaan tapahtuneen vuosien 31-36 välillä. Teudaan kapina tapahtui kuitenkin vasta Cupius Faduksen ollessa Juudean prokuraattorina vuosina v.44-46 (Antiquitates Judaicae 20.5.1 ja http://www.jewishencyclopedia.com/articles/12376-procurators). Gamaliel ei ole voinut kertoa yli kymmenen vuotta myöhemmin tapahtuneesta kapinasta, joten kysymys on Apt:n kirjoittajan karkeasta virheestä.

Nämä eivät ole läheskään ainoat historialliset virheet UT:ssä. Valitettavasti ko. alaa työkseen tutkivat eivät halua tuoda näitä virheitä yleiseen tietoisuuteen.

Juhanive (keskustelu) 6. kesäkuuta 2016 kello 22.41 (EEST)[vastaa]