Keskustelu:Aine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Ainetta koskevassa artikkelissa ei ole yhtään viitettä kahdessa ensimmäisessä kappaleessa. Siinä on myös täysin virheellinen avaus. Ainehan on, kuten pitäisi kaikkien tietää, Einsteinin suhteellisuusteorian tunnetuimman teorian mukaan energiaa eli E=mc^2 Aineen ongelmana on se, miksi se esiintyy aineen muodossa, eikä lämpöaaltona, energiana, maailmankaikkeudessa. Sitä tutkitaan, ei sitä että se olisi jokin erillinen, tyystin oma ilmiö kuin energia. Se on energian yksi olomuoto. Tuollainen on keskiaikainen käsitys maailmasta, ei todellakaan nykypäivää.

Trichem 27. huhtikuuta 2009 kello 06.31 (EEST)

Maailmankaikkeuden vakiot (tiedot helmikuulta 2010)[muokkaa wikitekstiä]

Maailmankaikkeuden vakiot on määritelty entistä tarkemmin WMAP-satelliitin seitsemän vuoden aikana kertyneiden tulosten perusteella. Vakioiden uudet arvot on julkaistu artikkeleissa:

[1]

ja

[2]


Universumin arvot nyt (suluissa epävarmuusrajat):

Ikä 13,75 miljardia vuotta (+/-0,11 miljardia vuotta)

Koostumuksesta pimeää energiaa 72,8 prosenttia (+/- 1,5 prosenttiyksikköä)

Pimeää ainetta 22,7 prosenttia (+/-1,4 prosenttiyksikköä)

Tavallista ainetta 4,56 prosenttia (+/- 0,16 prosenttiyksikköä)  –Kommentin jätti MPHi (keskustelu – muokkaukset)

Aineen määrittely on hieman sekaista wikipediassa. Esimerkiksi tässä artikkelissa aine on määritelty fysiikan näkökulmasta materiana (matter), mikä taas vie kemialliselta näkökulmalta (alkuaineet ja yhdisteet) pääotsikon. Tällä hetkellä "kemiallinen aine" (chemical substance) on määrittelyä vailla (ensin se oli määritelty kemikaaliksi, mikä pätee vain lakiteksteissä, ei kemiassa tieteenä). Ehdottaisinkin siis, että perustettaisiin sivu "Aine", josta olisi eri linkit fysikaaliseen aineeseen ja kemialliseen aineeseen. Samalle sivulle näkökulmia ei kannattane laittaa, koska asia mielestäni puuroutuisi.  –Kommentin jätti 130.234.170.26 (keskustelu)