Keskustelu:A priori ja a posteriori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ks. Wikipedia:WikiProjekti_Filosofia

Hei! Hyvä, että on saatu aikaiseksi myös tätä tärkeää aihetta käsittelevä sivu. Korjasin siitä pari kohtaa (varmaankin epähuomiossa tulleita kirjoitusvirheitä). En koskenut toiseen kappaleeseen, mutta mielestäni siinä mennään hiukan asioiden edelle samaistettaessa analyyttinen ja apriorinen. Minusta tähän ei pitäisi ottaa kantaa näin yksioikoisesti, koska tältä osin on filosofiassa ollut niin vaihtelevasti mielipiteitä ja perusteluja sekä puolesta että vastaan. Ehkä tätä erityiskysymystä (synteettisen apriorisen tiedon mahdollisuus) varten voisi tehdä oman sivunsakin, jolla pohdittaisiin näitä seikkoja. --Ramith 09:20 heinä 30, 2004 (UTC)

Jep. Analyyttinen/synteettinen jako apriori/aposterioriseen pitäisi selvittää vasta myöhemmin. Tuota synteettisen apriorisen tiedon mahdollisuutta voisi käsitellä sivulla kausaliteetti filosofiassa? Kirjoitin muutenkin tuon artikkelin tosi nopeasti. --Toni 09:44 heinä 30, 2004 (UTC)

Tai induktion ongelma(t) -sivulla. Tuo 'kausaliteetti filosofiassa' olisi myös tärkeä, mutta ehkä siitä olisi hyvä tehdä oma sivunsa, koska se on kuitenkin erityiskysymys suhteessa induktion ongelmiin, ja siis myös suhteessa synteettiseen aprioriseen tietoon. --Ramith 18:35 heinä 31, 2004 (UTC)