Keskustelu:Anglikaaninen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutin Broad Churchin (BC) luonnehdinnan "liberaaliteologiasta" ja "humanismista" takaisin liberaaleihin ja kontekstualisiin teologioihin & suvaitsevaisuuteen, koska 1)liberaaliteologia viittaa nyky-Suomessa tiettyyn teologiseen suuntaukseen, kun taas BC:n määritelmässä 'liberaalit teologiat' asettaa BC:n suhteeseen toisiin anglikaanisen kirkon osiin. Lisäksi 2)kontekstuaalinen teologia ei suinkaan aina ole liberaaliteologiaa, mutt auitnekin on hyvin leimallista nyky-anglikaanisille kirkoille ympäri maailman. Vastaavasti sana "humanistinen" voi tässä yhteydessä viedä melkoisesti harhaan, onhan jo käsite hyvinkin monitulkintainen (katsokaahan vain, mitä Wikipedian humanismi - sivulta löytyy). JaakkoV 9. elokuuta 2006 kello 10.34 (UTC)

Anglikaaninen kirkkoyhteisö ja anglikaaninen kirkko omiksi artikkeleikseen[muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissa on perustavanlaatuinen ongelma, joka on mielestäni syytä korjata. Artikkeli on linkitetty englanninkieliseen Anglican Communion -artikkeliin, mutta sisältö sekoittaa keskenään Anglikaaniseen kirkkoon ja Anglikaaniseen kirkkoyhteisöön kuuluvia asioita. Anglikaaninen kirkko (Anglicanism) ja Anglikaaninen kirkkoyhteisö (Anglican Communion) ovat kaksi eri asiaa ja sen pitäisi tulla paremmin esille myös suomenkielisessä wikipediassa. Minun ehdotukseni on, että nykyinen artikkeli jaetaan kahteen osaan: toinen osa voisi käsitellä Anglikaanista kirkkoyhteisöä ja toinen artikkeli voisi käsitellä Anglikaanista kirkkoa kirkkokuntana ja kristinuskon suuntauksena. Kalapulla123 (keskustelu) 27. joulukuuta 2017 kello 10.26 (EET)[vastaa]

Kuulostaa viisaalta, varsinkin, kun nähtävästi on olemassa sellaisia Anglikaanisia kirkkoja, jotka eivät kuulu Anglikaaniseen kirkkoyhteisöön ( https://en.wikipedia.org/wiki/Continuing_Anglican_movement , https://en.wikipedia.org/wiki/Anglican_realignment ). Vastaavasti suurin osa luterilaisista kirkoista kuuluu Luterilaiseen maailmanliittoon, mutta silti se ei edusta yksinään luterilaisuutta, vaan maailmassa on ainakin kaksi kilpailevaa maailmanlaajuista yhteistyöorganisaatiota sekä lisäksi sellaisia luterilaisia kirkkoja, joilla ei ole ainakaan virallisia yhteyksiä muihin luterilaisiin kirkkoihin.--Kirkhakkinen (keskustelu) 27. joulukuuta 2017 kello 16.24 (EET)[vastaa]
Minusta en.Wikin jako vaikuttaa kovin keinotekoiselta ja päällekkäiseltä ja turhalta. Katolista kirkkoa tai ortodoksista kirkkoa ei ole jaettu samoin eri artikkeleihin.
en:Anglicanism käsittelee kolmanneksen artikkelista Englannin kirkon historiaa ja toinen kolmannes artikkelista on otsikon "Organisation of the Anglican Communion" alla, jonka pääartikkeliksi on merkitty tuo Anglican Communion.
Perimmäisenä ongelmana on ehkä se, että en.Wikissä ei ole mitään kokoavaa "anglikaalisuus + anglikaaniset kirkot" -yleisartikkelia, joten kun on kirjoitettu artikkeleita oppikirjaesimerkkien mukaisesta kristinuskon pääsuunnista, on asia ja kielilinkit laitettu tähän Anglican Communion -artikkeliin, joka vastaa ehkä Luterilaista maailmanliittoa.
Esim. sv.Wikissä suurin osa anglikaanisuuden käsittelystä on koottu sv:Anglikanska kyrkogemenskapen -artikkelin alle, samoin saksaksi de:Anglikanische Gemeinschaft -artikkeliin. Ranskaksi taas ei ole edes Anglican Communion -artikkelia vaan vain fr:Anglicanisme.
Täällä on näköjään tehty niin että luterilaisuus+luterilaiset kirkot käsitelty luterilaisuus-artikkelissa ja muita vastaavasti oppisuunnan mukaan nimettynä (baptismi, metodismi). --Mikko Paananen (keskustelu) 28. joulukuuta 2017 kello 21.49 (EET)[vastaa]