Keskustelu:Varhaiskristillisyys

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Keskustelu:Alkuseurakunta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi ja rajaus[muokkaa wikitekstiä]

Englannin kielisessä wikipediassa vastaavan artikkelin nimi on Early Christianity eli suomeksi varhainen kristinusko, mikä on määritelmällisesti laajempi käsite kuin alkuseurakunta. Jos alkuseurakunta määritellään vain yhdeksi palestiinalaiseksi paikalliseksi kristilliseksi yhteisöksi, niin silloin artikkeli käsittelee osittain siihen liittymättömiä asioita, jotka kuitenkin kuuluvat käsitteen varhainen kristinusko alle. Artikkelia onkin korjattava ja nimi on muutettava vastaavaan muotoon kuin Englannin kielisessä wikipediassa. Toisaalta artikkeli ehkä pitää jakaa kahteen erilliseen artikkeliin, joista toinen käsittelee aihetta laajemmin ja siinä voisi olla yhtenä kappaleena alkuseurakunta, jossa olisi ohjaus pääartikkeliin.--Metaskeema 1. maaliskuuta 2009 kello 11.32 (EET)

Olen samaa mieltä. Mielestäni hyvä nimi aihepiirin pääartikkelille olisi Varhaiskristillisyys, josta nyt on uudelleenohjaus tähän artikkeliin. Varhaiskristillisyys-artikkeli voisi käsitellä kristinuskon vaiheita Milanon ediktiin asti. Lisäksi erillisartikkeleita tarpeen mukaan. Niistä yksi olisi varmaankin alkuseurakunta, tarkoittaen Jerusalemin kristittyjä. Siihen olisi kai luettava (Aejmelaeukseen nojautuen) myös sikäläiset kreikankieliset kristityt. Syyrialainen kristillisyys ansaitsee oman artikkelinsa jne. Mielenkiintoisen uskontososiologisen näkökulman asiaan antaa Rodney Starkin kirja The Rise of Christianity. --Paappa 1. maaliskuuta 2009 kello 15.00 (EET)
Oikea nimitys on Alkukirkko. Artikkeli pitää nimetä tälle nimelle. Alkukirkko-nimitystä käytetään teologiassa yleisesti. Alkuseurakunta viittaa lähinnä Jerusalemin alkuseurakuntaan, joka oli ihan omansa. Tästä on Aejmelaeukselta hyvät infot. Tässä artikkelin nimen suhteen on ilmeisesti sekoitettu Jerusalemin alkuseurakunta ja alkukirkko keskenään. Ei mielestäni varhaiskristillisyys ole kovin hyvä, koska se ei nyt ihan hyvin kuitenkaan toimi. Voidaan puhua alkukirkon kristillisyydestä ja opeista. --Smörre 10. maaliskuuta 2009 kello 21.57 (EET)
Minä taas kannatan Varhaiskristillisyys-termiä. Alkukirkko on teologisesti painottunut ja myös vanhentunut. Teologisessa ja kirkkohistoriallisessa tieteellisessä keskustelussa Early Christianity on hallitseva termi. Tosin englanniksi artikkeli on: Early Christianity (varhaiskristillisyys), saksaksi Alte Kirche (alkukirkko) ja ruotsiksi Tidig kristendom (varhaiskristillisyys). Artikkelin osa Alkuseurakunnan luonne on todella heikkolaatuinen. Aloitan sen uudelleenkirjoitusprojektin, jossa käytän lähteinä uutta tieteellistä aineistoa, eikä nykyistä "Pelastusarmeija.net"-materiaalia Evtropios-samuel (keskustelu) 8. tammikuuta 2018 kello 09.04 (EET)

Miten nuo linkit korjataa?[muokkaa wikitekstiä]

Tarkistaisiko joku ainakin www.concordia.fi-pohjaiset linkit? Uudet sivut olemassa ja pian rikotaan vanhat.

Lähdekritiikki[muokkaa wikitekstiä]

Alkuseurakunnan luonne -osuudessa on aika luokattomia lähteitä, mm. helluntaiseurakuntien sivuja ja vastaus.net. Kannattaisiko koko osuus poistaa siksi kunnes tarjotaan luotettava lähde tarinoille?

Voi poistaa, tahi muotoilla tyyliin "helluntaiseurakunnan mukaan" tms. Muokkaa rohkeasti. J.K Nakkila (keskustelu) 16. elokuuta 2015 kello 00.13 (EEST)