Keskustelu:Aakkoset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Å ei kuulu suomalaisiin aakkosiin, senkin svekomaanit. Kommentin jätti kääntelijä (keskustelu – muokkaukset).

Å kuuluu suomen kielen aakkosiin, mutta sitä ei tietääkseni käytetä sen enempää suomen kielessä kuin q:takaan. --Johney 5. joulukuuta 2007 kello 20.30 (UTC)
Totta kai Å kuuluu suomalaisiin aakkosiin, koska se on toisessa kotimaisessa kielessämme välttämätön. --ML 5. joulukuuta 2007 kello 20.32 (UTC)
Å on käytössä, koska se esiintyy yleisesti nimissä. Mutta samalla perusteella on huolehdittava myös siitä, että kirjaimia ü ja õ käytetään oikein (virolaisperäiset nimet).

80.242.16.1 20. heinäkuuta 2009 kello 10.34 (EEST)

Suomessa puhutaan suomea ja toinen kotimainen kieli on vain vitsi. Å-kirjainta ei käytetä kuin ruotsinkielisissä sanoissa.
Ihan kätevä on olla Å-kirjain suomalaisissa aakkosissa. Jotkut Ruotsin puolelta tulleet (ihmisten tai paikan) nimet on mukavempi kirjoittaa sen kanssa kuin kahdella oolla. Tokihan voi aina kuvitella Suomen olevan yksikielinen maa, mutta tosiasia on, että ainakin toistaiseksi täällä puhutaan kahta kieltä. Tokihan ruotsin tarpeellisuutta suomenkielisen väestön keskuudessa voisi arvioida uudestaan ja tokihan sen pakollisuuden voisi poistaa kouluista, mutta ainakin toistaiseksi se on olemassa pakollisena. On myös syytä muistaa, että tästä on päättänyt Suomen ei Ruotsin valtio. Niin ja mitä tähän artikkeliin tulee, niin se kaipaa hieman laajennusta. --Waude 14. syyskuuta 2008 kello 12.14 (EEST)

Mielenkiintoista, että tällä sivulla on eri aakkoset kuin vastaavalla englanninkielisellä sivulla, ja vieläpä ilman mitään lähteitä tai perusteluja? Luulisi, että edes Korpelan sivu asiasta olisi kelvannut sellaiseksi, ja siten osoittanut että tällä sivulla on väärää tietoa? Viittaan nyt esimerkiksi w-kirjaimen asemaan aakkosissa. --Slsh 14. syyskuuta 2008 kello 13.30 (EEST)

Lisäksi tämä sivu on ristiriidassa sivujen Š ja Ž kanssa siitä, ovatko nämä kirjaimet aakkosia vaiko eivät. Kielipoliisin pömpöösi ja ylimielinen lausuntokaan [1] ei minusta vastaa kysymykseen aukottomasti. inj 17. lokakuuta 2008 kello 14.28 (EEST)
Korpelan sivu ei varsinaisesti ota kantaa siihen, "mitkä ovat suomen kielen aakkoset", vaan siihen, miten aakkosjärjestys toimii (V ja W perinteisesti aakkostettu yhteen). --Jmk 28. huhtikuuta 2009 kello 13.07 (EEST)

Aakkoset vs kirjaimisto[muokkaa wikitekstiä]

Mikä ero aakkosilla ja kirjaimistolla on? Sanakirja antaa kummallekin käännökseksi alphabet. --Vnnen 1. helmikuuta 2010 kello 23.19 (EET)

Eroa on näköjään täsmennetty artikkelin alkuun, mutta näyttää, että edempänä puhutaan puhutaan aakkostosta kun tarkoitetaan kirjaimistoa (sikäli kuin alussa esitetty määrittely on oikea), eli esimerkiksi on siis kysymys kirjaimistojen levinneisyydestä (vai onko? - en osaa sanoa, kun en ole aiheen asiantuntija). Tämä vaikuttaa joka tapauksessa koko artikkelin rakenteeseen tai nimenvalintaan, eli kummasta puhutaan ja kumman mukaan artikkeli nimetään?--Urjanhai 7. helmikuuta 2010 kello 10.29 (EET)

Radioaakkoset[muokkaa wikitekstiä]

Miten ois, jos siivoaisin Kirjainten nimet -osiosta pois nk. "sotilasaakkoset", kun ne kerran löytyvät omalta sivultaan (Radioaakkoset), ja lisäisin ko. sivun Katso myös -osioon?