Keskustelu:5G

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neutraali vai ei?[muokkaa wikitekstiä]

Kysymys on sm-säteilyn vaikutuksesta terveyteen. Siitä ei taida olla positiivista vaikutusta. Negatiivista vaikutusta on. Siksi on kai mahdoton olla siinä suhteessa neutraali, siis esittää myös terveyttä kohentavia vaikutuksia. Mielestäni kyseenalaistaminen on aiheeton.

Lisäsin kappaleen ja siirsin lähteeksi YouTube videon linkin. Katsoin huolella sen videon ja totesin asialliseksi ja aihetta valaisevaksi. Siinä on hyvät asiantuntijat.

Ehdotan neutraalisuuden kyseinalaistamisen poistamista. --Tutkamestari (keskustelu) 24. marraskuuta 2019 kello 16.14 (EET)

Kyse ei ole siitä, onko 5G-teknologian aiheuttamassa säteilyssä positiivisia terveysvaikutuksia vai ei. Tällä hetkellä terveysvaikutukset-otsikon alla pelotellaan ihmisiä hurjillakin negatiivisilla terveyshaitoilla. Pitäisi kertoa myös tutkimuksista, joiden tulokset eivät osoita negativiisia vaikutuksia tai niiden kasvua verrattuna 4G-teknologiaan.
Venäjä on laajalti rahoittanut tätä peloittelua. Suosittelen lukemaan tämän pdf-tiedoston sekä tämän New York Timesin artikkelin.
Itse koen, että näitä tutkimuksia ja näkökulmia tulee saada kuulla artikkelissa ennen kuin neutraalius kyseenalaistettu -merkintä poistetaan. Mamelukki (keskustelu) 24. marraskuuta 2019 kello 18.35 (EET)
Sitten saadaan odottaa vuosikymmeniä. Sellaisia tutkimuksia ei tiettävästi ole. Jos joku löytää niitä niin varmaan sitten kirjoittaa. Mainittuja ASUT:n ja New York Timesin esittämiä valeuutisleikkeitä ja pelottelua ei ole tänne tuotu, eikä tuoda.
Mielestäni paransin neutraalisuutta lisäämällä kappaleen, joka esittelee asian molemmat puolet lähteensä mukaisesti. Huomautan, että asioille on oltava lähteet, ja jos lähteiden määrä ei ole tasapuolinen se ei tee artikkelia epäneutraaliksi. Neutraalisuus ei synny rivien määrällä vaan sisällöllä. --Tutkamestari (keskustelu) 25. marraskuuta 2019 kello 12.01 (EET)
Terveysvaikutukset-osiossa on viimeisimmän muokkaukseni jälkeen saavutettu mielestäni Wikipedian laatuvaatimukset täyttävä objektiivisuus; eri näkemykset ovat nyt esitettynä vertailukelpoisesti, neutraalisti ja asiantuntijoihin viitaten ja koen, että terveysvaikutukset-osiossa vallitsee sen johdosta tarpeeksi suuri neutraalius, jotta "neutraalius kyseenalaistettu" -mallineen poisto saattaisi olevan kohdallaan. Toisaalta 5G-teknologian terveyshaittoja korostetaan terveysvaikutukset-osiossa liikaa verrattuna tutkijoiden jakautumiseen asian suhteen, eli kyseessä taitaa olla tasapuolisuusharha. Toivoisin kolmatta osapuolta ottamaan kantaa keskusteluun minun ja Tutkamestarin lisäksi konsensuksen saavuttamiseksi. Mamelukki (keskustelu) 2. joulukuuta 2019 kello 22.49 (EET)
Lähetin vertaisarviointipyynnön. --Tutkamestari (keskustelu) 3. joulukuuta 2019 kello 17.16 (EET)
5G on oikeasti vaarallinen.--62.248.190.150 19. joulukuuta 2019 kello 22.06 (EET)
Ei ole. Säteilyturvakeskuksen Tommi Toivosen mukaan kunhan laitteet asennetaan oikein, minkäänlaista vaaraa ei ole. Vaara-propagandaa levittävät Venäjän rahoittamat mediatahot ja kyseenalaiset, yksittäiset tutkimukset, joissa ollaan sorruttu cum hoc ergo propter hoc -argumentaatiovirheeseen. Korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia.
Tämä keskustelu ei kuitenkaan kuulu "neutraali vai ei" -otsikon alle, jos jatkat, tee erillinen. Mamelukki (keskustelu)