Keskustelu:Antropologia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artikkelin uudelleenjärjestely?[muokkaa wikitekstiä]

Minusta jaottelu biologiseen antropologiaan, kulttuuriantropologiaan ja "nykyisiin tutkimussuuntiin" on outo. Antropologian määrittelyn tekee kuitenkin hankalaksi se, että amerikkalaisessa perinteessä antropologia jaetaan neljään kenttään, joista kolme muissa perinteissä ei oikeastaan lasketa kuuluvaksi antropologiaan. Ehdottaisinkin, että johdannossa määriteltäisiin antropologia mahdollisimman yleisesti, samaan tyyliin kuin englanninkielisessä Wikipedia-artikkelissa, ja tämän jälkeen esitettäisiin amerikkalainen Four fields -määritelmä, joista tarkemmin käsiteltäisiin sosiaali- ja kulttuuriantropologiaa, joka on se, mitä Suomessa kai tarkoitetaan yleensä antropologialla. Lopussa voisi olla lista antropologian erikoisaloihin. Tällä hetkellä Nykyisiä tutkimussuuntia -otsikon alla olevat erikoisalat ovat kaikki sosiaali- ja kulttuuriantropologian erikoisaloja, paitsi filosofinen antropologia, ja sekään ei kyllä ole nykyinen tutkimussuuntaus, vaan filosofinen traditio. Vastustaisiko joku tämäntyyppistä uudistusta? -Etnografi 17. maaliskuuta 2010 kello 20.38 (EET)


tämän lisäksi "nykyisiin tutkimuksiin" on laitettu enimmäkseen tutkimuksia, jotka on tehty jopa yli sata vuotta sitten. 88.112.29.228 30. elokuuta 2012 kello 09.28 (EEST)

Parannus[muokkaa wikitekstiä]

artikkelin minimivaatimukseksi pitäisi asettaa se, että aihetta tuntematon lukija saa nopeasti kuvan siitä mitä "antropologia" on. Sinne ei tarvitse mielestäni ympätä kaiken maailman etuliitteitä ja tutkimussuuntauksia, vaan pikemminkin kertoa minkälaisia tutkimustuloksia ja löytöjä antropologit ovat omalla tieteen alallaan saavuttaneet ja koska.

88.114.154.216 4. syyskuuta 2012 kello 22.25 (EEST)

Täytyy siinä olla joku määrittelykin, koska antropolgian piiriin kuuluu yhtä lailla kallonmitttaus kuin kulttuurintutkimus. --Urjanhai (keskustelu) 6. elokuuta 2019 kello 10.00 (EEST)

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Määritelmä on lähteistetty mutta määritelmän teksti on ristiriitainen itsensä kanssa kun sanotaan "ihmislaji (homo-suku, myös muut lajit)". Olisiko kellään viitattuja lähteitä käsillä, että voisi tarkistaa, kumpi näistä on se, mitä lähteissä on sanottu?--Urjanhai (keskustelu) 6. elokuuta 2019 kello 10.02 (EEST)

Alempana kappaleessa Biologinen antropologia linkitetyssä samannimisessä artikkelissa kerrotaan lähteistetysti (linkki tosin vanhentunut) että käsitellään myös muita lajeja. Tämä tulisi selventää tässä myös johdannossa.--Urjanhai (keskustelu) 6. elokuuta 2019 kello 10.06 (EEST)